FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φαρμάκης: «Να μπει τέλος στα προκάτ σχολεία»

Ημερομηνία: 22-10-2024 | Συντάκτης:

Πρόσκληση 9,58 εκατ. € στους δήμους να βελτιώσουν τις υποδομές, με έμφαση στα νηπιαγωγεία και σε δομές ΑΜΕΑ από τον περ/ρχη Δυτ. Ελλάδας

-Η Πρωινή παρουσιάζει τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες της δράσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Πρόσκληση για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών στα σχολεία της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, προϋπολογισμού 9,58 εκατ. ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες στις υποδομές και στον εξοπλισμό λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ) για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με έμφαση στα νηπιαγωγεία, όπως αυτές προέκυψαν κατόπιν διαβούλευσης και αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης με τις αντίστοιχες περιφερειακές διευθύνσεις  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σε προτεραιότητα μπαίνει η χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την υποστήριξη της καθολικής εφαρμογής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με βάση τη χαρτογράφηση που έχει γίνει, και δίνεται έμφαση στην ολοκλήρωση και αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και κυρίως στις υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία).

Η χαρτογράφηση αποτύπωσε την ανάγκη ανέγερσης νέων διδακτηρίων και η προσθήκη νέων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών της προσχολικής εκπαίδευσης, στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επομένως, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή νηπιαγωγείων σε δήμους με έντονο πρόβλημα κτιριακών υποδομών και ειδικότερα σε όσους λειτουργούν Νηπιαγωγεία τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια και σε προκατασκευασμένες αίθουσες είτε εξ ολοκλήρου είτε τμηματικά αλλά και σε συστεγαζόμενα.    

«Να τελειώνουμε με τα λυόμενα και τις μισθώσεις»

«Οι προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προκύπτουν από τη χαρτογράφηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δίνουν έμφαση στην παλαιότητα και αποφυγή μισθωμένων κτιρίων, στην αποσυμφόρηση του μαθητικού πληθυσμού και γενικότερα στη βελτίωση των συνθηκών μάθησης. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους δήμους με κτίρια που παρουσιάζουν οικοδομικά και άλλου είδους προβλήματα, με μεγάλο αριθμό μισθωμένων και παλαιών κτιρίων, και με μεγάλο αριθμό συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης οριοθετώντας τις εξής υποκατηγορίες παρέμβασης.

 • Ανέγερση νέων κτιρίων ή επεμβάσεις για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων με αδυναμία στέγασης λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών τους.

 • Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

• Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια/αίθουσες.

• Αναβάθμιση, επεμβάσεις σε σχολικές μονάδες με έντονα προβλήματα ακαταλληλότητας λόγω παλαιότητας.

• Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και εξοπλισμού λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ) Α & Β βάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για ΑμεΑ) Γ) Βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης σε χωρίς αποκλεισμούς και ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη προσβάσιμων υποδομών για μαθητές/τριες με αναπηρία σε υφιστάμενες υποδομές, στην κατασκευή ραμπών και WC ΑΜΕΑ και άλλων υποδομών πρόσβασης σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 9,58 εκατ. ευρώ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot