Μωβ Μέδουσες: Πού έχουν εμφανιστεί στην Ελλαδα-Δείτε τον διαδραστικό χάρτη
«Πολιορκούν» και το Ιόνιο Πέλαγος – «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες – Τι προκαλεί το τσίμπημα της τσούχτρας
«Επελαύνουν» στα ελληνικά νερά οι μωβ μέδουσες καθώς εκτός από τον Σαρωνικό Κόλπο και το Αιγαίο έχουν αρχίσει να «πολιορκούν» και το Ιόνιο Πέλαγος.
Οι επιστήμονες, ενόψει και του καλοκαιριού, εφιστούν την προσοχή των λουόμενων αφού παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου.
Στις θάλασσες της χώρας μας κυριαρχεί αυτή τη στιγμή η μωβ μέδουσα ή Pelagia noctiluca όπως είναι η επιστημονική της ονομασία.
Όπως διαπιστώνεται από την εφαρμογή «i Naturalist» έχει εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας από παρατηρητές που εντόπισαν στα ελληνικά νερά την Pelagia noctiluca.
Δείτε πού έχει έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα
Στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη εμφανίζονται αναλυτικά όλες οι μέδουσες που έχουν εντοπιστεί από το 2018 μέχρι και σήμερα και στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά το είδος, η ημερομηνία εντοπισμού αλλά και πόσες φορές εθεάθη το εκάστοτε είδος μέδουσας σε κάθε περιοχή.
Μόνο από τις αρχές του έτους οι μέδουσες αυτές έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα.
Αναλυτικά οι καταχωρήσεις για την Μωβ Μέδουσα:
Ιανουάριος 2022: Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται μεταξύ άλλων από παρατηρητές σε Πόρτο Ράφτη και Κρήτη
Μάρτιος 2022: Υπάρχουν καταγραφές για τον Σαρωνικό κόλπο, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Απρίλιος 2022: Στις 15/4 εμφανίζεται στη Σαμοθράκη. Καταγραφές υπάρχουν για τον Πειραιά, το Αγκίστρι και τη Ζάκυνθο.
Μάιος 2022: Οι καταχωρήσεις αυξάνονται. Σαρωνικός, Πελοπόννησος, Παξοί, Νέα Πέραμος, Βουλιαγμένη, Αγκίστρι, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, και Σπέτσες.
Πηγή: protothema.gr