FOLLOW US: facebook twitter

Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι…

Ημερομηνία: 20-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τη φωτιά που θα βάλουν στον ΕΝΦΙΑ του 2020 οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων επιχειρεί να σβήσει προκαταβολικά η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας μείωση κατά 8%.

Μια μείωση όμως που δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020 – άλλωστε τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο προβλέπονται αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ – ούτε θα  χρηματοδοτηθεί από το φετινό υπερπλεόνασμα -το οποίο διαμορφώνεται οριακά πάνω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 3,7% του ΑΕΠ το 2019 – αλλά από τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση  των αντικειμενικών αξίων.

Είναι μια κίνηση που θα αλλάξει τον σημερινό χάρτη και θα φέρει τρομακτικές ανατιμήσεις όχι μόνο στις αξίες των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στους φόρους που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις τους (δωρεές, κληρονομιές, γονικές παροχές κ.ά.). Ακριβότερη θα είναι επίσης από το νέο έτος η αγορά πρώτης ή δευτερεύουσας, εξοχικής κατοικίας.

Το σκηνικό των εκπλήξεων για τους ιδιοκτήτες θα έρθει να συμπληρώσει η ένταξη 3.000 περιοχών επί συνόλου 7.500 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη επέκταση θα αφορά περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Οι περιοχές που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κατά κύριο λόγο ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή εμπορική αξία, ως εκ τούτου η κάλυψή τους από το αντικειμενικό σύστημα δεν αναμένεται να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία ενώ ο υπολογισμός της αξίας τους είναι δύσκολο έργο.

Το μέτρο βέβαια που θα κάνει τη διαφορά στα ταμεία και θα ανακατέψει την τράπουλα με τις εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα είναι η αναπροσαρμογή της αξίας των αγροτεμαχίων, τα οποία σήμερα φορολογούνται με 1 ευρώ το στρέμμα και ο ΕΝΦΙΑ αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του οικοπέδου. Με όχημα τις αυξήσεις τιμών στα αγροτεμάχια στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να κλειδώσουν την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για έσοδα 3 δισ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα το 2020.

Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση του φόρου κατά 8%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος