FOLLOW US: facebook twitter

«Να πάψει να αγνοείται η αρχαία Ήλιδα»

Ημερομηνία: 18-09-2024 | Συντάκτης:

-Την αναγνώριση της διοργανώτριας των Αγώνων από τη ΔΟΕ ζητά η δημοτική αρχή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την αναβάθμιση της θέσης της Αρχαίας Ήλιδας στο Ολυμπιακό Κίνημα ζητά ο δήμος Ήλιδας, με αφορμή τη διαφαινόμενη πρόθεση της ΔΟΕ να εκλέξει τον νέο πρόεδρο στη γειτονική Μεσσηνία.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είναι απαράδεκτο να συνεδριάζει η ΔΟΕ στη Μεσσηνία για ένα τόσο σοβαρό θέμα και να αγνοεί την Ήλιδα και την Ολυμπία, θέτοντας το ζήτημας της αδιαφορίας για την αρχαία Ήλιδα.

«Εμείς εκφράζουμε, σαν δήμος και σαν δημοτικό συμβούλιο, τη δυσαρέσκειά μας, γιατί η Ήλιδα ήταν η γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων, η πόλη του ολυμπισμού και της εκεχειρίας, η πόλη-κράτος από όπου ξεκίνησαν αυτά τα ιδεώδη. Για αυτό, προτείνουμε να ληφθεί αυτή η απόφαση (…_) και να απαιτήσουμε η εκλογή του προέδρου να γίνεται μόνιμα στην Ολυμπιακή Γη, καθώς επίσης και η Ήλιδα να μην αγνοείται από αυτές τις εκδηλώσεις. Βλέπουμε ότι καλείται η Ολυμπία σε όλες τις εκδηλώσεις στους ολυμπιακούς αγώνες. Ο δήμος Ήλιδας καλείται μόνο στην έναρξη, όπου οι τρεις δήμαρχοι, ο δήμαρχος της Ολυμπίας, της Σπάρτης και της Ήλιδας, υπογράφουν μόνο το Σύμφωνο της εκεχειρίας. Είναι, επαναλαμβάνω, αδιανόητο να μας αγνοούν με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, για μόνιμη ανάδειξη των Προέδρων της Δ.Ο.Ε. στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, και απηύθυνε κάλεσμα στο σύνολο των εμπλεκομένων Αρχών και Φορέων για συνεργασία.

«Είναι αναγκαία η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός ολιστικού νέου σχεδίου ανάπτυξης και ανάδειξης της Ολυμπιακής Γης και των Ολυμπιακών Αξιών, ως πυλώνα ενός σύγχρονου παγκοσμίου κινήματος, σεβασμού και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού, στο οποίο, η Αρχαία Ήλιδα θα έχει τη θέση που της αρμόζει, ως πρώτη διοργανώτρια πόλη κράτος των Ολυμπιακών Αγώνων και θεματοφύλακας των πανανθρώπινων αξιών που γεννήθηκαν με αφορμή την τέλεσή τους», κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot