Μοναδική εμπειρία στη Λιθουανία για το 1ο Γυμνάσιο Πύργου
-Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Think new-Act green”
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κινητικότητα 8 μαθητών/τριών και 3 συνοδών καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου, στην πόλη Σιλούτε της Λιθουανίας από 13 έως 17 Μαΐου 2024.
Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Λαμπρόπουλος Άγγελος και οι εκπαιδευτικοί κ. Μπακόπουλος Διονύσιος και κ. Παπαδημητρίου Νικόλαος.
Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Think new-Act green” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με Εθνική Μονάδα Συντονισμού το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Σχολείο υποδοχής για την υλοποίηση της κινητικότητας του σχολείου, ήταν το Silute Martynas Jankus Basic School στο Σιλούτε της Λιθουανίας.
Στο πλαίσιο δράσεων του μαθησιακού προγράμματος, οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, παρακολούθησαν παρουσιάσεις και πραγματοποίησαν επισκέψεις.
Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη μέρα των δράσεων οι μαθητές παρουσίασαν το ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο τους στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη, καθώς και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μέσα από περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις.
Επίσης, παρουσίασαν το πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Πύργου και ανέδειξαν τη σημασία που έχει όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Στη συνέχεια συμμετείχαν στο εργαστήριο «Ανακύκλωση» όπου δημιούργησαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως σουβέρ από σελίδες παλαιών βιβλίων και περιοδικών. Ταυτόχρονα οι καθηγητές όλων των αποστολών με στόχο την ανταλλαγή καλών διδακτικών πρακτικών παρακολούθησαν διδασκαλία μαθημάτων.
Στο δρόμο για το Μουσείο Silute-Hugo Šojaus Manor είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της βιωματικής δραστηριότητας τα «Μυστικά του Σιλούτε», να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της με πρωτότυπο τρόπο. Πρόκειται για μοναδικά «δωμάτια» καλυμμένα με γυαλί, χτισμένα στο πεζοδρόμιο, που αναπαριστούν τη ζωή των κατοίκων της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια στο μουσείο Hugo Šojaus Manor εφάρμοσαν την νέα γνώση με βιωματικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην εθνογραφική έκθεση, στην έκθεση φυσικής ιστορίας και να απολαύσουν τα μοναδικά έργα τέχνης.
Τη 2η μέρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Επαγγελματικό Κέντρο Πρακτικής Κατάρτισης Αλιείας και στησυνέχεια επισκέφθηκαν το παράρτημα του Εργοστασίου Διαχείρισης Αποβλήτων «UAB Šilutės vandenys», το οποίο διαχειρίζεται τη συλλογή λυμάτων καθώς και την παροχή πόσιμου νερού στην πόλη του Σιλούτε και στις γύρω περιοχές.
Επίσης, επισκέφθηκαν τον Ορνιθολογικό Σταθμό Ventė Horn κοντά στη λιμνοθάλασσα Curonian που αποτελεί χώρο διέλευσης και ξεκούρασης μεταναστευτικών πουλιών και ενημερώθηκαν για τη σημασία της μεθόδου της δακτυλίωσης στη μελέτη της οικολογίας, της συμπεριφοράς, των μετακινήσεων, και της δημογραφίας των πουλιών. Στη συνέχεια, περπάτησαν στο γνωστικό Μονοπάτι Aukštumala, μήκους 1700 μ., που βρίσκεται στο καταφύγιο Aukštumala στο χωριό Ruguliai, στο δρόμο Šilutė–Povilai.
Την 3η μέρα του προγράμματος, επισκεφθήκαν το Μουσείο Ιστορίας Lithuania Minor στην Κλαϊπέντα και συμμετείχαν σε εργαστήριο γραφικών και στη συνέχεια επισκεφθήκαν το Μουσείο Σιδηρουργίας το οποίο βρίσκεται στο εργαστήριο του σιδηρουργού Gustav Katzke (1868–1944) στην καρδιά της παλιάς πόλης. Σε μια αυθεντική ατμόσφαιρα σιδηρουργείου έφτιαξαν τα δικά τους δαχτυλίδια διακοσμημένα με μοτίβα της βαλτικής.
Την 4η μέρα του προγράμματος, παρακολουθήσαν στο σχολείο εργαστήριο μελισσοκομίας όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία του μελιού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πόλη Παλάγκα και απόλαυσαν τη φανταστική θέα από το ψηλότερο σημείο των λιθουανικών ακτών “The Dutchman’s Cap”, του οποίου το σχήμα μοιάζει με καπέλο Ολλανδού.
Περιηγήθηκαν επίσης στο Μουσείο Κεχριμπαριού στην Παλάγκα και ενημερώθηκαν για τις ιδιότητες του κεχριμπαριού.
Την 5η και τελευταία μέρα του προγράμματος, επισκεφθήκαν το Μουσείο Θαλάσσης στην περιοχή Smiltyne της Κλαϊπέντα με πάνω από 88.000 εκθέματα και το Ενυδρείο και παρακολούθησαν στο Δελφινάριο μία μοναδική παράσταση δελφινιών.
Αναμφίβολα ήταν μια μοναδική, μαθησιακή εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες που πληρούσε στο έπακρο τους στόχους και τις προδιαγραφές του προγράμματος Erasmus+.