Τα αποτελέσματα του προγράμματος των 30 εκατ. € παρουσίασε ο Νεκτ. Φαρμάκης – Πρώτο βήμα στήριξης στις επιχειρήσεις της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128070″ img_size=”full”][vc_column_text]«Γνωρίζουμε καλά ότι το μέγεθος της κρίσης υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος των δυνατοτήτων μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα βαυκαλιστούμε, υποστηρίζοντας ότι επαρκούν αυτοί οι πόροι για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην περιοχή. Όμως, μπορούμε με περηφάνια να υποστηρίξουμε πως απέναντι στην αδράνεια και την μετάθεση ευθυνών εμείς επιλέξαμε τη δράση και τη μάχη. Με όσα μέσα έχουμε, αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας και να αποδείξουμε πως η αυτοδιοίκηση ξέρει και μπορεί να μάχεται δίπλα στον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον βιοπαλαιστή, τον εργαζόμενο».
Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID19 στη Δυτική Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα.
Ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός πως μέσω της συγκεκριμένης δράσης, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, επιχορηγούνται πάνω από 1.000 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που αντανακλούν σε διατήρηση τουλάχιστον 4.500 θέσεων εργασίας. «Στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία 4.500 ανθρώπων. Ναι, είναι σπουδαίο…» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως σύντομα θα κοινοποιηθεί και η δεύτερη αντίστοιχη δράση, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ.
«Διαμορφώσαμε δύο προγράμματα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον covid επιχειρήσεων, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα μείγμα δικαιοσύνης και κατά το δυνατόν μεγαλύτερης κατανομής των πόρων μας. Το πρώτο, αυτό δηλαδή που ήδη ολοκληρώθηκε, είχε ως κύρια στόχευση την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της στήριξης των θέσεων εργασίας και το δεύτερο, αυτό που σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί, στοχεύει στον πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, διευρύνοντας την βάση των ωφελούμενων με μικρότερη, κατά απόλυτους αριθμούς, ενίσχυση» εξήγησε ο Περιφερειάρχης, που παράλληλα αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
«Σε δέκα περίπου μήνες, σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε και αποδίδουμε στον τόπο ένα ποσό που υπερβαίνει το 26% του συνολικού μας προγράμματος και το οποίο αντανακλά σε έναν συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει σχεδόν τα 120 εκ. ευρώ» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως οι δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα ως προς τις δράσεις της κυβέρνησης, αλλά και ότι αποτελούν δράσεις «αμυντικού τύπου» προκειμένου να ξεπεραστεί η περίοδος της υγειονομικής ανασφάλειας. «Με τις υπόλοιπες δράσεις στηρίζουμε την επιχειρηματική προοπτική και την αντεπίθεση που χρειαζόμαστε μετά το τέλος της μεγάλης υγειονομικής κρίσης» τόνισε.
«Ποτέ δεν θα πούμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Αλλά μπροστά στο δίλημμα “ενεργώ ή κρύβομαι μπροστά στην κρίση”, εμείς δεν κρυφτήκαμε. Βγήκαμε μπροστά. Γιατί η θέση μας είναι δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης, ευχαριστώντας θερμά τα στελέχη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής των Επιμελητηρίων για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν, σημειώνοντας πως «η επιτυχία τους να έχουμε αποτελέσματα σε διάστημα δύο μηνών, κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα μοιάζει ακατόρθωτο, δείχνει ότι έχουν υπερβεί τα όρια ακόμα και του καλώς εννοούμενου επαγγελματισμού, δουλεύοντας με πραγματική αυταπάρνηση προς όφελος της κοινωνίας, της οποίας εξάλλου και οι ίδιοι αποτελούν μέλη».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος της «Διαχειριστικής», Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ευχαρίστησε τα στελέχη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών κατάφεραν να αξιολογήσουν πάνω από 7.500 επενδυτικές προτάσεις και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. «Πρώτος στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν από την αρχή τα χρήματα να δοθούν άμεσα για την αγορά, η οποία τώρα έχει ανάγκη την χρηματοδότηση. Με αυτόν τον γνώμονα συνεχίζουμε ώστε να μπορέσουν πολύ γρήγορα οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να πάρουν τα χρήματα τους. Εμείς, ως εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων νιώθουμε ευγνώμονες και προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια αφού έγιναν πράξη οι άμεσες χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ».
Από την πλευρά του Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα όπου ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα μετά από ένα δίμηνο εντατικής εργασίας. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη δράση την οποία σχεδίασε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια. Είναι πολλές ακόμη υπέρ της επιχειρηματικότητας και έχουμε διαπιστώσει την αγωνία του ίδιου του Περιφερειάρχη προκειμένου να μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδο της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και να την ενισχύσει οικονομικά λόγω της πανδημίας».
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας: «Όσοι χειρίζονται προγράμματα μπορούν να καταλάβουν ότι είναι άθλος να εκδοθούν αποτελέσματα μέσα σε δύο μήνες. Πιστεύω ότι με την ίδια ταχύτητα θα γίνει και η εκταμίευση των χρημάτων, ώστε να τονωθεί η αγορά. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια παρακολουθούμε πού πάει η αγορά και η οικονομία, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε αναλυτικά η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μάγδα Πετροπούλου, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις της δράσης (συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ με την μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων), ανέρχονται σε 1.017. Οι επιχειρήσεις αυτές συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης, επί συνόλου 7.858 αιτήσεων.
Οι 274 επιχειρήσεις ανήκουν στην (Α) κατηγορία των επιχειρήσεων μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, οι 358 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Β) κατηγορία των επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών και οι 385 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Γ) κατηγορία εστίασης και τουρισμού.
Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, 313 επιχειρήσεις (7.745.256,97 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 491 επιχειρήσεις (15.614.034,55 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αχαΐας και 213 επιχειρήσεις (6.729.715,87 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Ηλείας.
Αναφορικά με το αντικείμενο εργασίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Α κατηγορία από επιχειρήσεις κατασκευής μεταλλικών πορτών και παραθύρων, επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, επιχειρήσεις προετοιμασίας εργοταξίων και επιχειρήσεις παραγωγής ελαίων και λιπών. Στη Β’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, από επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών και από επιχειρήσεις παροχής μηχανικών και τεχνικής υποστήριξης. Τέλος, στη Γ’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, από επιχειρήσεις παροχής ποτών και από τουριστικές μονάδες και καταλύματα.
Σημειώνεται ότι, όπως τόνισε η κ. Πετροπούλου, όλες οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση χρηματοδότησης θα ενημερωθούν με επιστολή για τα αποτελέσματα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το χρονικό διάστημα υποβολής ενστάσεων.
Συνοδευτικό Υλικό:
– Βίντεο με απόσπασμα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα», στο σύνδεσμο: https://youtu.be/Cgce426QKS4
– Το power point της αναλυτικής παρουσίασης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]