FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Καλάκος: «Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στήριξης των σταφιδοπαραγωγών»

Ημερομηνία: 28-11-2022 | Συντάκτης:

Την ανάγκη αξιοποίησης κάθε διαθέσιμης δυνατότητας υπογραμμίζει ο Ηλείος οικονομολόγος

Την εξάντληση κάθε διαθέσιμης και εφικτής δυνατότητας στήριξης των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας επισημαίνει ο Ηλείος οικονομολόγος Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά είναι αρνητική και επιζήμια για όλους τους κλάδους.

Ο Νίκος Καλάκος τονίζει πως η τιμή παραμένει σε επίπεδα κάτω από ένα ευρώ, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης, ενώ και η ζήτηση είναι αισθητά περιορισμένη σε σχέση με άλλα χρόνια, με συνέπεια το προϊόν να παραμένει στις αποθήκες και οι σταφιδοπαραγωγοί να είναι εγκλωβισμένοι.

Ο Ηλείος οικονομολόγος σημειώνει πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συζητήσει επανειλημμένως με τους παραγωγούς το πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και διατήρησε τη σταφίδα στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, ο Νίκος Καλάκος υπογραμμίζει την ανάγκη να χορηγηθεί ενίσχυση στους παραγωγούς, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια καλλιεργούν και πωλούν με τιμή κάτω του κόστους, κάτι που επιβαρύνει το εισόδημά τους και οδηγεί μια ιστορική καλλιέργεια στη συρρίκνωση και στον αφανισμό.

Όπως επισημαίνει, ακόμα κι αν η γενική κατεύθυνση είναι μελλοντικά ο περιορισμός της παραγωγής, οι σταφιδοκαλλιεργητές θα πρέπει να λάβουν μια ενίσχυση για τα χρήματα που έχουν ξοδέψει εδώ και δύο χρόνια, αλλά και για να αναδιαρθρώσουν την παραγωγή τους τα επόμενα χρόνια.

«Οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας είναι για δεύτερη χρονιά σε απόγνωση, καθώς η σταφίδα είναι στα αζήτητα και σε πολύ χαμηλή τιμή. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται με το θέμα και αναζητά λύσεις στο πρόβλημα παρά τις δυσκολίες, για αυτό και τη διατήρησε στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και για την περίοδο 2023-2027. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενισχύσουμε τους παραγωγούς, οι οποίοι χάνουν εισόδημα και ενδεχομένως να θέλουν να αναδιαρθρώσουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος