FOLLOW US: facebook twitter

«Να μην ξαναδώσουμε μπιρ παρά τη σταφίδα»

Ημερομηνία: 06-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

-Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στον Πύργο από τους αγρότες της Ηλείας

-Ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση με τη χαμηλή τιμή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τον κίνδυνο οριστικής εξαφάνισης της σταφίδας υπογράμμισαν χθες το πρωί για μία ακόμα φορά οι σταφιδοκαλλιεργητές της Ηλείας με συγκέντρωσή τους στον Κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει λύση ώστε να μην πουλιέται το προϊόν σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Όπως τόνισαν οι παραγωγοί, η τιμή της σταφίδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κυμαίνεται στα 0,70 ευρώ, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης. Ήδη αρκετοί έχουν ξεκινήσει να την κόβουν και να την αντικαθιστούν με ελιά ή άλλο προϊόν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Νίκος Βασιλόπουλος από τον Αγροτικό Σύλλογο Καυκωνίας και μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), τόνισε η κατάσταση είναι στο απροχώρητο διότι για δεύτερη χρονιά η τιμή είναι στα τάρταρα.

«Συγκεντρωθήκαμε στο γνωστό σημείο για τα ίδια προβλήματα της σταφίδας. Είναι στις αποθήκες και δεν τις παίρνουν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί το κόστος έχει ανέβει πάρα πολύ. Λεφτά δεν πρόκειται να πάρουμε καθόλου. Στις αποθήκες θα μείνει, δεν ξέρουμε αν θα τη δώσουμε ή θα την πετάξουμε στο τέλος. Το ίδιο και με τα αμπέλια. Έχω ανθρώπους στο χωριό μου που κόψανε το αμπέλι και το πετάξανε μαζί με τα σταφύλια, επειδή δεν μπορούσαν να το πουλήσουν. Καλούμε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί και να αναδείξει το πρόβλημα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ειδικά με τα αμπέλια και τους εμπόρους, την Παναιγιάλειο και όποιον άλλον έχει ευθύνες», ανέφερε.

«Μη τη δώσουμε τζάμπα και φέτος»

Ο παραγωγός Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από τη Βροχίτσα υπογράμμισε την ανάγκη δυναμικής διεκδίκησης για να μη χαθεί ένα ιστορικό και σημαντικό προϊόν για την οικονομία της Ηλείας και της Ελλάδας.

«Για 2η συνεχόμενη χρονιά ο ο σταφιδοπαραγωγός βιώνει την οικονομική καταστροφή του με τους υπεύθυνους και τους ανεύθυνους που διαχειρίζονται το προϊόν. Άμοιροι δεν είμαστε ούτε εμείς, γιατί σήμερα δεν υπάρχει συμμετοχή και λυπάμαι. Έχουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, γιατί ενώ έχουμε ένα προϊόν στον πλανήτη,  δεν μπορούμε να αναδείξουμε αυτή τη διατροφική και θεραπευτική αξία της σταφίδας για τον ανθρώπινο οργανισμό και βλέπουμε να είμαστε ουραγοί στην τιμή παρότι η ποιότητα είναι πολύ καλή. Ο οικονομικός μαρασμός  φαίνεται προ των πυλών», επισήμανε και ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει και από τους παραγωγούς να μη δώσουν κοψοχρονιά τη σταφίδα.

«Πού είναι η πολιτεία όταν ένα προϊόν κανιβαλίζεται; Έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα να παρεμβαίνει και να το φέρνει στη σωστή του θέση. Η σταφίδα πάει στα αζήτητα και σε λίγο καιρό θα εξαφανιστεί. Υπάρχουν μορφές αγώνα να διεκδικήσουμε όχι να γίνουμε πλούσιοι αλλά με τις τιμές αυτές δεν αξίζει τον κόπο. Είμαστε μόνοι μας και πρέπει μόνοι μας να λύσουμε το πρόβλημα. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για μας. Αν επιτρέψουμε να μας διώξουν από τα χωράφια μας, είναι 6.000 οικογένειες που ασχολούνται με την κορινθιακή σταφίδα. Εργάτες θα γίνουμε ή θα κλέψουμε; Να μείνει η σταφίδα μέσα, μην τη δίνουμε μπιρ παρά. Ας κάνουμε το αυτονόητο που κάνανε οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Παίρνανε τη σταφίδα από το αλώνι και τη βάζανε στο κατώι και την πουλάγανε όταν ήταν σωστές οι οικονομικές συνθήκες», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Μαγούλας με τη συμμετοχή όλων των παραγωγών από τη Μεσσηνία, την Αχαΐα, τη Ζάκυνθο και την Κόρινθο, για να συζητηθούν οι μορφές αγώνα.

«Για 2η συνεχή χρονιά οι σταφιδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε δεινή θέση και πιο δεινή θέση από πέρσι. Ενώ είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παράγει σταφίδα, πουλήσαμε σε εξευτελιστική τιμή πολύ κάτω του κόστους. Πήραμε υποσχέσεις από την κυβέρνηση ότι θα στηρίξει το εισόδημά μας. Διάφοροι παρατρεχάμενοι αντιπεριφερειάρχες κλπ λέγανε ότι πάμε καλά κι ότι έχουμε καλά νέα κι ότι θα ανέβει στο 1,5 €. Φούμαρα. Η κατάσταση φέτος είναι πιο δύσκολη γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατά 100% και η τιμή παραμένει χαμηλά. Εμείς καλέσαμε τους σταφιδοκαλλιεργητές σαν μια πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης από την κυβέρνηση να στηρίξει το προϊόν που είναι ιστορικό και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας, και τους σταφιδοκαλλιεργητές για να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Περιμένουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia