FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φαρμάκης: «Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες μας και δεν φοβόμαστε να βγούμε μπροστά»

Ημερομηνία: 04-07-2022 | Συντάκτης:

Άρθρο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν.Φαρμάκη στην «Πρωινή»: «Το έργο και οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας για την υποστήριξη του Πρωτογενούς Τομέα την τελευταία τριετία»


Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας και κατά συνέπεια ο αγροτικός κόσμος, ειδικά μετά την πανδημία αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα επίπεδα που ακολούθησε, έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα και η αγωνία των παραγωγών για την επιβίωσή τους είναι πλέον διαρκής. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι υπέρογκες αυξήσεις του καλλιεργητικού και ενεργειακού κόστους στις οποίες ο αγροτικός κόσμος της χώρας και σαφώς των τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί και σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές, την αργοπορία των εκτιμήσεων και αποζημιωσεων, δημιουργεί πλέον δύσκολες συνθήκες για την διατήρηση του επαγγέλματος του αγρότη, που ζητά υποστηρικτικά μέτρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης με βαρυσήμαντο αποκλειστικό άρθρο του στην «Πρωινή» παρουσιάζει αναλυτικά το έργο και τις ενέργειες στις οποίες η Περιφέρεια έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία:. « Το λέμε με περηφάνια: Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες μας και δεν φοβόμαστε να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν”.


Αναλυτικά το άρθρο του Νεκτάριου Φαρμάκη:

«Έχουμε μπροστά μας ένα θέμα που πραγματικά, είναι επίκαιρο αλλά και διαχρονικό.
Και αυτό γιατί η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ σε όλα όσα εμείς έχουμε πετύχει στη μέχρι σήμερα θητεία μας.
Και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα πολύ – πολύ δύσκολο.
Γιατί;
Μα γιατί ήταν η περίοδος της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η COVID-19.
Και παρακαλώ, μην προτρέξει κανείς να σκεφθεί πως επιχειρώ να βρω άλλοθι στην πανδημία.
Γιατί θα αποδείξω το εντελώς αντίθετο.
Δηλαδή πως όταν υπάρχει σχέδιο, αλλά και πίστη σε αυτό το σχέδιο, όπως και σκληρή δουλειά, τότε μπορούμε να υπερβούμε τις αντιξοότητες.
Πάμε λοιπόν, με ειλικρίνεια και χωρίς κομπασμούς να δούμε ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε ή τουλάχιστον πρέπει να συμφωνούμε.
Θα ξεκινήσω από την ανησυχία των «μειωμένων εισοδημάτων των αγροτών και την καταιγίδα ανατιμήσεων και ακρίβειας παντού».
Ναι. Είναι μεγάλη αλήθεια ότι οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής.
Και αυτό δεν μπορεί κανένας να το παραβλέψει ή να μειώσει την σπουδαιότητά του, τόσο ως προς το αγροτικό εισόδημα, όσο και ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των συνδεδεμένων κλάδων της μεταποίησης, των μεταφορών κλπ.
Ζούμε μία πληθωριστική καταιγίδα που είχαμε να τη δούμε πάνω από 30 ή 40 χρόνια.
Ζούμε μία ενεργειακή κρίση, που για να είμαστε δίκαιοι, ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά εντάθηκε μετά την ρωσική εισβολή.
Ζούμε μία ακρίβεια που μεταδίδεται σαν την φωτιά σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και βέβαια, στους καταναλωτές.
Επίσης, είναι αλήθεια ότι ο κόσμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με ουσιαστικά ζητήματα επισιτιστικής κρίσης, ένα ζήτημα που πολλοί διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν ως το «next big thing».
Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, πως η εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων, αποτελεί προτεραιότητα. Γιατί δεν αποτελεί μόνο ζήτημα επιβίωσης, αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας.
Τα καλά νέα απέναντι σε αυτή την κρίση είναι ότι η χώρα μας, φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζει άμεσους κινδύνους. Πέρα από τις εισαγωγές, η ελληνική παραγωγή δεν είναι τόσο μικρή όσο πολλές φορές κάποιοι θέλουν να λένε. Ωστόσο, και πάλι θα πω ότι δεν πρέπει να υποβιβάζουμε την αξία και του συγκεκριμένου κινδύνου. Αντίθετα, τα στοιχεία που συλλέγουμε, ανατροφοδοτούν το σχέδιό μας για την ανθεκτικότητα των τοπικών συστημάτων παραγωγής τροφίμων αλλά και την άμεση στήριξη της απρόσκοπτης παραγωγής του συνόλου των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιφέρειάς μας.
Στόχος μας λοιπόν, είναι να αναλύουμε τα προβλήματα και να παρεμβαίνουμε ουσιαστικά, όχι με ευχολόγια ούτε με μετάθεση των ευθυνών, αλλά με ανάληψη πρωτοβουλιών στα μέτρα των αρμοδιοτήτων και των δυνάμεων μας, για να στηρίξουμε το εισόδημα του αγροτικού μας πληθυσμού.
Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τι κάνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Δεν θέλω να σας κουράσω με νούμερα, αλλά κάποιες φορές είναι απαραίτητα.


Το ΠΑΑ 2014-2020 και εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα

Ξεκινάω από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) που έχει προσφέρει περίπου 48 εκ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια σε μέτρα στήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα:
• Στο Υπομέτρο 4.1. (Σχέδια Βελτίωσης): Έχουν πληρωθεί 500 δικαιούχοι και το συνολικό ποσό πληρωμής μέχρι και σήμερα ανέρχεται σε περίπου σε 15 εκ. ευρώ
• Στη Δράση 4.1.2 που αφορά σε ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΥΔΑΤΟΣ: Έχουμε 33 υποψήφιους για ένταξη, με ποσό δημόσιας δαπάνης 3,3 εκ. ευρώ
• Στο Υπομέτρο 6.1 (ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ) – πρόσκληση 2016: Έχουμε 1.726 δικαιούχους, που έχουν λάβει 30 εκ. ευρώ.
• Στο Υπομέτρο 6.1 (ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ) – 3η πρόσκληση 2021: Λάβαμε αρχικά 44,1 εκ. ευρώ και μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό φτάνοντας στα 63,1 εκ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι γεωργοί στο πρόγραμμα. Έχουμε 2.242 υποψήφιους προς ένταξη και πριν λίγες μέρες υπέγραψα την απόφαση των αποτελεσμάτων.
• Στο Υπομέτρο 6.3 που αφορά τις ΜΙΚΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΙΣ: Έχουμε 375 δικαιούχους με ποσό πληρωμής μέχρι σήμερα, 3,7 εκ. ευρώ.
• Στο Υπομέτρο 20.1 ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: Η δημόσια δαπάνη φτάνει τις 637.000 ευρώ.
• Στο Υπομέτρο 7.1 που αφορά την ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Έχουμε ποσό δημόσιας δαπάνης 77,6 χιλιάδες ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο με επιτυχία εφαρμόζουμε και οι αριθμοί μας κατατάσσουν στις πρώτες περιφέρειες Πανελλαδικά.
Είναι και τα εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε με στόχο τη στήριξη της παραγωγής μας, του εισοδήματος των αγροτών μας και την ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων μας.


Πιο συγκεκριμένα:

• Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ (2019-2021): Την τριετία 2019 -2021 πληρώθηκαν 557 δικαιούχοι και καταβλήθηκαν σε αυτούς 6,9 εκ. ευρώ.
• Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΙΜΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ: Για τα έτη 2020 και 2021 πληρώθηκαν 81 δικαιούχοι το ποσό των 223 χιλιάδων ευρώ.
• Το ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (2020 – 2022): Καλύφθηκαν 7,3 εκ. ελαιόδεντρα με ποσό δημοσίας δαπάνης 3,75 εκ. ευρώ.
• Συνεχίζω με τη στήριξη των ομάδων παραγωγών και την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων για την ενίσχυση τους. Το ποσό που πληρώθηκε για την τριετία 2019-2021 ανέρχεται στα 2,84 εκ. ευρώ.
• Και ακόμα, με το πρόγραμμα διαχείρισης βοσκοτόπων και συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 2 εκ. ευρώ, αλλά και με το πρόγραμμα της καύσης νεκρών ζώων για τα έτη 2021-2023 ύψους 3 εκ. ευρώ.
Από τη τοποθέτησή μου, δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός τις προωθητικές ενέργειες που έχουμε αναπτύξει για τα τοπικά μας προϊόντα αλλά και τις ενέργειές μας για την καταχώρηση νέων προϊόντων στα ευρωπαϊκά μητρώα ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ όπως για παράδειγμα:
Το Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, η Χονδροελιά Αγρινίου, η Πατάτα Αχαΐας, το Ελαιόλαδο Αχαΐας, η Πατάτα Ηλείας, η Φράουλα Ηλείας, το Καρπούζι Ηλείας, το Ελαιόλαδο Ηλείας και το Μέλι Ξηρομέρου. Για τα οποία έχουν υποβληθεί οι φάκελοι για την καταχώριση τους στο ευρωπαϊκό μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ με δαπάνη 159 χιλιάδες ευρώ.
Αλλά και: Η Παστή λίγδα Μεσολογγίου, η Γραβιέρα Αμφιλοχίας, η Μαλαγουζιά Αιτωλ/νίας, το Αρνάκι Ξηρομέρου, το Κατσικάκι Ερύμανθου, το Παστό χοιρινό Ηλείας, το Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας, το Τυρί τσαλαφούτι Αιτωλ/νίας, η Ελιά ποικιλίας Καλαμών, τα οποία είναι στο στάδιο διερεύνησης για το αν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.


