FOLLOW US: facebook twitter

Μυσταγωγία με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ήλιδας

Ημερομηνία: 26-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87596″ img_size=”full”][vc_column_text]

Συγκίνησε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας το μυστηριακό κύκνειο άσμα του μεγάλου μουσουργού
-Παρούσα και η Κατερίνα Παναγοπούλου καθώς η συναυλία ήταν δωρεά στην μνήμη του συζύγου της Περικλή Παναγόπουλου
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Το Ρέκβιεμ του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είναι ένα μεγαλειώδες έργο ορόσημο στην ιστορία της συμφωνικής μουσικής τόσο για τις αριστουργηματικές καλλιτεχνικές του αρετές όσο και για τον μύθο που το συνοδεύει ως το ημιτελές κύκνειο άσμα του μεγάλου δημιουργού.

Μία μόλις ημέρα μετά από την παρουσίαση της μυσταγωγικής συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το κοινό της Ηλείας είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κορυφαίο έργο του Μότσαρτ «Ρέκβιεμ», ένα έργο με συνταρακτική ιστορία και συμβολισμούς, που παρουσιάστηκε την Μεγάλη Τετάρτη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ήλιδας με μαέστρο το Γιάννη Χατζηλοΐζου.

Η επιθυμία του ανθρώπου για μέθεξη με τον Θεό ανέκαθεν μετουσιωνόταν σε μελωδικό άκουσμα, οδηγώντας δημιουργούς και ακροατές στη λύτρωση μέσα από την τέχνη και τη μουσική. Ακόμα και οι νεκρώσιμες ακολουθίες ή οι πένθιμοι θρήνοι για το Θείο Πάθος της Ρωμαιοκαθολικής ή της Λουθηρανικής Εκκλησίας αποκτούν μιαν υπερβατική διάσταση που πάντοτε συγκινούσε βαθιά τους πιστούς αλλά και το φιλόμουσο κοινό απανταχού της Γης.

Η ιστορία του έργου: 

Ο συνθέτης ανάλαβε τη σύνθεση του έργου το 1791 ως παραγγελία, προς εξόφληση χρεών του, εις μνήμη της προσφάτως αποθανούσας συζύγου του πιστωτή του.

Ο συνθέτης γνώριζε πως ο Κόμης θα παρουσίαζε το έργο ως δικό του, αφού του είχε ζητηθεί να αποφύγει οτιδήποτε ιδιοφυές, ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του αληθινού συνθέτη. Πέντε μήνες αργότερα ο Μότσαρτ απεβίωσε, αφήνοντας το έργο ημιτελές.

Η ολοκλήρωση του έγινε από τους μαθητές του Φρανς Σούσμαϊρ, Φρανς Φραϊστάντλερ, και Γιόζεφ Έϊμπλερ, μετά από απαίτηση της συζύγου του Μότσαρτ, Κονστάντσε, με βάση σημειώσεις και υποδείξεις του δασκάλου τους.

Το μοναδικό τμήμα του «Ρέκβιεμ» που έγραψε εξολοκλήρου ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, είναι το «Introitus Requiem Aeternam».

Συντελεστές του έργου:

«ΡΕΚΒΙΕΜ σε ΡΕ Ελάσσονα Κ.626»

Γιάννης Χατζηλοΐζου, Μαέστρος

Φιλαρμονική Ορχήστρα & Χορωδία Αθηνών

Τα φωνητικά μέρη του Ρέκβιεμ ερμηνεύουν η υψίφωνος Μαρίνα Ρεχκάλοβα, η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη, ο τενόρος Χαράλαμπος Βελισάριος και ο βαρύτονος Γιώργος Ιωάννου.

H συναυλία ήταν δωρεά  της κ. Κατερίνας Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση-  στη μνήμη του συζύγου της Περικλή Παναγόπουλου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot