Mεταμνημονιακο πρόγραμμα made in Greece
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46405″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης 6,7 δισ. Ευρώ οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος «τα μάτια μας τώρα είναι στραμμένα στο θέμα της ρύθμισης του χρέους».
Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο, υπό προϋποθέσεις, οι ετήσιες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους να ξεπεράσουν τον συμφωνηθέντα στόχο του 15% του ΑΕΠ, κάτι που ανοίγει και τη συζήτηση για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας» και δια χειρός ελληνικής κυβέρνησης είναι το νέο κεφάλαιο του “υβριδικού” μοντέλου που ανοίγει η Ευρώπη για το μεταμνημονιακό status της χώρας, σ΄ ένα σχέδιο που μπορεί να περιορίσει τον βαθμό εποπτείας από τους δανειστές, να κάμψει την προτίμηση της ΕΚΤ σε προληπτική γραμμή στήριξης και – υπό προϋποθέσεις – να διευκολύνει την “κήρυξη” του χρέους ως βιώσιμου.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που συζητείτο εδώ και καιρό στις ανεπίσημες επαφές Αθήνας και Βρυξελλών, αποτελεί επίσης πρόταση της Κομισιόν όπως και συνολικά το “υβριδικό” μοντέλο, και με το τέλος της τρίτης αξιολόγησης μπαίνει πλέον και επισήμως στο τραπέζι του Eurogroup.
“Φιλόδοξη αναπτυξιακή στρατηγική”
Στην κατεύθυνση αυτού του σχεδίου, άλλωστε, παραπέμπει και η αναφορά του ανακοινωθέντος του Eurogroup στην διαμόρφωση μιας “… φιλόδοξης περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές”, όπως και η απάντηση που έδωσε ο Μάριο Σεντένο όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα μετά το τέλος του Μνημονίου.
“Το πιο σημαντικό”, είπε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, “είναι να έχει η Ελλάδα την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον».
Η προληπτική πιστοληπτική γραμμή απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Αθήνα καθώς στην πράξη θα σήμαινε παράταση και ανανέωση των Μνημονίων, έστω και σε πιο “light” εκδοχή. Στην άλλη πλευρά, η απολύτως “καθαρή” έξοδος, χωρίς καμία δέσμευση και εποπτεία αφ’ ενός απορρίπτεται από την ΕΚΤ για λόγους που έχουν να κάνουν με το καταστατικό της και την βιωσιμότητα του χρέους και, αφ’ ετέρου, δεν θεωρείται ασφαλής λύση ως προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ενδιαμέσως αυτών των δύο έρχεται το γνωστό υβριδικό μοντέλο και η προοπτική ενός “made in Greece” μεταμνημνονιακού προγράμματος – μια προοπτική, που δεν βλέπει αρνητικά η ελληνική πλευρά υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζει πως η εποπτεία δεν θα κινείται πέραν των κανόνων που, σε γενικές γραμμές, διέπουν και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες βγήκαν από τα Μνημόνια.
“‘Ενα πρόγραμμα για μετά τα μνημόνια”
Σ΄ αυτό το σκεπτικό εντάσσεται και η σταθερή θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για “αυτοδύναμη” έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και η ιδιαιτέρως ενδεικτική αναφορά που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στους στόχους έως τον Αύγουστο ότι κατ΄αρχάς απαιτείται να χτιστεί ο λεγόμενος “κουμπαράς” ρευστότητας ύψους περίπου 18 δις ευρώ. «Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε, “είναι ένα πρόγραμμα για μετά τα μνημόνια¨, τονίζοντας πως είναι μια παράμετρος πολύ σημαντική τόσο για τη χώρα όσο και για τους ξένους επειδή ήδη υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το πλεονέκτημα ενός τέτοιου προγράμματος είναι πως θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ένα μοντέλο ήπιας ρύθμισης του χρέους – ήτοι, να συγκεράσει το γνωστό χάσμα μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το βάθος των παρεμβάσεων για την μεσοπρόθεσμη απομείωση του χρέους. Κι εδώ, είναι χαρακτηριστική μία ακόμη επισήμανση στο ανακοινωθέν του Eurogroup με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης “καλούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν θα επικαιροποιήσουν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Η βιωσιμότητα του χρέους και το ΔΝΤ
Εν ολίγοις, το Eurogroup ζητά από το ΔΝΤ να κατεβάσει τον πήχη της απαισιοδοξίας του, στηριζόμενο ακριβώς στο ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα, και να προσεγγίσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη που κάνει η Κομισιόν. Αυτό, εν κατακλείδει, σε συνδυασμό με τα ήπια, μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα επέτρεπε στο Ταμείο να χαρακτηρίσει το χρέος βιώσιμο, δίνοντας παράλληλα αντίστοιχη διέξοδο και στην ΕΚΤ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]