Στοχευμένες κινήσεις για την είσοδο των προϊόντων μας σε νέες αγορές

Στοχευμένες κινήσεις λοιπόν, που εστιάζουν την είσοδο των προϊόντων μας σε νέες αγορές και την ισχυροποίησή τους ως προϊόντα σπεσιαλιτέ αποδεδειγμένης ποιότητας και μοναδικής γεύσης. Συγκεκριμένα λοιπόν, για την προβολή και προώθηση αγροδιατροφικών μας προϊόντων συμμετέχουμε σε προγράμματα δημοσίας δαπάνης 3,9 εκ. ευρώ.


Αναλυτικότερα:
• Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα προβολής και προώθησης τοπικών οίνων ποιότητας ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ σε αγορές της Ιαπωνίας και την Ν. Κορέας. Ένα πρόγραμμα το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και γινόμαστε αποδέκτες σημαντικού ενδιαφέροντος για τα τοπικά κρασιά μας από τις χώρες της Άπω Ανατολής. Μάλιστα αυτές τις ημέρες έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εταίρους και stakeholders από αυτές τις χώρες εδώ στην περιφέρειά μας.
• Επίσης, στο πρόγραμμα για την προώθηση του τοπικού ελαιολάδου ποιότητας μέσω του προγράμματος “Αuthentic Οlive Νet” (Ιnterreg) με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου καινοτομίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
• Στο πρόγραμμα για την προώθηση τοπικών αλιευμάτων (χέλι, αθερίνα Τριχωνίδας, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, γαρίδα Αμβρακικού) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας και θάλασσας 2014-2020 σε Ελλάδα και αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία).
• Στο πρόγραμμα για την προώθηση της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στην Αδριατική και το Ιόνιο μέσω του προγράμματος ARIEL PLUS.
Επιπλέον, μέσω της στήριξής μας προς την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταφέραμε και συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και εθνικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την:
• α) προώθηση της φράουλας σε αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας μέσω του προγράμματος “The Healthy Mix – Fruit and Vegs from Europe”.
• β) προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς σε αγορές των ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του προγράμματος “Mediterranean Aperitivo – Enjoy European Quality!”
• γ) προώθηση τοπικών προϊόντων για τη δημιουργία παγωτών με ιδιαίτερες γεύσεις και εύρεση βιώσιμων μεθόδων παραγωγής μέσω του προγράμματος “Creatine Europe”.
Και βέβαια, πλέον είμαστε παρόντες σε κρίσιμο αριθμό εθνικών εμπορικών εκθεσιακών γεγονότων (Freskon, Food Expo Εξποτροφ κ.α.), έχοντας επίσης δρομολογήσει τη συμμετοχή μας στην Διεθνής Έκθεση τροφίμων SIAL το φθινόπωρο στη Γαλλία. Και επιπλέον συνεχίζουμε να στηρίζουμε δράσεις και εκθεσιακά γεγονότα εντός των ορίων της περιφέρειας (Patras Wine Fair, Φεστιβάλ κερνάμε Ελλάδα και πολλά άλλα).

Και πάλι όμως, δεν σταματάμε εδώ.
Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου μέσω οικονομικής ενίσχυσης. 3.314 αγρότες είναι ωφελούμενοι από το εδαφολογικό εργαστήριο της ΠΔΕ την τριετία 2019-2021.
Ακόμα, μέσω συμφωνίας συνεργασίας που υπογράψαμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ – Δήμητρα και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στοχεύουμε στη δημιουργία σύγχρονων Γεωργικών Σχολών.
Και επίσης, μπορώ να σας απαριθμήσω δεκάδες παρεμβάσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς για ζητήματα που έχρηζαν και χρήζουν επίλυσης με σκοπό την στήριξη του αγροτικού κλάδου. Αιτήματα που αφορούν τη χοιροτροφία, τη βοοτροφία, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τους βοσκοτόπους, την παραγωγή μας στην ελιά καλαμών, το Υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ για τα σχέδια βελτίωσης, την κορινθιακή σταφίδα, την πατάτα, τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών μας, τη φράουλα, τα υδάτινα οικοσυστήματα, το εθνικό πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού, την αποτίμηση ζημιών της φυτικής μας παραγωγής λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, το Mega φωτοβολταϊκό πάρκο, τους ΤΟΕΒ, τα e-shops των μικρών μεταποιητικών μονάδων και μονάδων ιδιοπαραγωγής του αγροτικού τομέα, την κάλυψη των ζωοτροφικών αναγκών του ζωικού μας κεφαλαίου μετά από καταστροφικές πυρκαγιές, τις ένταση των πυρηνοκάρπων και μηλοειδών σε αποζημιώσεις, για τη στήριξη αδιάθετων ποσοτήτων επιτραπέζιων ελιών, καρπουζιών, πορτοκαλιών και μανταρινιών, τη στήριξη οίνων προερχόμενων από μικρά οινοποιεία, των αμπελουργών, των κηπευτικών, του βάμβακος, της πιπεριάς και πολλά ακόμα που για την οικονομία του χρόνου δε μπορώ να αναφέρω.


Ζητήματα ενέργειας και υποδομών

Και πριν κλείσω το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τι έχουμε κάνει ως Περιφερειακή Αρχή για να στηρίξουμε τους παραγωγούς και την αγροτική μας παραγωγή, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα ζητήματα της ενέργειας και των υποδομών.
Για την ελάφρυνση από το ενεργειακό κόστος, λοιπόν:
Μετά από συντονισμένες ενέργειές μας, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, ενεργοποιείται ξανά το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού με σκοπό την κατασκευή δικτύων για την ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν γεωτρήσεις, πηγάδια, αρδευτικές διώρυγες, παραποτάμια αντλιοστάσια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια.
Το οραματικό έργο για την περιοχή μας, που δεν είναι άλλο από το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ι.Π. Μεσολογγίου (κτήμα polder) μέσω ενεργειακής συμμαχίας (7 κοινότητες – 26 ΤΟΕΒ, 2 ΓΟΕΒ) με σκοπό την απαλλαγή 300.000 πολιτών, 140.000 αγροτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης από το ενεργειακό κόστος. Ένα έργο αξίας 100 εκ ευρώ.


Για έργα υποδομών:
Έχουμε ενταγμένα 5 αρδευτικά έργα, τα οποία βρίσκονται στα στάδια δημοπράτησης και κατασκευής, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συνολικού προυπολογισμού: 7,95 εκ. ευρώ
Μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης έχουν ενταχθεί 7 αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 14,6 εκ ευρώ με συμβασιοποιημένα τα 7,1 εκ ευρώ. Και από τον 6/22 έχουμε υποβάλει προτάσεις για ακόμα 10 έργα συνολικού προϋπολογισμού 20,3 εκ. ευρώ.
Κλείνοντας το κεφάλαιο των δικών μας δράσεων και πρωτοβουλιών, θέλω να τονίσω κάτι: Δεν θεωρούμε τους παντογνώστες και αλάνθαστους. Ούτε και πιστεύουμε πως δεν χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Όμως, θεωρούμε τους εαυτούς μας πιστά προσηλωμένους στα συμφέροντα των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και γι’ αυτό συνεχίζουμε πάντα την μεγάλη προσπάθεια, προς κάθε κατεύθυνση.


Για τους εργάτες γης

Θα μου επιτρέψετε τώρα, να αναφερθώ στο επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα της έλλειψης εργατών γης. Το πρόβλημα, κατανοείτε όλοι πως δεν είναι αποκλειστικότητα της δικής μας Περιφέρειας. Και για τη λύση του δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι, ούτε να ποντάρουμε σε σπασμωδικές κινήσεις. Αντίθετα, πρέπει να ανοίξει ένα μεγάλο τραπέζι διαλόγου στο οποίο θα καθίσουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και θα αναλύσουν το ζήτημα με σκοπό μία μακροπρόθεσμη λύση.
Επίσης, καταθέτοντας και τη δική μου συλλογιστική, θα πω ότι το συγκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να το θεωρούμε άμεσα συνδεδεμένο και με την ανάγκη για επαναδραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων με την ελληνική γη, με την αποαστικοποίηση που απαιτείται για να ζωντανέψει πάλι η ύπαιθρος μας και τα χωριά μας αλλά και με το εθνικό δημογραφικό μας πρόβλημα.
Η λύση του προβλήματος επομένως, δεν συνίσταται σε μια απλή προσέγγιση «ας φέρουμε παραπάνω εργάτες από το εξωτερικό» αλλά είναι αναγκαία μια ολιστική προσέγγιση καθώς η μετακίνηση αλλοδαπών εργατών συνοδεύεται από ζητήματα που αφορούν, τη διαβίωσή τους, τη στέγασή τους, την αλληλεπίδραση τους με το γηγενή πληθυσμό, την υγειονομική τους περίθαλψη και πολλά ακόμα.
Εν πάση περιπτώσει, έχουμε μπροστά μας ένα πρόβλημα. Ένα υπαρκτό πρόβλημα, που στην περιοχή το βλέπουμε σε αρκετές καλλιέργειες και κυρίως, στην καλλιέργεια της φράουλας, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα εργατικών χεριών ιδιαίτερα την περίοδο της συγκομιδής.
Τα τελευταία έτη καλλιεργούνται 18.000 στρέμματα περίπου, πρώιμης θερμοκηπιακής φράουλας σε πεδινές περιοχές την ανατολικής Ηλείας και Δυτικής Αχαΐας, με την καλλιέργεια να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν εξαγωγικό προϊόν σε Ευρωπαϊκές και λοιπές χώρες, εξαιρετικής ποιότητας, με μεγάλη αποδοχή και στην εγχώρια αγορά.
Η μεγάλη ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι οι μεγάλες απαιτήσεις που έχει σε εργατικό δυναμικό, σε πολύ συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, κυρίως από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.
Εμείς λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών της περιοχής και μεμονωμένων παραγωγών αλλά και μελέτης υπολογισμού των αναγκών εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, εισηγηθήκαμε σε πρώτο στάδιο την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων (στρέμματα) σύμφωνα με στοιχεία που αντλούν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την εξέταση αιτημάτων για μετάκληση εργατών.
Συγκεκριμένα, προτείναμε οι αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τα αιτήματα των καλλιεργητών, να μην υπολογίζουν των αριθμό εργατών ανά εκτάριο με προβλεπόμενους δείκτες Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν λαμβάνουν υπόψη την εποχικότητα της εργασίας, που για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, που είναι και η αιχμή της συγκομιδής, απαιτούνται περίπου 7 εργάτες ανά εκτάριο, δηλαδή 0,7 ΜΑΕ / στρέμμα.
Και αποστείλαμε στα συναρμόδια Υπουργεία πλήρη ανάλυση αναγκών σε ημερομίσθια για την καλλιέργεια της φράουλας.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι αποδεικνύεται η αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα μας καταλογίζει η μείζονα αντιπολίτευση και στα όσα η Περιφερειακή Αρχή έχει να επιδείξει.


Επαναλαμβάνω:
Ούτε ξερόλες είμαστε, ούτε και υποστηρίζουμε ότι έγιναν όλα και ως δια μαγείας λύθηκαν τα προβλήματα.
Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε φοβόμαστε την αλήθεια.
Όμως, δεν καθυστερήσαμε ούτε μία μέρα τις δράσεις μας, δεν μείναμε αδρανείς απέναντι σε κανένα πρόβλημα.
Το λέμε με περηφάνια: Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες μας και δεν φοβόμαστε να βγούμε μπροστά, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Και έτσι οφείλουμε να κάνουμε.
Αυτό είναι το χρέος μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia