Μπαίνουν ασφαλιστικές εταιρείες στην γεωργική ασφάλιση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15334″ img_size=”full”][vc_column_text]
Εισφορές πολλών ταχυτήτων και το «μάρμαρο» φυσικά θα πληρώσουν πάλι οι αγρότες
Tην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και τους όρους λειτουργίας του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) έτσι ώστε να εμπλακούν ιδιώτες στο ασφαλιστικό σύστημα των γεωργικών ασφαλίσεων εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη θα εμπλακούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο σύστημα των γεωργικών ασφαλίσεων, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί – με βάση τα ετήσια έσοδά του – στις υποχρεώσεις του έναντι των αγροτικών εκμεταλ-λεύσεων, που καταστρέφονται από ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε χρόνο.
Υπογράμμισε δε πως έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, μία γερμανική και μία γαλλική – η οποία μάλιστα είναι συνεταιριστική –, εξειδικευμένες στον κλάδο των γεωργικών ασφαλίσεων, αλλά και από ελληνικές. Έχει ήδη ανοίξει ο διάλογος με αυτές τις εταιρείες για το πώς μπορούν να παρέχουν πρόσθετες και συμπληρωματικές υπηρεσίες και κάτω υπό ποιους όρους.Μία τέτοια εξέλιξη, βέβαια, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Βορίδης, θα σημάνει και αυξημένη επιβάρυνση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι επιθυμούν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των περιουσιών τους
Προς αυτή την κατεύθυνση, πάντως, εκτός από την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο μηχανισμό των αγροτικών αποζημιώσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, υπογραμμίζοντας ότι “είμαι αποφασισμένος να φτιάξω το μηχανισμό των αγροτικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι μηχανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης, οφείλει να είναι ένας δίκαιος και αποτελεσματικός οργανισμός αποζημιώσεων για όλους τους αγρότες”
Ανέφερε, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να πληρώνουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι το ίδιο ποσό στον ΕΛΓΑ για την ασφάλισή τους, καθώς κάποιες καλλιέργειες λαμβάνουν σχεδόν κάθε χρόνο αποζημιώσεις – και μάλιστα σημαντικού ύψους -, όταν κάποιες άλλες δεν έχουν πάρει ποτέ καμία, μολονότι καταβάλλουν τα ίδια ασφάλιστρα. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται π.χ. αυξημένα ασφάλιστρα για τον κλάδο του ροδάκινου και μειωμένα για τις καλλιέργειες ρυζιού, που εμφανίζουν σπάνια καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]