FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Καραθανασόπουλος: Ανάγκη να διασφαλιστεί το βιός του λαού μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Ημερομηνία: 02-07-2024 | Συντάκτης:

Περιοδεία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ σε Πηνεία, Μυρτιά, Χανάκια και Αλποχώρι

Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που άφησε πίσω τους η καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε την Πηνεία του Δήμου Ήλιδας, καθώς και η φωτιά σε Αλποχώρι, Χανάκια και Μυρτιά του Δήμου Πύργου αναδείχτηκε κατά την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές.

Με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και συνάντηση τόσο με τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο όσο και με λαικούς φορείς στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Μαζαράκι και το Σιμόπουλο όπου συζήτησε με τους προέδρους και τους κατοίκους οι οποίοι και εξέφρασαν την αγανάκτηση τους, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά. Όπως καυτηριάστηκε, έχουν έρθει αντιμέτωπα με το ίδιο… έργο πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, ενώ αν δεν υπήρχε η δική τους μεγάλη κινητοποίηση την ώρα της πυρκαγιάς, οι ζημιές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες από τα υπολογιζόμενα 10.000 καμένα στρέμματα στην Πηνεία και τα έως και σήμερα τουλάχιστον 600 δηλωμένα νεκρά ζώα, κύρια αιγοπρόβατα.

Από τις φλόγες καταστράφηκαν περίπου 11 αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες και ποιμνιοστάσια, καθώς και καλλιέργειες ελιάς και ζωοτροφών. Οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανάγκη αποστολής, άμεσα ζωοτροφών ενώ ζήτησαν τη λήψη  μέτρων αντιπυρικής προστασίας για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, αλλά και αντιπλημμυρικών– αντικατολισθητικών έργων πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων.

Σε Αλποχώρι- Μυρτιά

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε από το κλιμάκιο του ΚΚΕ και σε Μυρτιά, Αλποχώρι και Χανάκια του Δήμου Πύργου, όπου οι καταστροφές εκτιμώνται περίπου στα 900 στρέμματα, και οι οποίες αφορούν καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών. Στις συναντήσεις που έγιναν με τους προέδρους των δύο Τοπικών Κοινοτήτων και στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, έκδηλη ήταν η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες από ζημιές που σημειώθηκαν σε ελαιόδεντρα, λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει ότι αυτές πρέπει να ξεπερνούν το 30% των συνολικών εκτάσεων. Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, απαιτήθηκε να μην υπάρξει καμιά τέτοια εξαίρεση, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για αποζημιώσεις από άλλους πόρους, άμεσα. Παράλληλα, από την ΟΑΣΗ επισημάνθηκε πως οργανώνονται ενημερώσεις στα χωριά και κινητοποιήσεις προς κάθε αρμόδιο φορέα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πληγέντων

«Από τις πρόσφατες πυρκαγιές καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οικίες, μηχανήματα κ.α.», ανέφερε μετά τις περιοδείες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας:

«Αποτυπώθηκε έντονα η απουσία του κρατικού μηχανισμού για την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και κατά την καταστολή τους. Τις περιουσίες τους τις έσωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, με τη μάχη που έδωσαν. Αυτήν την ώρα, άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% αυτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες. Επίσης, τώρα με ευθύνη κάθε κρατικού φορέα να αποσταλούν ζωοτροφές λόγων των ζημιών σε καλλιέργειές τους και χώρους αποθήκευσης, να αποκατασταθούν ζητήματα με την υδροδότηση όπου υπάρχουν. Χωρίς δεύτερη σκέψη, να προχωρήσουν έστω και τώρα, μέτρα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας σε όλες τις περιοχές, με ευθύνη του κράτους, μπροστά και στο υπόλοιπο καλοκαίρι. Από τώρα, τέλος, να υπάρξει ο απαραίτητος σχεδιασμός και να εκτελεστούν εκείνα τα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του λαού και της περιουσίας του, πριν εμφανιστούν άλλα νέα προβλήματα με τις πρώτες βροχοπτώσεις». 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot