FOLLOW US: facebook twitter

Μόνιμος ο εφιάλτης της πλημμύρας στα Μακρίσια – Αναγκαία η κατασκευή διώρυγας και η κατάργηση του αντλιοστασίου

Ημερομηνία: 29-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125848″ img_size=”full”][vc_column_text]Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της πλημμύρας είναι για μία ακόμα φορά οι παραγωγοί των Μακρισίων, καθώς τα νερά μένουν στάσιμα στα χωράφια  και το τοπικό αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ λειτουργεί με πολύ χαμηλή δυναμικότητα. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, την παρούσα χρονική στιγμή λειτουργεί μόνο η μία μπομπίνα, με συνέπεια το νερό επιβαρύνει τις καλλιέργειες.

«Τα νερά είναι τόσα πολλά τα οποία δεν μπορεί να τα προλάβει. Η λεκάνη συγκέντρωσης του αντλιοστασίου έχει τόσο μεγάλη χωρητικότητα, που για να μπορέσουν να φύγουν αυτά τα νέα θα έπρεπε να υπάρχουν τρεις μεγάλες τουρμπίνες, όμως αυτή τη στιγμή δουλεύει μόνο η μία. Η μικρή πού έχει βοηθητικό χαρακτήρα δεν είναι σε λειτουργία. Η δεύτερη η οποία είχε το πρόβλημα, κατόπιν εξακρίβωσης της πραγματικότητας, βρίσκεται εκτός του χώρου του αντλιοστασίου, πού ακριβώς δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής ζημιάς στις αγροτικές εκτάσεις.

«Το νερό που μένει στάσιμο μέσα στα χωράφια, σημαίνει ότι τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή που ανήκουν στις ευπαθείς δενδρώδεις καλλιέργειες, αν το νερό δεν φύγει εγκαίρως, δηλαδή εντός των ημερών, θα έχουμε καταστροφή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ο καρπός είναι δεδομένο ότι έχει υποστεί 100% ζημιά», είπε και υπογράμμισε την αναγκαιότητα κατασκευής διώρυγας.

«Χρειάζεται θαρραλέα απόφαση δημιουργίας διώρυγα, είναι το μόνο αποτελεσματικό. Να καταργηθεί δηλαδή το αντλιοστάσιο. Αυτή η διώρυγα θα πρέπει να παίρνει το νερό από την υδατολεκανησυγκεντρώσης και να το μεταφέρει στο κατάντη του φράγματος, δηλαδή κάτω από τουςυπερχειλιστές. Αν δεν γίνει αυτό δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα στα Μακρίσια ποτέ. Με τη διώρυγα δεν θα έχουμε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο έχει μεγάλη κατανάλωση», εξήγησε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia