FOLLOW US: facebook twitter

Έξοδος υψηλού κινδύνου: Το μοντέλο πρόβλεψης του ΑΠΘ προτείνει και προειδοποιεί: Από Σεπτέμβριο στα σχολεία

Ημερομηνία: 30-04-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110355″ img_size=”full”][vc_column_text]Άνοιγμα των σχολείων από Σεπτέμβριο και εντατική επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά δειγματοληπτικά τεστ στον πληθυσμό, τουλάχιστον κατά το διάστημα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο πρέπει να είναι χρονικά «απλωμένο», προτείνει το υπολογιστικό μοντέλο που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Η επιστημονική παρέμβαση του ΑΠΘ έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για το μείζον, δηλαδή για τον τρόπο της άρσης του lockdown, έτσι ώστε να μην βρεθούμε εκ νέου αντιμέτωποι με νέα έξαρση της επιδημίας.

Ήδη στη Γερμανία καταγράφονται ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ο ρυθμός αναπαραγωγής του covid-19 έφτασε ξανά στο 1, δηλαδή, κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο.

Η αντοχή των συστημάτων υγείας, τα τεστ στον πληθυσμό και η ανοσία του είναι κομβικοί παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν κοινό τόπο των επιστημόνων, για την σταδιακή άρση του lockdown. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Γιάννη Μπασκόζου, μέλους της Διαρκούς Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ, ο οποίος σημείωσε ότι  «στη φάση της σταδιακής απεμπλοκής πρέπει να έχουμε επαρκή τεστ αντισωμάτων με μεγάλη ευαισθησία και με μεγάλη πιστότητα, ώστε να μπορούμε να μελετήσουμε, να δούμε πώς θα απελευθερώσουμε την κοινωνία, γνωρίζοντας την επιδημιολογική επίπτωση του ιού. Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε αν δεν κάνουμε αρκετά τεστ».

Σε αυτό συμφωνεί και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο οποίος επισήμανε στο ότι τα τεστ, όχι μόνο θα πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικά στον πληθυσμό, αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

«Το επόμενο ζήτημα», σημειώνει ο καθηγητής, «είναι ότι πρέπει να γίνει μια δομημένη άρση του αποκλεισμού σε φάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι οπισθοβαρείς. Δηλαδή να είναι συντηρητικές στην αρχή, με συνεχή παρακολούθηση, ανά εβδομάδα, τυχαίου δείγματος του πληθυσμού με τεστ, για να δούμε ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση του πληθυσμού γενικά στη χώρα, όχι μόνο στοχεύοντας στους ανθρώπους με συμπτώματα».

Σε αυτό το πλαίσιο της δομημένης άρσης του αποκλεισμού, ο Δ. Σαρηγιάννης τονίζει, ότι 11 Μαϊού μπορεί να λειτουργήσει η Γ’ Λυκείου, αφού, λόγω ηλικίας, τα παιδιά θα είναι πιο πειθαρχημένα και θα υπάρχει και περισσότερος χώρος να κρατηθούν αποστάσεις στις αίθουσες, αλλά όλες οι άλλες τάξεις και βαθμίδες να επαναλειτουργήσουν από Σεπτέμβριο. Διότι, «παρά το ότι τα παιδιά δεν είναι ευπαθείς ομάδες, μπορούν να γίνουν εύκολα σιωπηλοί φορείς». «Και άρα, με δεδομένη τη συνδεσιμότητα της οικογένειας στην Ελλάδα, να έχουμε μια σημαντική μετάδοση στις πραγματικά ευπαθείς ομάδες. Δεν εξίζει τον κόπο ούτε για εκπαιδευτικοιύς σκοπούς».

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι η επόμενη μέρα από το lockdown «είναι ένα πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα γιατί διαχειρίζεσαι έναν ενεργό πληθυσμό που πριν τον είχες βάλει στον πάγο και με αστυνομικά μέτρα του έλεγες πρέπει να σε προστατεύσω». Συνεπώς, «το να αντιμετωπιστεί η παράμετρος των τεστ είναι κρίσιμος παράγοντας». Διότι «είναι ο μόνος τρόπο να μην σου ξεφύγει το σύστημα. ‘Όταν σου ξεφύγει το σύστημα θα είναι πάρα πολύ αργά. Θα δούμε ξαφνικά να ξεσπά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων. Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό καταρχήν για λόγους δημόσιας υγείας. Έπειτα για λόγους εμπιστοσύνης του πληθυσμού. Φανταστείτε πόσος φόβος θα δημιουργηθεί σε μια τέτοια περίπτωση και πόσο κακό κάνει στην οικονομία. Αν πράγματι το μοντέλο μας δουλεύει καλά – που δουλεύει – τότε στην πραγματικότητα είναι σίγουρο, πως αν απλώσουμε την περίοδο άρσης των μέτρων περιορισμού τότε δεν θα συναντήσουμε ένα δεύτερο κύμα. Ακόμη και με κυνικά οικονομικούς όρους πάλι θετικό θα είναι. Αλλά θέλει ηρεμία και υπομονή».

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot