FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Καλάκος: «Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία»

Ημερομηνία: 31-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

-Την ανάγκη ανανέωσης των επικουρικών συμβάσεων στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ επισημαίνει ο Ηλείος οικονομολόγος

Αναγκαία και επιβεβλημένη θεωρεί τη στήριξη των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών,  Νίκος Καλάκος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η ανανέωση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ.

Ο Νίκος Καλάκος τονίζει πως οι εργαζόμενοι κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε μια δύσκολη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα πιέστηκε από την πανδημία του κορονοϊού, επωμίστηκαν μεγάλο βάρος για να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η διακομιδή των ασθενών από το ΕΚΑΒ, για αυτό και θα πρέπει σε πρώτη φάση να διασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεών τους και μελλοντικά να διαμορφωθεί το πλαίσιο μονιμοποίησής τους.

Ο Ηλείος οικονομολόγος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τους υγειονομικούς που έδωσαν τη μάχη ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, χορηγώντας έκτακτα επιδόματα από το 2020 έως και σήμερα, τα οποία φτάνουν στα 100 εκατ. αθροιστικά ανά έτος και αντιστοιχούν με το μισό του μισθού των εργαζομένων, ως ελάχιστη επιβράβευση της συνεισφοράς τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Νίκος Καλάκος υπογράμμισε πως οι δαπάνες στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση ισοδυναμούν με επένδυση για το κράτος, καθώς η καλύτερη υγεία σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής, ανάπτυξη της οικονομίας και αύξηση της παραγωγικότητας.

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του πως θα πρέπει να χορηγηθούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως αυτά του Πύργου και της Αμαλιάδας, και να ενταχθεί και η Ηλεία στη λίστα με τις «άγονες» περιοχές, εφόσον τελικά θεσμοθετηθεί αντίστοιχη διάταξη και για την Κυπαρισσία.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση στήριξε τη δημόσια υγεία προσλαμβάνοντας πρόσθετο επικουρικό προσωπικό  στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, και προσπάθησε να επιλύσει σοβαρά προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα χορήγησε έκτακτα επιδόματα στήριξης στους υγειονομικούς, επιβραβεύοντάς τους έμπρακτα για τη συνεισφορά τους στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το επικουρικό προσωπικό κράτησε όρθια τη Δημόσια Υγεία και συνέβαλε στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανανέωση των συμβάσεών τους. Παράλληλα, πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας, για να λυθεί το πρόβλημα της επαρκούς στελέχωσης. Η κυβέρνηση επενδύει στην Υγεία με πράξεις κι όχι  με “κούφιες” εξαγγελίες από αυτούς που όταν κυβερνούσαν, δεν τις υλοποίησαν», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος