FOLLOW US: facebook twitter

N.Παπαθανάσης: «Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα θα λάβουν αυτό που αξίζουν με τον νέο αναπτυξιακό νόμο»

Ημερομηνία: 23-11-2022 | Συντάκτης:

-Ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων μιλάει στην «Πρωινή» για το επενδυτικό πλάνο της κυβέρνησης

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές στην Ηλεία ανέλυσε σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάση, εξηγώντας τις αλλαγές που θεσπίστηκαν. Παράλληλα, επισήμανε πως η ανάκαμψη της βιομηχανίας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από την πόλωση που ενδεχομένως προκληθεί το 2023, που είναι προεκλογική χρονιά.

Η διαφορά ποια είναι σε σχέση με τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους για την περιφερειακή ανάπτυξη και ιδιαίτερα για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα;

Η διαφορά αυτού του αναπτυξιακού νόμου από τον προηγούμενο και η καινοτομία του είναι ότι φέρνει την ισόρροπη ανάπτυξη, δηλαδή αποδίδει σε κάθε περιφέρεια τους πόρους που πρέπει να λάβει και ταυτόχρονα δημιουργεί τα δεκατρία θεματικά καθεστώτα, έτσι ώστε να μη λειτουργεί το ένα καθεστώς δηλαδή  ο τουρισμός να μην αφαιρεί πόρους από τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή, και μια περιφέρεια να μην αφαιρεί πόρους από την άλλη. Στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο όλα ήταν σε έναν κουβά και από εκεί αντλούσαν όλες οι περιφέρειες και όλοι οι κλάδοι. Σε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο, η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα θα λάβει τους πόρους πρέπει να λάβει, που σημαίνει πρακτικά ότι κάποια επένδυση στην Ηλεία θα μπορούσε να υπαχθεί με χαμηλότερη βαθμολογία  που θα λάμβανε μια άλλη επένδυση σε μια άλλη περιφέρεια της Ελλάδας.

Θα σας παραθέσω ένα παράδειγμα και όσον αφορά το εγγυοδοτικό: στον αναπτυξιακό νόμο μπορεί να υποβάλει κάποιος ένα αίτημα για 100.000 ευρώ. Στην Ηλεία θα πάρει 56.000 ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο και μπορεί να πάρει και οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση, που μπορεί να φτάσει στο 70%. Διευκρινίζω ότι αυτό το όριο του 70%, που ισχύει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνει κάθε είδους κρατική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου Ανάκαμψης και βεβαίως μπορεί να λάβει δάνειο από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με εγγύηση 80% από το κράτος.

Αναφερθήκατε στη σημασία της βιομηχανίας στην οικονομία και ιδιαίτερα ως προς τις αμοιβές των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο. Με δεδομένο την πίεση που ασκούν οι ασιατικές χώρες στο κόστος εργασίας, αξίζει να επενδύσουμε στη βιομηχανία ή ο τουρισμός είναι η μοναδική «υποχρεωτική» κατεύθυνση;

Είναι σαφής η κατεύθυνς μας να στηρίξουμε τη βιομηχανία και την αγροδιατροφή. Η βιομηχανία και οι εξαγωγές είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που έφεραν την ανάπτυξη που παρουσιάζουμε φέτος, τη διπλάσια από την Ευρώπη. Άλλωστε έχουμε ρεκόρ εξαγωγών, πάνω από το 40% του ΑΕΠ, και ταυτόχρονα έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Επομένως στηρίζουμε τη βιομηχανία και για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε ειδικό καθεστώς για τη μεταποίηση. Δεν τίθεται θέμα να αφήσουμε κάποιον από αυτούς τους κλάδους πίσω σε σχέση με κάποιον άλλον. Κι ο τουρισμός βεβαίως είναι κλάδος τον οποίο στηρίζουμε αλλά ταυτόχρονα και όλους τους άλλους.

Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και προεκλογικής περιόδου, που αναπόφευκτα θα φέρει πόλωση,  μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια

Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Αυτή η κυβέρνηση δεν σταματά τη δουλειά που έχει ξεκινήσει από το 2019. Άλλωστε, εμείς είπαμε ότι την προεκλογική περίοδο την ξεκινήσαμε από τις 8 Ιουλίου του 2019, επομένως δεν αλλάζει κάτι. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σταθερά. Είμαστε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Για αυτό είμαστε και πολύ προσεκτικοί. Δεν πετάμε λόγια στον αέρα. Εμείς κάνουμε πράξη ό,τι λέμε και φροντίζουμε έτσι ώστε να είμαστε σοβαροί, να μας σέβονται οι διεθνείς αγορές για να μπορέσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο διαρκέσει αυτή η κρίση.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά;

Ήδη προχωρούν κάποιες διεργασίες, έτσι ώστε να διευκολύνουν και την οργανωμένη μετανάστευση των εργατών, για να έρχονται στην Ελλάδα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι κάτι το απλό αλλά το πιο δύσκολο. Προφανώς το θέμα των επιδομάτων μπορεί να επηρεάσει, αλλά έχοντας μια ανεργία στο 11,5%  η κάθε κίνηση που κάνουμε πρέπει να είναι προσεκτική. Πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να μπορούν να βρίσκουν δουλειά. Επομένως, πολύ μελετημένα και προσεκτικά γίνεται η όποια κίνηση σχετικά με αυτό το θέμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia