Να μην πειράξει την Ηλεία…: Σαφές το μήνυμα των βουλευτών προς τον πρύτανη του Παν/μίου Πατρών στη τηλεδιάσκεψη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60637″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας κατέληξαν μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι βουλευτές του νομού και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρ. Μπούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», από την πλευρά του πρύτανη παρουσιάστηκε συνοπτικά η κατάσταση και επισημάνθηκε ότι η αποχώρηση 28 καθηγητών δημιουργεί προβλήματα στη στελέχωση των 35 τμημάτων, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι το ίδρυμα δεν αποφασίζει για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις. Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική στον «νόμο Γαβρόγλου» για πρόχειρο σχεδιασμό και ζητήθηκε από τους βουλευτές να συμβάλουν στο να βρεθεί λύση για την ενίσχυση των τμημάτων. Ο κ. Μπούρας, επίσης, τους ενημέρωσε για τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής που θα καταρτίσει έκθεση και θα κάνει τις εισηγήσεις στην ΑΔΙΠ, σημειώνοντας ότι θα ενημερώνει εφεξής ανά τακτά διαστήματα τους βουλευτές.
Από την πλευρά των βουλευτών τονίστηκε πως τη δεδομένη στιγμή είναι σε ισχύ ένας νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί, για αυτό και άπαντες συμφώνησαν στο να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην αποδυναμωθούν τα τμήματα της Ηλείας. Η κα Αυγερινοπούλουτόνισε ότι τα δύο τμήματα είναι άρρηκτα δεμένα με την τοπική ιστορία και οικονομία και ζήτησε από το πανεπιστήμιο να κατανείμει θέσεις και στα τμήματα της Ηλείας, καυτηριάζοντας τον «νόμο Γαβρόγλου», και πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στην ενίσχυση των τμημάτων και τη διασύνδεσή τους με ιδρύματα του εξωτερικού.
Οκ. Νικολακόπουλος υπογράμμισε ότι ο νόμος Γαβρόγλου ζημίωσε τα ΑΕΙ του Πύργου και της Αμαλιάδας με τη διάταξη που έδινε στους καθηγητές τη δυνατότητα να αλλάξουν τμήμα, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση την κατήργησε, και ζήτησε από τον κ. Μπούρα να τοποθετηθεί σχετικά με την παραφιλολογία περί κατάργησης της Μουσειολογίας και μεταφοράς της Γεωπονίας και να κατανείμει θέσεις ΔΕΠ στο τμήμα του Πύργου από τις 28 που θα πάρει φέτος από το υπουργείο.
Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως το πανεπιστήμιο πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξει τα τμήματα της Ηλείας ή θα τα οδηγήσει σε «αργό θάνατο» και επισήμανε προς τον πρύτανη ότι πρέπει να κατανείμει τουλάχιστον δύο από τις 28 θέσεις ΔΕΠ στη Μουσειολογία συν μία θέση διοικητικού, ξέχωρα από τις έκτακτες θέσεις.
Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση του για την ενίσχυση και την απρόσκοπτη λειτουργία των τμημάτων της Ηλείας, στηλίτευσε την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ και πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να προβλέψει τουλάχιστον δύο θέσεις μελών ΔΕΠ από τη φετινή κατανομή στο τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου, εφόσον πέρυσι δεν κατένειμε καμία από τις 38 θέσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]