Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού: Στη Σλοβακία με Εrasmus+
Η Ελληνική ομάδα
Αντιπροσωπεία έξι μαθητών και τριών καθηγητών του Μουσικού Σχολείου της Ηλείας (με έδρα στο Βαρθολομιό) πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Νίζνα της βορειοανατολικής Σλοβακίας, στο Σχολείο Spojena Skola, από 8 ως και 14 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “The voice of Erasmus” («Η φωνή του Erasmus”).
Παρουσίαση και Διδασκαλία Ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού
Όπως τόνισαν οι συνοδοί καθηγητές και μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, Στράτος Κοντέλης (μουσικός), Θεοδώρα Βουκελάτου (μουσικός) και Κατερίνα Σακελλαρίου (φιλόλογος), σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με την παραδοσιακή, κι όχι μόνο, μουσική της κάθε χώρας που συμμετέχει. Επίσης, η ενδυνάμωση της φιλίας των λαών, η εξοικείωση των μαθητών μέσω διάφορων μουσικών παιχνιδιών, με την τεχνολογία που υποβοηθά τον ήχο και τη μουσική και τέλος η παραγωγή ενός ψηφιακού δίσκου CD με όλες τις ηχογραφήσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια αυτού του διετούς σχεδίου.
Learning Sound mixing
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου πέρασαν μια υπέροχη εβδομάδα, ζώντας καταπληκτικές εμπειρίες κατά γενική ομολογία. Οι Σλοβάκοι καθηγητές, γονείς και μαθητές αποδείχθηκαν εξαιρετικά φιλόξενοι και ζεστοί, «ανοίγοντας» το σχολείο, τα σπίτια και την καρδιά τους.
Zuberec στους -12
Το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος είναι από την πόλη Krosno της νοτιοανατολικής Πολωνίας, κι εκτός του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, συμμετέχουν το σχολείο της πόλης Νίζνα της Σλοβακίας και ένα σχολείο από την πόλη Bacau της βορειοανατολικής Ρουμανίας. Επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Ρουμανία από 01 ως 07 Μαρτίου 2020. Στη συνέχεια, όλες οι αποστολές θα επισκεφθούν το Μουσικό Βαρθολομιού από 20 ως και 26 Σεπτεμβρίου 2020 και τέλος θα μεταβούν ολοι από 17 ως και 24 Απριλίου 2021, στην Πολωνία.
Μεικτές ομάδες karaoke
Υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας του σχολείου μας Μαρίας Μπίρμπα, το Μουσικό Σχολείο υλοποιεί ταυτόχρονα, ως συντονιστής μάλιστα, ένα ακόμη σχέδιο Erasmus+ με τίτλο “Sea and Music in Intercultural Longlife Education” («Θάλασσα και Μουσική στη Διαπολιτισμική Δια Βίου Εκπαίδευση»).
Κρακοβία πριν την αναχώρησή μας
Το σύνολο του διδακτικού προσωπικού του Σχολείου, με διάθεση για προσφορά και πέρα από το διδακτικό του ωράριο, προσπαθεί να υλοποιήσει τέτοια προγράμματα με σκοπό την επαφή των παιδιών με συνομήλικούς τους μαθητές από όλες της χώρες της Ευρώπης, τη μη περιθωριοποίησή τους και τη γνωριμία με άλλες κουλτούρες, παραδόσεις, συνήθειες και πρακτικές που θα τους δώσουν εφόδια τέτοια, που θα τους διαμορφώσουν σε ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες, εφόδια που πολλές φορές δε μπορεί να τους δώσει η τυπική εκπαίδευση.