FOLLOW US: facebook twitter

Μουσεία – οι θεματοφύλακες του Πολιτισμού μας!

Ημερομηνία: 20-05-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

Γιορτάστηκε και στην Ηλεία η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με ελεύθερη είσοδο στα Μουσεία και τις αρχαιότητες του νομού, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, συμμετείχε την Παρασκευή και το Σάββατο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές, σχολεία αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας την ευκαιρία να τα επισκεφθούν και να μάθουν την ιστορία τους.

Ο φετινός εορτασμός είχε σαν θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα» και προς αυτήν την κατεύθυνση η ΕΦΑ Ηλείας, διοργάνωσε και συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις με επίκεντρο τρία Μουσεία της Ήλιδας, του Πύργου και το Κάστρο Χλεμούτσι.

Εκπαιδευτική δράση στο Κάστρο Χλεμούτσι

Ειδικότερα, το πρωινό της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση για μαθητές 9-11 ετών με θέμα «Οι μύθοι και θρύλοι του κάστρου Χλεμούτσι μέσα από τη δημιουργική γραφή και τη δραματοποίησή τους» με υπεύθυνη την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ηλείας κ. Νάνσυ Ράλλη. Οι συμμετέχοντες μαθητές με αφορμή μύθους και θρύλους άμεσα συνυφασμένους με το μεσαιωνικό φρούριο επιχείρησαν την δραματοποίηση και η δημιουργική γραφή τους, αναδεικνύοντας το Χλεμούτσι ως δυναμικό φορέα πολιτισμού και εκπαίδευσης, που καλλιεργεί και αναπτύσσει την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών, παρέχοντάς τους μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας.

Μουσείο Ήλιδας

Το Σάββατο το πρωί, στο υπέροχο κτίριου του Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας, μικροί και λίγο μεγαλύτεροι χάρηκαν την φετινή ημέρα γιορτής των μουσείων, συμμετέχοντας στη δράση που οργάνωσε η αρχαιολόγος Τώνια Μουρτζίνη και εστίασε στα εκθέματα από την κεραμική παραγωγή της αρχαίας πόλης, πρωτεύουσας του ηλειακού κράτους και διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο της χιλιετίας.

Στην περιήγηση στο μουσείο οι μαθητές πληροφορήθηκαν πως οι τεχνίτες της Ήλιδας δημιούργησαν κεραμικά κομψοτεχνήματα με δική τους τυπολογία που γινόντουσαν ανάρπαστα στις αγορές του αρχαίου κόσμου, ενώ η τοπική παραγωγή από τα πολυάριθμα εργαστήρια που διέθεταν και καταστήματα στην Αγορά της πόλης εξυπηρετούσε πλήθος καθημερινών αναγκών. Το πρόγραμμα θα ολοκληρώθηκε με βιωματική δράση, που στόχευσε  στην κατανόηση της πληροφόρησης μέσω της διάδρασης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε Διάλεξη με θέμα “Οι Αρχαίοι Ναοί της Ηλείας μέσα από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πυργου» από τον Κων/νο Α. Παπαδόπουλο, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, Αν. Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Πύργου”.

Επίσκεψη Συλλόγου Γυναικών «Οι Πυργιώτισσες» στον Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Την ομιλία παρακολούθησαν αρκετοί επισκέπτες, ενώ ακόμα περισσότεροι ήταν αυτοί που ξεναγήθηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Βεβαίως αρκετός ήταν ο κόσμος,  ντόπιοι αλλά και τουρίστες που επισκέφθηκε κάνοντας χρήση της ελεύθερης εισόδου τον αρχαιολογικό χώρο και τα Μουσεία της Ολυμπίας που αποτελούν σταθερή και αδιαμφισβήτητη αξία!

Το Διάπλασις ΚΔΑΠ – ΑμεΑ Πύργος στις αρχαιότητες της Ολυμπίας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τις προηγούμενες μέρες το Διάπλασις ΚΔΑΠ – ΑμεΑ Πύργος, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο στάδιο της  Ολυμπίας, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον αρχαιολογικό χώρο, να ανακαλύψουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και να μάθουν για την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας και να ξεναγηθούν από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος