FOLLOW US: facebook twitter

«Μύθος τα περί φοροδιαφυγής στο εμπόριο»

Ημερομηνία: 06-12-2023 | Συντάκτης:

Ο πρόεδρος της ΟΕΣ Ηλείας, Νίκος Καρυώτης εξηγεί στην Πρωινή γιατί το νέο σ/ν είναι άδικο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Άδικες και υπερβολικές θεωρεί τις απόψεις περί μεγάλης φοροδιαφυγής στο λιανικό εμπόριο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας (ΟΕΣΗ) Νίκος Καρυώτης, επισημαίνοντας ότι η χρήση της τεχνολογίας και η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών έχει ελαχιστοποιήσει τις «μαύρες» συναλλαγές στην αγορά.

«Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στην αγορά, αλλά με τα νέα μέτρα είναι πολλοί που αδικούνται διότι θεωρούνται φοροφυγάδες επειδή έχουν εισόδημα κάτω από το τεκμαρτό. Άλλωστε, στο λιανικό εμπόριο είναι πολύ εύκολο να ελέγξει κάποιος αν όντως υπάρχει φοροδιαφυγή. Με την καθιέρωση και τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών με τα POS έχει περιοριστεί αυτό το περιθώριο. Επίσης όλοι οι επαγγελματίες ανεβάζουν τα πάντα στο mydata», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής στο εμπόριο.

«Στην πλειονότητά τους οι έμποροι είναι συνεπείς και τηρούν τη νομοθεσία. Είναι ξεπερασμένη η άποψη περί φοροφυγάδων όταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Όσον αφορά την πρόβλεψη μαχητού τεκμηρίου για τους επαγγελματίες που εμφανίζουν μικρό τζίρο ή ζημιές, ο κ. Καρυώτης επισήμανε ότι στην πράξη δεν θα λειτουργήσει λόγων των σύνθετων διατάξεων της νομοθεσίας.

«Οι διατάξεις προβλέπουν μόνο έκτακτες περιπτώσεις και δεν περιλαμβάνουν την καθημερινή κατάσταση. Άρα για να αποδείξεις ότι μια χρονιά έχεις ζημιά ή χαμηλό τζίρο, θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία να συλλέξεις και να προσκομίσεις στοιχεία για να ελεγχθείς. Δεν είναι τόσο απλό ούτε εύκολο, δύσκολα θα το δούμε να γίνεται στην πράξη. Κι είναι άδικο διότι το να προεξοφλεί το κράτος ότι θα έχεις πάντα κέρδη και ποτέ ζημιά, δεν είναι ρεαλιστικό», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με την αναδρομική ισχύ του νέου νόμου για το φορολογικό έτος 2023, διότι ανατρέπει τον προϋπολογισμό των επιχειρήσεων χωρίς να έχουν αυτές την ευθύνη.

«Συνήθως κάθε επιχείρηση κάνει τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων, οπότε αν προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση εκτός προϋπολογισμού, θα επηρεάσει τον προγραμματισμό της χρονιάς», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος