FOLLOW US: facebook twitter

Μυστικά για ζεστό σπίτι τον χειμώνα!

Ημερομηνία: 07-11-2020 | Συντάκτης:

Ακόμα και αν το θερμόμετρο κρατά σθεναρά αντίσταση στην έλευση του χειμώνα, πού θα πάει θα κρυώσει ο καιρός! Και όταν πιάσουν τα κρύα και η θερμοκρασία θα παίζει σε μονοψήφιους αριθμούς τι θα πρέπει ήδη να έχεις κάνει; Θα πρέπει να έχεις προνοήσει ώστε να ζεστάνεις το σπίτι σου χωρίς να σου κοστίσει μία περιουσία. Πώς όμως γίνεται αυτό;

Η απάντηση δεν είναι ένα πράγμα, αλλά ένας μαγικός συνδυασμός! Δεν παίζει ρόλο μόνο ποια μέθοδο θέρμανσης θα επιλέξεις, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως αν το σπίτι σου έχει απώλειες ή αν έχεις στρώσει χαλιά.

Μικρές σημαντικές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τον χώρο σου πολύ πιο ζεστό, πριν καν ανοίξεις τη θέρμανση. Πάμε να τις δούμε;

Airlie II 122cm Fan and Light in White

Θερμικές απώλειες και άλλα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις!

Ο πιο εύκολος τρόπος –αλλά σίγουρα όχι ο πιο οικονομικός – να καλύψεις την ψύχρα που επικρατεί στο σπίτι είναι να ανάψεις τη θέρμανση. Όμως, πίστεψέ μας, δεν είναι και μόνιμος, ειδικά αν από κάπου «χάνεις» θερμοκρασία. Πρέπει πρώτα να τσεκάρεις γιατί το σπίτι είναι κρύο και τι απώλειες έχει.

Τσέκαρε, τα κουφώματα. Μπορεί να σου ακούγεται αστείο ή και περιττό, αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόση θερμότητα χάνουμε λόγω του ότι περνάει αέρας από τα κουφώματα, ακόμα και αν είναι κλειστά. Βάλε το χέρι ή και έναν αναπτήρα και δες αν περνάει αέρας περιμετρικά από το κάσωμα. Αν όντως συμβαίνει αυτό μόνωσέ το με μία λεπτή διακριτική στρώση διαφανούς σιλικόνης. Αν, όμως ο αέρας μπαίνει κάτω από την πόρτα βάλε ένα αεροστόπ, το οποίο είτε μπορείς να αγοράσεις είτε να φτιάξεις (αν πιάνουν τα χέρια σου).

Otroški stoli za šolarje

Οι κουρτίνες δεν είναι μόνο για διακόσμηση. Οι παλιοί αλλάζαν κουρτίνες ανάλογα την εποχή και έβαζαν τις πιο χοντρές τον χειμώνα, και, τελικά, κάτι ήξεραν παραπάνω. Ο λόγος, αν και προφανής, δεν είναι συχνά αντιληπτός: έχουν μονωτική δράση. Εμποδίζουν τον κρύο αέρα να μπει. Πρόσεξε όμως, όταν έχεις ηλιοφάνεια, να ανοίγεις τις κουρτίνες να μπαίνει μέσα ο ήλιος για να ζεσταίνει τον χώρο.

Στρώσατε; Εσύ ήξερες ότι το 10% της οικιακής απώλειας της θερμότητας οφείλεται στα χαλιά; Ή για την ακρίβεια στην απουσία αυτών; Πολύς κόσμος πιστεύει ότι επειδή έχει δρύινα πατώματα δε χρειάζεται και χαλιά. Λάθος! Τα χαλιά δρουν μονωτικά και έτσι απαιτείται μικρότερη προσπάθεια (και ενέργεια) για να ζεσταθεί ο χώρος.

Τζάκι & απορροφητήρας! Πολλές φορές ξεχνάμε πως ο απορροφητήρας, καθώς και το τζάκι συνδράμουν δραστικά στην απώλεια της θέρμανσης. Αν λοιπόν, έχεις τζάκι, το οποίο για οποιονδήποτε λόγο δεν πολυχρησιμοποιείς, μπορείς να εξαλείψεις τον αέρα που μπαίνει από την καμινάδα με ένα μπαλόνι καμινάδας. Θα το βρεις σε είδη τζακιού και θα δεις τεράστια διαφορά στον χώρο σου αν το χρησιμοποιήσεις. Τώρα, σε ό,τι αφορά τον απορροφητήρα, δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο με το τζάκι, αλλά μπορείς – αν η κουζίνα βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο να κλείνεις την πόρτα.

 

Κλείσε τις πόρτες. Και κάπως έτσι φτάνουμε στις πόρτες. Όταν θες να ζεσταθούν αποδοτικά όλα τα δωμάτια του σπιτιού και να παραμείνουν ζεστά θα πρέπει να θυμάσαι να αφήνεις τις πόρτες κλειστές.

Βάλε τον ανεμιστήρα… οροφής! Ίσως νομίζεις ότι ο ανεμιστήρας οροφής είναι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά πλανάσαι πλάνη οικτρά! Αν βάλεις τον ανεμιστήρα να γυρίζει αντίστροφα τότε αποδίδει καλύτερα ο θερμός αέρας. Συγκεκριμένα, να σου πούμε τι μάθαμε, οι ανεμιστήρες οροφής είναι σχεδιασμένοι ώστε να περιστρέφονται με τη φορά του ρολογιού και να σπρώχνουν το δροσερό αέρα προς τα κάτω, αν λοιπόν τον βάλεις να λειτουργήσει αντίστροφα, θα έχεις ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάς τη συντήρηση. Last but not least, δεν πρέπει να ξεχνάς τη συντήρηση. Όποια μέθοδο θέρμανσης και αν επιλέγεις πρέπει να προσέξεις να έχεις κάνει τη σχετική συντήρηση. Τόσο το τζάκι χρειάζεται καθαρισμό για να τραβάει καλύτερα, όσο και τα σώματα του καλοριφέρ χρειάζονται τον καθιερωμένο τους εξαερισμό για να αποδίδουν σωστότερα. Μην ξεχάσεις τη συντήρηση του καυστήρα αλλά και του air condition. Τέλος, μην ξεχάσεις να κάνεις ένα σχετικό έλεγχο στις καλωδιώσεις των ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων για τσακίσματα ή κοψίματα.

Ναι, αλλά τελικά, πώς να ζεσταθώ;

Αφού, λοιπόν, τελειώσεις με τους παραπάνω ελέγχους φτάνει η ώρα να ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας! Και το ερώτημα είναι ένα «τι να ανάψω που να μου κοστίσει λιγότερο;». Οι επιλογές πολλές, αλλά ποια είναι αυτή που θα σε ζεστάνει χωρίς να σε υπερχρεώσει; Γιατί, για να λέμε την αλήθεια, κάθε μέθοδος θέρμανσης κρύβει και τη μικρή οικονομική της παγίδα. Με το πετρέλαιο και το ρεύμα να κρατούν περήφανα τη σκυτάλη των πιο ακριβών μεθόδων θέρμανσης, είναι φυσικό να προβληματίζεσαι κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς. Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην το παρακάνεις και να συνδυάζεις όπου μπορείς. Εμείς σου δίνουμε μικρά μυστικά για να έχεις ζεστό σπίτι αυτόν τον χειμώνα χωρίς να πληρώσεις μία μικρή περιουσία.

Περί καλοριφέρ ο λόγος! Ρύθμισε σωστά τον θερμοστάτη. Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που λέει ότι είναι λάθος να κλείνεις τον θερμοστάτη, γιατί απαιτείται περισσότερη ενέργεια (και άρα καίγεται περισσότερο πετρέλαιο/ φυσικό αέριο) για να πιάσει θερμοκρασία. Αυτός ο κανόνας ισχύει, αρκεί να έχεις ορίσει τον θερμοστάτη σε μία μέση θερμοκρασία – γύρω στους 17-18ο C – και όχι πολύ υψηλά. Αν θέσεις τη θερμοκρασία πολύ υψηλά τότε απλά θα καις συνέχεια ενέργεια (την οποία μετά θα πρέπει να πληρώσεις), γιατί ήδη ο χώρος θα είναι ζεστός και θα απαιτείται μεγαλύτερη ενέργεια για να ζεσταθεί περισσότερο. Πρόσεξε όμως, αυτός ο κανόνας του «πάντοτε ανοιχτού θερμοστάτη» δεν ισχύει αν λείπεις υπερβολικά πολλές ώρες από το σπίτι. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το πού είναι τοποθετημένος ο θερμοστάτης, αν είναι σε ένα σημείο που πιάνει γρήγορα θερμοκρασία τότε δε ζεσταίνεται ομοιόμορφα το σπίτι, οπότε έχε και αυτό στο νου σου. Τέλος, μην κλείνεις τα καλοριφέρ με πράγματα από πάνω, όπως διακοσμητικά και κάλτσες που έβαλες να ζεσταθούν και τις ξέχασες, γιατί, έτσι, τζάμπα καίει το καλοριφέρ.

7 locations avec cheminée pour un séjour cocooning au coin du feu | Abritel

Βάλε φωτιά! Το τζάκι, το μαγκάνι και η φουφού (!!!) χρόνια τώρα ζεσταίνουν το κοκαλάκι μας, το μόνο τους ελάττωμα είναι ότι ζεσταίνουν μόνο τον χώρο που βρίσκονται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι η βασική σου μέθοδος θέρμανσης, αλλά συμπληρωματική. Από τη στιγμή που επιλέγεις το τζάκι, τη σόμπα ή τη μαντεμένια σόμπα για τη θέρμανση του χώρου σου πρέπει να θυμάσαι ότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα (όχι και οι πιο ιδανικές συνθήκες για παιδιά και άτομα με αναπνευστικά θέματα) και ότι συμβάλλει στην περίφημη αιθαλομίχλη (γιατί, οφείλουμε να σκεφτόμαστε και το περιβάλλον). Τέλος, ένα extra tip για την καύση του τζακιού είναι όταν επιλέγεις ξύλα να κοιτάξεις να είναι… στεγνά. Δηλαδή να τα πάρεις πριν πιάσουν οι βροχές και τα κρύα, γιατί όση περισσότερη υγρασία έχουν τόσο πιο δύσκολα ανάβουν.

Θέρμανση με… ρεύμα! Εάν έχεις επιλέξει (ή έχεις αναγκαστεί) να μην ανάβεις το καλοριφερ, τότε πρέπει να παίξεις συνδυαστικά. Πάνελ θέρμανσης, θερμοπομποί, αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού, σόμπες αλογόνου και aircondition μπαίνουν στη μάχη της θέρμανσης. Δε θα σου χρυσώσουμε το χάπι και δε θα σου πούμε ότι θα ζεσταθεί το σπίτι γιατί θα είναι ψέμα. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι έχουν προσωρινή και τοπική δράση, καθώς οι τοίχοι του σπιτιού και τα πατώματα δε θερμαίνονται. Οπότε θα πρέπει να ανάβεις ένα ηλεκτρικό σώμα όταν θες να χρησιμοποιήσεις το δωμάτιο και όχι όλη την ώρα. Το θετικό αυτών των μεθόδων –με εξαίρεση τους θερμοσυσσωρευτές – είναι ότι δε χρειάζονται εγκατάσταση και είναι εύκολοι στη μεταφορά (δηλαδή, μπορείς να τους πας από το ένα δωμάτιο στο άλλο). Τώρα, σε ότι αφορά το «καυτό» θέμα του κόστους, γενικά οι θερμοπομποί, τα αερόθερμα και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ έχουν σχετικά υψηλή κατανάλωση ρεύματος, ενώ το air condition μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρο αν δεν είναι inverter και αν είναι μικρό για τον χώρο που καλείται να ζεστάνει.

Μη σνομπάρεις τίποτα! Αν δεν έχεις ηλεκτρική κουβέρτα, σκέψου σοβαρά να τη βάλεις στην καθημερινότητά σου. Το ίδιο ισχύει και για τον αφυγραντήρα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος ντόρος με τους αφυγραντήρες και όχι άδικα, μπορούμε να πούμε. Γιατί ένας αφυγραντήρας, ουσιαστικά, τραβάει την υγρασία από τον χώρο με αποτέλεσμα να μην έχει αυτό το κρύο που περονιάζει τα κόκαλα και παράλληλα να μη χρειάζεται τόση προσπάθεια από τα θερμαντικά σώματα για να ζεστάνουν τον χώρο. Άσε που στεγνώνουν και πιο εύκολα τα ρούχα. Τώρα, σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική κουβέρτα, όλες αυτές οι ενθουσιώδης γνώμες που έχεις ακούσει από φίλους, συναδέλφους και γνωστούς είναι… αλήθεια! Την ανοίγεις 30 λεπτά πριν ξαπλώσεις (βάλε μέσα και τις πιτζάμες να ζεσταθούν) και μετά μπαίνεις στο πιο υπέροχα ζεστό κρεβάτι που έχεις ποτέ ξαπλώσει. Και μην ανησυχείς για τίποτα, απλά κλείσ’ το πριν ξαπλώσεις και όνειρα…ζεστά! Ένα tip που πρέπει να ξέρεις για την ηλεκτρική κουβέρτα, είναι ότι αποδίδει καλύτερα όταν καλύπτεται από πιο βαριά σκεπάσματα.

Αυτά είχαμε να σου πούμε για να κρατήσεις ζεστό το σπιτάκι σου. Εσύ πράξε ανάλογα το budget σου και τις εγκαταστάσεις που διαθέτεις. Μην ξεχάσεις, όμως, εκτός από το σπίτι να κρατήσεις ζεστό και στο σώμα και να μην κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με το κοντομάνικο λες και είναι καλοκαιράκι γιατί τότε, σίγουρα, θα χρειαστείς περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνεις τον χώρο σου.

Πηγή: blog.yellowday.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος