FOLLOW US: facebook twitter

Μουσείο Κοτσανά: Συμμετοχή στην έκθεση «To μηχανοστάσιο των Θεών. Πώς εφευρέθηκε το μέλλον μας» του Μουσείου Λίμπιχάους της Φρανκφούρτης!

Ημερομηνία: 08-04-2023 | Συντάκτης:

Σπουδαία συμμετοχή του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην έκθεση «To μηχανοστάσιο των Θεών. Πώς εφευρέθηκε το μέλλον μας» του Μουσείου Λίμπιχάους της Φρανκφούρτης!

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με συνέπεια στην ανάπτυξη καινοτόμων και δημιουργικών διεθνών συνεργειών με πολιτιστικούς φορείς ανά τον κόσμο, ανακοινώνει με χαρά τη συμμετοχή του – δια του δανεισμού δύο μοναδικών εκθεμάτων – στην νέα έκθεση του Μουσείου Λίμπιχαους της Φρανκφούρτης «To μηχανοστάσιο των Θεών. Πώς εφευρέθηκε το μέλλον μας».

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο αφήγημα που διηγείται την ιστορία της επιστήμης και την επιρροή της στην τέχνη. Η έκθεση περιγράφεται με 97 εξαιρετικά έργα τέχνης της αρχαιολογικής συλλογής του Μουσείου και δάνεια άλλων μουσείων του κόσμου. Όπως δηλώνεται στο διαφημιστικό σποτ https://liebieghaus.de/en/node/467 της έκθεσης όλα ξεκινούν με το βλέμμα προς τα πάνω (στον ουρανό). Για τους αρχαίους, πλανήτες και απλανείς αστέρες ήταν προσκολλημένοι σε ένα διαφανές σφαιρικό κέλυφος το οποίο περιστρέφονταν γύρω από την ακίνητη γη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται σε δεσπόζουσα θέση ένα πειραματικό αντίγραφο της λεγόμενης «Σφαίρας του Αρχιμήδη», δάνειο από το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, η οποία έδειχνε ανά πάσα στιγμή τη σωστή πολύπλοκη θέση τους (με τις διαφορετικές επιταχυνόμενες, επιβραδυνόμενες και ανάδρομες περιοδικές κινήσεις τους). Στην ευρωπαϊκή τέχνη εμφανίζεται συχνά σε γλυπτά με τον Άτλαντα να κρατά στους ώμους του τον ουρανό. Η ρωμαϊκή εκδοχή (Atlas Farnese, 2ος αι. μ.Χ.) ενός πιθανόν μηχανικά κινούμενου ελληνικού πρωτοτύπου, απεικονίζει τον Άτλαντα να κρατά την ουράνια σφαίρα με 41 αστερισμούς, συμπεριλαμβανομένων των 12 ζωδίων, του ουράνιου ισημερινού, των τροπικών και της εκλειπτικής.

Σε αυτήν την υπόθεση στηρίζεται ένα ακόμη έκθεμα-μακέτα του «Υδραυλικού ωρολογίου – πλανηταρίου του Κυρρήστου» που βρισκόταν στο λεγόμενο Πύργο των ανέμων, άλλο ένα δάνειο από το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που φιλοξενείται στην έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 και σύμφωνα με την πρόβλεψη της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine» αναμένεται να προσελκύσει πλήθη επισκεπτών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος