FOLLOW US: facebook twitter

«Μπουρλότο» Τ. Αντωνακόπουλου για ΦΟΔΣΑ Ηλείας: Ζητά «εδώ και τώρα» διαπραγμάτευση με την Κοινοπραξία του Εργοστασίου για μείωση τιμών & εγγυημένης ποσότητας

Ημερομηνία: 04-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99499″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
-Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι η «Τριανταφυλλιά» ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Δήμο Πύργου!
-Η σύμβαση ευνοεί τον ανάδοχο που βάζει 16 εκ. ευρώ και θα κερδίσει 80 εκ. ευρώ!

Διαπραγμάτευση «εδώ και τώρα» με την εταιρεία διαχείρισης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, για τη βελτίωση τιμών και εγγυημένης ποσότητας, ζητά ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, έχοντας στη φαρέτρα του, σημαντικά στοιχεία για να το πετύχει.

Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια, που το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Ηλείας, προκαλούσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, αναφορικά με το που ανήκει η έκταση στη θέση Αγία Ξένη Τριανταφυλλιάς όπου κατασκευάζεται το εργοστάσιο, η συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης του ακινήτου, χάρτες και έγγραφα του Δασαρχείου αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αυτό βρίσκεται στην τοπική Κοινότητα Κορυφής του Δήμου Πύργου! Μια αλήθεια, που αποκρύπτονταν επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια, διαιωνίζοντας μια διαμάχη και προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις στην επίλυση του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την αρ. 10.806 πράξη μίσθωσης ακινήτου στις 10/10/2011 την οποία υπογράφει η τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκη Κοκκαλιάρη, επισημαίνει ότι το «αγροτεμάχιο 265.406ν2 βρίσκεται εντός οικισμού στη θέση Αγία Ξένη Τριανταφυλλιάς, της κτηματικής περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Κορυφής, της Δημοτικής Ενότητας Ιάρδανου του Δήμου Πύργου» και το ίδιο ακριβώς επαναλαμβάνεται στην τροποποιητική πράξη μίσθωσης ακινήτου στις 22/7/2013 που υπογράφεται από τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Λυμπέρη.

Επίσης, σύμφωνα με τους χάρτες και έγγραφα του Δασαρχείου (που εποπτεύει την περιοχή και ερωτάται για οτιδήποτε γίνεται σε αυτή), αναφέρεται ρητώς ότι η περιοχή ανήκει στην Τ.Κ. Κορυφής, Δ.Ε. Ιαρδανου του Δήμου Πύργου και υπάρχουν χάρτες που το αποτυπώνουν.

Ακόμα, η Ανεξάρτητη Αρχή που δίνει άδειες ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο με την υπ. Απόφαση 667/14 που εγκρίνει την αδειοδότηση, περιγράφει ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων βρίσκεται καθ’ ολοκληρία στην Κτηματική περιοχή Κορυφής του Δήμου Πύργου.

Με βάση λοιπόν τα τέσσερα αυτά, έγγραφα:

Α) Την επίβλεψη του έργου οφείλει να έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στα όρια του οποίου εκτελείται το έργο.

Β) Ο Δήμος στα όρια του οποίου λειτουργεί το έργο, δικαιούται τουλάχιστον 1% από τα έσοδα του φορέα διαχείρισης στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Γ) Επίσης, η ταύτιση του φορέα επίβλεψης και του φορέα διοίκησης στα ίδια πρόσωπα, δημιουργεί προνομιακούς όρους, για αυτόν που την κατέχει. (πχ. Πρόσληψη προσωπικού, μικροαναθέσεις κτλ).

«Διαπραγμάτευση ή…»

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου αποφασίστηκε και έγινε αποδεκτή, η διαπραγμάτευση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και τιμολόγησης ανά τόνο.

«Η αρχική ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ήταν 65.000 τόνοι, σήμερα έχει κατέβει στους 45.000 τόνους αλλά με μια μέτρια απόδοση της ανακύκλωσης πάει τουλάχιστον 35.000 τόνους, με τιμολόγηση 62 ευρώ ανά τόνο. Στην περίπτωση αυτή, η σύμβαση προβλέπει μονομερή αναγκαστική παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) από την εταιρεία ανάδοχο του έργου, ουτοσώστε να καλύψει την απώλεια που έχει!» εξήγησε ο κ. Αντωνακόπουλος και συνέχισε. «Εμείς ως Πύργος, βασικός πελάτης της Μονάδας, με 13.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο επί συνόλου 45-50.000 τόνους το χρόνο απ’ όλους τους δήμους, διαφωνούμε. Προτείνουμε λοιπόν, σοβαρή μείωση και της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και της τιμής. Ο προϋπολογισμός του εργοστασίου είναι 32 εκ. ευρώ από τα οποία 16 εκ. ευρώ είναι ευρωπαϊκή επιχορήγηση και 16 εκ. ευρώ η ιδιωτική συμμετοχή. Με βάση τις τιμές και τις ποσότητες που ορίζει η σύμβαση θα αποδώσει στα 25 χρόνια στον επενδυτή 70 εκ. ευρώ συν 10 εκ. ευρώ επιπλέον βάση της άδειας που έχει για παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή θα κερδίσει 80 εκ. ευρώ ενώ θα έχει επενδύσει 16 εκ. ευρώ!».

«Η σύμβαση ευνοεί τα μέγιστα τον ιδιώτη επενδυτή»

Για να γίνει κατανοητό, ο κ. Αντωνακόπουλος παρέθεσε και συγκριτικά στοιχεία με το παράδειγμα της Πελοποννήσου όπου για πέντε (5) Νομού η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 100.000 τόνοι, η τιμή 82 ευρώ ο τόνος και η επένδυση προϋπολογισμού 166 εκ. ευρώ εκ των οποίων 100 εκ. ευρώ θα τα βάλει ο ιδιώτης. «Ο ιδιώτης στην περίπτωση αυτή θα κερδίσει 200 εκ. ευρώ. Βάζει δηλαδή 100 εκ. και σε 25 χρόνια θα πάρει 200 εκ. ευρώ. Σε εμάς βάζει 16 εκ. ευρώ αι θα πάρει σε 25 χρόνια 80 εκ. ευρώ! Άρα είναι προφανές ότι η σύμβαση στην περίπτωση μας, ευνοεί τα μέγιστα τον επενδυτή. Με δεδομένη τη συμφωνία για να πάμε σε διαπραγμάτευση που καταγράφηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι α) είμαστε ο μεγαλύτερος πελάτης της Μονάδας και β) με βάση τα ατράνταχτα στοιχεία που βεβαιώνουν ότι η έκταση ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πύργου, θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος!».

«Είναι πολλά τα λεφτά που πληρώνει ο κόσμος!»

Όπως είπε λοιπόν ο κ. Αντωνακόπουλος, σε λίγες μέρες θα εκλεγεί νέα ηγεσία στο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και θεωρούν πως πρέπει «εδώ και τώρα να τοποθετηθούν όλοι, παλιοί και νέοι, εάν έχουν ανυποχώρητη στάση απέναντι σ’ αυτό το παλλαϊκό αίτημα για μείωση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών» καταλήγοντας με τη φράση «Είναι πολλά τα λεφτά που πληρώνει ο κόσμος!».

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot