FOLLOW US: facebook twitter

Να ενταχθεί το μέλι στα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής εξετάζει το ΥΠΑΑΤ

Ημερομηνία: 25-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”83078″ img_size=”full”][vc_column_text]Τη δυνατότητα ένταξης και του μελιού στα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής, παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται μεταποίηση, εξετάζει το ΥΠΑΑΤ, μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις για τη διευκόλυνση των παραγωγών στον τρόπο διάθεσης των γαλακτοκομικών προϊόντων τους.

Από το 2015 δίνεται η δυνατότητα στον επαγγελματία να κάνει παραγωγή τροφίμων, μεταποιώντας τα αγροτικά προϊόντα της δικής του παραγωγής. Τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται στον χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας, ο οποίος και ονομάζεται μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής (ή οικοτεχνία).

Τα είδη των προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής είναι, μεταξύ άλλων: προϊόντα δημητριακών, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, γλυκίσματα (π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί), προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, (π.χ. γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων κ.ά.), προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξίδι και λάδι, επιτραπέζιες ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες, προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα (ιδιοπαραγωγή), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις κ.ά.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, το υπουργείο εξετάζει ήδη τη δυνατότητα να μην εξαιρείται το μέλι από τα είδη των προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής, γιατί «πέρα από τον στόχο της αναβάθμισης των τοπικών και ποιοτικών προϊόντων, χτυπάμε και το πρόβλημα με το παραεμπόριο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στη βουλή.

Έναρξη λειτουργίας

Για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής απαιτείται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΑΑΤ. Επισημαίνεται ότι η βεβαίωση εγγραφής στο ΚΗΜΟ ισχύει για τρία χρόνια και πρέπει να ανανεώνεται, διαφορετικά ο παραγωγός διαγράφεται από το Μητρώο.

Στη συνέχεια και εντός 20 ημερών οφείλει να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΔΑΟΚ της περιοχής του για την έναρξη λειτουργίας της µονάδαςτροφίµων και την εγγραφή στο ΚΗΜΟ. Σε περίπτωση απόρριψης της Αίτησης Εγγραφής του στο ΚΗΜΟ, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει ένσταση στη ΔΑΟΚ μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες.

Μονάδα

Οι µεταποιητικές δραστηριότητες πρέπει να ασκούνται σε εγκαταστάσεις, όπου η κινητήριος ισχύ να μην ξεπερνά τα 10 kw και οι υπηρεσίες προετοιµασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων να μην υπερβαίνουν τα 50.000 m3. Επίσης, η μονάδα πρέπει να συμμορφώνεται σε αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και να εφαρμόζει τους κανόνες ορθής πρακτικής, σύμφωνα με τον οδηγό του ΕΦΕΤ.

Ιχνηλασιμότητα

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονιστεί ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων είναι υποχρεωμένες να τηρούν το σύστημα ιχνηλασιμότητας. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ο υπεύθυνος οφείλει να τηρεί ένα αρχείο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα παραστατικά των πρώτων υλών, τα οποία έχει προμηθευτεί από τρίτους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το προσωπικό της µονάδαςτροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικά υγείας, τα οποία θα φυλάσσονται στην επιχείρηση και θα επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο. Τέλος, η πρώτη ύλη πρέπει να αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του προϊόντος.

Διάθεση

Ο τρόπος πώλησης των προϊόντων μπορεί να γίνει είτε άμεσα στον τελικό καταναλωτή από την εκμετάλλευση και στην πλησιέστερη αγορά που βρίσκεται, π.χ. λαϊκή αγορά, αγορά παραγωγών, είτε με τη δυνατότητα πώλησης σε καταστήματα που προμηθεύουν τον τελικό καταναλωτή, στην περιφερειακή ενότητα όπου ανήκει η έδρα του αγροκτήματος ή σε όμορες περιφερειακές ενότητες. Η δυνατότητα αυτή ισχύει πλέον και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από το 2017, τα έσοδα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της οικοτεχνίας λογίζονται και περιλαμβάνονται στα αγροτικά εισοδήματα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί-οικοτέχνες μπορούν να αξιοποιήσουν το προσεχές διάστημα το πρόγραμμα LEADER (ιδιωτικές επενδύσεις), μέσω του ΠΑΑ 2014-20, που προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης των μονάδων.

Πηγή: ypaithros.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia