Μυκήνες: Τα 4 ερωτήματα για τη φωτιά – Στο μικροσκόπιο η πυρασφάλεια και οι κάμερες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118983″ img_size=”full”][vc_column_text]
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της Πυροσβεστικής δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πυρκαγιά ξέσπασε εκτός αρχαιολογικού χώρου
Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, η έρευνα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που προκάλεσε φθορές στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Από το πρωί, ανακριτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν καταθέσεις από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου. Πρώτος τους στόχος είναι να διαπιστώσουν από ποιο σημείο ξεκίνησε η πυρκαγιά και ακολούθως να συλλέξουν στοιχεία για την αιτία εκδήλωσής της. Αρχικά, υπήρξε μία σύγχυση για το κατά πόσο η φωτιά εκδηλώθηκε εντός ή εκτός αρχαιολογικού χώρου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της Πυροσβεστικής δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πυρκαγιά ξέσπασε εκτός αρχαιολογικού χώρου και συγκεκριμένα στον ευρύτερο χώρο του πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις που έδωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες. Η Πυροσβεστική ευελπιστεί ότι θα αντλήσει σημαντικά στοιχεία από τις αναφορές που θα ληφθούν από τους φύλακες.
Η φορά του ανέμου δεν ήταν ευνοϊκή, με αποτέλεσμα οι φλόγες να περάσουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και να προκαλέσουν φθορές στην Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, τις Βόρειες Αποθήκες, στην περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, στα δυτικά της Ακρόπολης, στη Συνοικία και στην περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Οι φλόγες δεν έφτασαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών. Οι ανακριτικοί υπάλληλοι θα κληθούν να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήματα, κάποια εκ των οποίων αφορούν και σε τυχόν ευθύνες για τη φωτιά που προκάλεσε φθορές σε έναν χώρο με τόσο «βαριά» κληρονομιά.
Το πρώτο στάδιο των ερευνών αφορά στην εξακρίβωση του σημείου του ευρύτερου χώρου του πάρκινγκ όπου προκλήθηκε η πυρκαγιά. Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο κατά πόσο πρόκειται για εμπρησμό από αμέλεια. Οι έως τώρα ενδείξεις – αν και είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα – κατευθύνουν τις έρευνες προς το σενάριο του εμπρησμού από αμέλεια (τσιγάρο κλπ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι έχουν ήδη ρωτήσει για την ύπαρξη καμερών στον αρχαιολογικό χώρο και τις θέσεις τους, ενώ αναμένεται να τις εξετάσουν σχολαστικά το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι άνθρωποι, οι οποίοι την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά βρίσκονταν στο σημείο.
Ακολούθως, θα μπουν στο μικροσκόπιο τα μέτρα πυρασφάλειας και εάν αυτά εφαρμόστηκαν όταν ξέσπασε η φωτιά. Οι πυροσβέστες θα «ξεσκονίσουν τον «φάκελο πυρασφάλειας» του αρχαιολογικού χώρου, όπου αναγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται στον αρχαιολογικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής θα λάβουν σειρά από καταθέσεις από το προσωπικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα συστήματα ασφαλείας ήταν σε πλήρη λειτουργία, υπήρχαν δεξαμενές πυρόσβεσης που ήταν γεμάτες με νερό και είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ είχε λάβει χώρα ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος.
Πηγές από την Πυροσβεστική, ωστόσο, αναφέρουν ότι για να επεκτάθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου η πυρκαγιά μπορεί να βρήκε καύσιμη ύλη. Έτσι, το τέταρτο ερώτημα είναι εάν είχε καθαριστεί σωστά ο χώρος ή όχι. Το ανακριτικό Τμήμα θα ερευνήσει εάν υπήρχαν ακαθάριστοι χώροι (χόρτα κλπ) ή χαμηλή βλάστηση που έδωσαν «τροφή» στις φλόγες. Θα κληθεί επίσης να απαντήσει εάν δούλεψαν σωστά τα αντιπυρικά συστήματα του αρχαιολογικού χώρου από τη στιγμή που οι φλόγες άρχισαν να απειλούν τις Μυκήνες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα εξεταστεί εάν υπήρξε αντίδραση και ποια ήταν αυτή, μετά το πέρασμα της φωτιάς εντός του χώρου. Εάν δηλαδή εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας και με ποιο τρόπο, όπως και ένα υπήρξαν μέτρα προκειμένου να μην επεκταθούν οι φλόγες στην έκταση που τελικά επεκτάθηκαν.
Πηγή: ethnos.gr
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]