FOLLOW US: facebook twitter

Μόνιμο «θύμα» της πανδημίας το εμπόριο

Ημερομηνία: 23-11-2021 | Συντάκτης:

-Πλησιάζει το 50% η πτώση του τζίρου μετά τα νέα μέτρα

-Καταστροφικό νέο lockdown χωρίς στήριξη, τονίζει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Ν. Καρυώτης


Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μείωση που πλησιάζει το 50% -και σε ορισμένες περιπτώσεις το υπερβαίνει- καταγράφει η εμπορική κίνηση στην Ηλεία κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, στο πλαίσιο της μάχης κατά της διασποράς του ιού.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, οι επισκέψεις των πολιτών στα καταστήματα του νομού μειώθηκαν αισθητά, καθότι αρκετοί δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν τη διαδικασία ελέγχου για να ψωνίσουν.

«Η εφαρμογή των νέων μέτρων επέφερε μείωση στις επισκέψεις στα καταστήματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 50%. Οι έλεγχοι έχουν δημιουργήσει δυσχέρειες και ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο να επισκεφθεί ένα κατάστημα. Ίσως να παίζει ρόλο και το ότι είμαστε στην ενδιάμεση εβδομάδα, δηλαδή μετά τις εκπτώσεις και πριν από τη blackFriday, όμως και πάλι φαίνεται ότι έχει μειωθεί ακόμα και ο κόσμος που θέλει απλά να κάνει τη βόλτα του και να κάνει έρευνα αγορά για να δει αν θα ψωνίσει τελικά. Πλέον δεν είναι εύκολο ούτε αυτό, διότι πρέπει να περάσει κάποιος τους σχετικούς ελέγχους. Η χαρά του να κάνεις μια βόλτα για να ρωτήσει και να δεις κάποια προϊοντα δεν υπάρχει και αρκετοί το αφήνουν για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Καρυώτης.

Όσον αφορά την περίοδο των Χριστουγέννων, ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις σε ορισμένους κωδικούς, διότι ο εφοδιασμός φέτος δεν είναι εφικτός στον απόλυτο βαθμό. Ο πρόεδρος τη ΟΕΣΗ τόνισε ότι οι έμποροι καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες, για να είναι έτοιμοι στην εορταστική περίοδο.

«Υπάρχει πρόβλημα σε κάποιους κωδικούς που οι επιχειρήσεις θα ήθελαν να έχουν στα μαγαζιά τους. Δε θα τους έχουν όλους όμως. Δεν μιλαμε για καταστροφικές ελλείψεις, απλά δεν θα είναι η εικόνα όπως ενδεχομένως θα τη θέλαμε ενόψει Χριστουγέννων», σημείωσε.

 

Η ανησυχία του lockdown και της επιστρεπτέας

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη έξαρση και, όπως είναι λογικό, το «φάντασμα» του lockdown πλανιέται πάνω από την αγορά, ειδικά αν δεν συνοδευτεί κι από την ανάλογη στήριξη.

Ο κ. Καρυώτης επισήμανε πως ένα νέο lockdown χωρίς οικονομική στήριξη θα είναι καταστροφικό και θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών της Ηλείας.

«Επισήμως δεν υπάρχει πρόθεση γιαlockdown, αλλά και πέρυσι το ίδιο λεγόταν και δεν το αποφύγαμε. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η πανδημία είναι ξανά σε έξαρση. Το σημαντικό είναι να αντέξει το ΕΣΥ για να μπορούν να λειτουργούν όλες οι δραστηριότητες. Αν αναγκαστούμε να πάμε σε τρίτο lockdown, θα είναι εξέλιξη καταστροφική για το εμπόριο, αφού έχει ειπωθεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα για οικονομική στήριξη. Ελπίζω να το αποφύγουμε, διότι θα είναι απρόβλεπτες οι επιπώσεις στην αγορά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας με το νέο έτος.

«Νομίζω ότι σε πολύ λίγες περιπτώσεις είναι εφικτή η αποπληρωμή της επιστρεπτέας με την έναρξη του νέου έτους. Η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων προερχόμαστε από μια μακρά περίοδο κάμψης της επιχειρηματικότητας, με πολλά προβλήματα και με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, που έχουν μετατεθεί αλλά αθροιστικά όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα. Δεν βλέπω να έχει επιτευχθεί τόσο γρήγορη οικονομικη ανάκαμψη, ειδικά έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία, για να μπορέσει ο εμπορικός κόσμος να αποπληρώσει άμεσα την επιστρεπτέα. Από ό,τι είδα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον το συζητά επισήμως να μεταθέσει την έναρξη αποπληρωμής για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Αυτό θεωρώ πως είναι θετική εξέλιξη, με την ελπίδα πάντα ότι το 2022 η πανδημία θα είναι σε ύφεση και η αγορά θα έχει ανασάνει», τόνισε ο κ. Καρυώτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος