FOLLOW US: facebook twitter

«Μύλος» με την επιστρεπτέα προκαταβολή!

Ημερομηνία: 07-11-2022 | Συντάκτης:

-Ζητείται η επιστροφή χρημάτων ακόμα και από επιχειρήσεις που τήρησαν τους όρους χορήγησης

-Τι επισημαίνουν στην Πρωινή για την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Αλ. Νταουλάρης ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης, και η γ.γ. του ΟΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σύγχυση και ανησυχία έχουν προκαλέσει και στις επιχειρήσεις της Ηλείας οι ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για εξ ολοκλήρου επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω παραβίασης των προβλεπόμενων όρων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν το σχετικό email, καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής και μάλιστα εντόκως, καθώς δεν διατήρησαν το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα που είχε οριστεί, με βάση την χρονική περίοδο που οριζόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας. Στο ειδοποιητήριο αναφέρεται το ποσό που πρέπει να επιστραφεί ενώ υπάρχει και η ένδειξη (ΔΠ) που παραπέμπει στην ρήτρα απασχόλησης. Οι «παραβάτες» θα πρέπει ή να πληρώσουν, έντοκα, ολόκληρο το ποσό που πήραν (χωρίς το κούρεμα έως 75%) ή να το εντάξουν στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

Οι αντιδράσεις έχουν προκληθεί από επιχειρήσεις που θεωρούν ότι δεν έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία, κάνοντας λόγο για αστοχίες του ηλεκτρονικού συστήματος κατά τη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, προσθέτοντας ότι οι αρχικές αποφάσεις για τους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας εμπεριείχαν ασάφειες, οι οποίες διευκρινίστηκαν και εξειδικεύτηκαν εκ των υστέρων.

Αναγκαιότητα επανελέγχου και βελτιωτικών ρυθμίσεων

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών &  Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα σε επιχειρήσεις οι οποίες τήρησαν τη νομοθεσία αλλά εξαιτίας των μεταγενέστερων τροποποιήσεων καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για λόγους τυπικούς και γραφειοκρατικούς.

«Έχουμε ενημερωθεί για ορισμένα προβλήματα σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε επιχειρήσεις που καλούνται να την επιστρέψουν παρότι δεν έχουν καταστρατηγήσει τη νομοθεσία. Το κύριο ζήτημα εδράζεται στη διατήρηση του προσωπικού, καθώς στους πρώτους δύο κύκλους της Επιστρεπτέας υπήρχαν ασάφειες οι οποίες διευκρινίστηκαν όμως εκ των υστέρων, αφού οι επιχειρήσεις είχαν λάβει τα χρήματα προηγουμένως. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση την 1η Αυγούστου 2020 απασχολούσε 2 άτομα. Την 31η Αυγούστου Προέβη σε απόλυση ενός ατόμου και την 1 Σεπτεμβρίου στην αντικατάσταση αυτού.  Σύμφωνα με την ΓΔΟΥ 233/2020 η οποία δημοσιεύθηκε την 10η Οκτωβρίου 2020 η διατήρηση υπολογίζεται  σαν η επιχείρηση να έχει 1,8 άτομα αντί για 2 που όντως είχε αν ο υπολογισμός δεν γίνει με τον μήνα αλλά με τις ημέρες. Επίσης, διαπιστώνουμε πως οι οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων δεν έχουν ενσωματωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις στις εξαιρέσεις, όπως προβλέπεται, με συνέπεια ορισμένες επιχειρήσεις να χρεώνονται παραβίαση της νομοθεσίας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να θεσπιστεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο και δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών που τήρησαν τους όρους και έλαβαν νόμιμα την Επιστρεπτέα Προκαταβολή», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι πολλές υποχρεώσεις εκείνων των χρονικών διαστημάτων και ο μεγάλος όγκος εγκυκλίων, ώστε να μην κατηγορηθεί το ανθρώπινο λάθος. Στην αντίθετη όχθη όμως θα πρέπει -και ορθώς έχει γίνει- να επιστραφεί το ποσό σε όσους έκαναν καταστρατήγηση των διαταγών και πχ δήλωσαν διαφορετικά έσοδα από όσα όντως είχαν με σκοπό να επωφεληθούν των διατάξεων», σημείωσε ο κ. Νταουλάρης.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει να διασταυρωθούν εκ νέου τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να μην αδικηθούν επαγγελματίες, προσθέτοντας ότι οι ασάφειες που διευκρινίστηκαν στην πορεία, δεν πρέπει να έχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που τήρησαν τη νομοθεσία.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθούν πιθανά λάθη επί της διαδικασίας, ώστε να μην κληθούν να επιστρέψουν εντόκως χρήματα οι επιχειρήσεις που τήρησαν τη νομοθεσία. Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρχαν ασάφειες στους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι οποίες διευκρινίστηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν πρέπει οι επιχειρήσεις να επωμιστούν αυτές τις αλλαγές και να χρεωθούν παρατυπίες, που επί της ουσίας δεν τις έχουν κάνει», εξήγησε.

Η γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» πως οι επιχειρήσεις αιφνιδιάστηκαν από την ΑΑΔΕ και υπογράμμισε την ανάγκη επανελέγχου και ρύθμισης τυπολατρικών αδικιών σε επιχειρήσεις που πληρούσαν και πληρούν όλα τα κριτήρια.

«Θα πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες ασάφειες και να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν διαπιστωθεί κατά τη διαδικασία, ώστε να μην αδικηθούν επιχειρήσεις πού τήρησαν τη νομοθεσία και ενδεχομένως έχουν πέσει θύματα αστοχιών ή λανθασμένης ερμηνείας της νομοθεσίας. Δεν ζητάμε να επιβραβευτεί η παρανομία, αλλά να ξεχωρίσουν οι περιπτώσεις πραγματικής αδικίας», επισήμανε. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος