FOLLOW US: facebook twitter

Μουσικές εκδηλώσεις σε Ολυμπία & Χλεμούτσι: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» – 251 παραστάσεις σε 111 αρχαιολογικούς χώρους

Ημερομηνία: 27-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Να διακτινίσει τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων , επιχειρεί το Υπουργείο Πολιτισμό με τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», ενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους τις συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά του σύγχρονου πολιτισμού που ίσως πληγεί ακόμα περισσότερο από το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός Πολιτισμύ Λίνα Μενδώνη, ανακοινωσε χθες 251 παραστάσεις (δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 38 περιφερειακές ενότητες , σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ηλεία και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχαιολογικές εφορείες. Πρόκειται για 55 παραγωγές που σχεδίασαν το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής,το ΚΘΒΕ, το ΜοMus, η ΚΟΑ.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το 91% των παραγωγών είναι εξωτερικοί συνεργάτες -750 καλλιτέχνες και τεχνικοί, και 500 προσωπικό εντόπιοι συνεργάτες». Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία. Πρόκειται για έναν θεσμό που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένος και που η πανδημία επέσπευσε.

Μητσιάς-Καραμπέτη στο Κάστρο Χλεμούτσι

Το δικό του «παρών» στο νέο θεσμό του ΥΠΠΟ, δίνει και το Μέγαρο Μουσικής υπό την μπαγκέτα του νέου του καλλιτεχνικού διευθυντή και διακεκριμένου πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει όχι μόνο κλασική μουσική αλλά και μελοποιημένη ελληνική ποίηση από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Ιουλίου, το Κάστρο Χλεμούτσι θα φιλοξενήσει  μια συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Ολυμπία

Ο καλλιτεχνικός Δ/ντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής ανακοίνωσε από την πλευρά του την διοργάνωση 12 συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους με διάφορα προγράμματα. Στην Αρχαία Ολυμπία η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα εμφανιστεί στις 25 Ιουλίου.

Δύο παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Ολυμπία

Η Εθνική Λυρική Σκηνή που συμμετέχει στον νέο θεσμό,  γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό και συμφωνα με το πρόγραμμα, στις 4 Αυγούστου στο Στάδιο της Ολυμπίας θα πραγματοποιηθεί ένα από τα τέσσερα θεματικά αφιερώματα στο Μίκη Θεοδωράκη με τον Θοδωρή Βουτσικάκη στο τραγούδι και τον Γιάννη Μπελώνη στο πιάνο, σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Γκαλά μονωδών της ΕΛΣ στις 5 Αυγούστου

Επίσης, εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.

Στις 5 Αυγούστου το γκαλά των μονδών της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί στο Στάδιο της Ολυμπίας με σολίστ τους Βασιλική Καραγιάννη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Τσέλια Κοστέα, Άρτεμις Μπόγρη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Χριστόπουλος, Χρήστος Κεχρής, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Νίκος Κοτενίδης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος