FOLLOW US: facebook twitter

Nα ανακτηθεί ο σεβασμός στους μηχανικούς

Ημερομηνία: 17-05-2024 | Συντάκτης:

Του Βασίλη Παναγόπουλου,

Πρόεδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας &

Υποψήφιος για την κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με την παράταξη «ΕλΕΜ»


Οι φετινές εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα διεξαχθούν σε μια περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, τα οποία είτε σχετίζονται με την οικονομική ασφυξία σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, είτε με τη νομοθετική ατολμία της πολιτείας στην επίλυση χρόνιων παθογενειών.

Η εργασία του μηχανικού πρώτα και πάνω από όλα ισοδυναμεί με αξία και δημιουργία, για αυτό και η πλειονότητα των εργαζόμενων μηχανικών αφιερώνουν ανιδιοτελώς μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Ο θεσμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με τις ειδικότητες των μελών του, της τεχνικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο του σκοπού του είναι και ο τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, που οφείλει να συμβάλει καθοριστικά στη διευθέτηση σοβαρών ζητημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες και τον κλάδο μας.

Δυστυχώς η σημερινή εικόνα δεν αποπνέει αισιοδοξία, διότι είμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με μια επαγγελματική δυστοπία, η οποία μετατρέπει έναν επιστήμονα υποχείριο ενός ανερμάτιστου γραφειοκρατικού μηχανισμού και μιας δημοσιοϋπαλληλικής συμπεριφοράς, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την κομματική εισβολή στον επιστημονικό μας κλάδο.

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, είναι αναγκαίο να αναδειχθούν δυνάμεις που θα θέσουν ως προτεραιότητες την αποκατάσταση του ΤΕΕ στον επαγγελματικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο και την αποποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού, με ριζική αναμόρφωση του υπάρχοντος απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνεται εφεξής καμία κατασκευή δίχως την επίβλεψη μηχανικών.

Παράλληλα, είναι επιτακτική η ανάγκη της επαναφοράς των ελαχίστων αμοιβών για κάθε εργασία μηχανικού και η αποκατάσταση του ύψους των συντάξεών τους, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και υγιούς ανταγωνισμού.

Καθοριστικής σημασίας είναι από την πλευρά της πολιτείας η απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας με την κωδικοποίησή της σε ενιαίο κείμενο, η προάσπιση του Δημοσίου Χώρου και η διεκδίκηση ενός Οικοδομικού Κανονισμού οραματικού και εύληπτου, συνδεδεμένου με τον γενικό πολεοδομικό και τον αστικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο Προστασίας του Περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς) και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος.

Η ανεξάρτητη παράταξη των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΕλΕΜ), η οποία ιδρύθηκε το 1989, εξακολουθεί να πιστεύει στον κομματικά ακηδεμόνευτο χαρακτήρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για αυτό και τα μέλη της ΕλΕΜ, στο πλαίσιο της ενασχόλησής τους με τις συλλογικότητες των μηχανικών, λειτουργούμε ακομμάτιστα και χωρίς να μας επηρεάζει η πολιτική και ιδεολογική μας ταυτότητα. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα εδώ και 35 χρόνια και συνεχίζουμε να μαχόμαστε για ένα ΤΕΕ των μηχανικών και όχι των μηχανισμών.

 Έχοντας εκλεγεί δύο φορές με αυτήν την παράταξη, το 2016 στην κεντρική και στην περιφερειακή αντιπροσωπεία και το 2019 πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, είμαι εκ νέου υποψήφιος και επιδιώκω την επανεκλογή μου με στόχο να εκφράσω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συναδέλφων μηχανικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot