Μνημόνια και ξερό ψωμί – Η συνταγή της Ε.Ε κατά της κρίσης του κορονοιού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107362″ img_size=”full”][vc_column_text]Την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιχειρήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης να καταλήξουν σε συντονισμένη πολιτική κατά των τεράστιων οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας. Τίποτα μέχρι στιγμής δεν προϊδεάζει ότι οι «19», και ιδιαίτερα ο σκληρός πυρήνας τους, θα σταθούν στο ύψος των πρωτοφανών περιστάσεων.
Η γερμανική ηγεσία, υποστηριζόμενη κυρίως από την ολλανδική κυβέρνηση αλλά και τους επικεφαλής των κορυφαίων θεσμών της Ε.Ε. που απροκάλυπτα ελέγχει, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον διευθύνοντα του ESM, θέτει ως αποκλειστική προτεραιότητά της να αποκλειστεί κάθε υποψία αμοιβαιοποίησης του νέου χρέους, που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί, για να αποτραπεί μια οικονομική κατάρρευση.
Το επισήμανε αρκετά τολμηρά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, γράφοντας προ ημερών ότι η διαχείριση της νέας κρίσης θα απαιτήσει μεγάλη αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και επομένως ένα βαθύ «κούρεμα» χρεών, για το οποίο θα χρειαστεί να πληρώσουν αναλογικά τα κράτη της ευρωζώνης.
Ωστόσο ο σκληρός πυρήνας της νομισματικής ένωσης θέλει να αντιμετωπίσει μια εντελώς νέα κατάσταση, που δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την κρίση του 2008 και την επακόλουθη ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με τις γνωστές, παλιές και αποτυχημένες, συνταγές οι οποίες απλώς μεγέθυναν και επέκτειναν την κρίση.
Με λίγα λόγια όλα όσα προτείνει η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM ως εργαλεία κατά της οικονομικής πανδημίας συμπυκνώνονται στο «μνημόνια και ξερό ψωμί». Δηλαδή, νέα δάνεια από κάθε χώρα (έστω και μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών), με προαπαιτούμενα και όρους (έστω και λίγο πιο χαλαρούς), με κόστος ανάλογο με το αξιόχρεο κάθε χώρας (έστω και αν ένα μέρος του το αναλάβει η Επιτροπή).
Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αποτυχημένη συνταγή «εθνικοποίησης» των ζημιών της πανδημίας πιθανότατα θα επιπλεύσει χάρη στη συνήθη γαλλική τακτική της υποχώρησης μπροστά στον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό. Τακτική που αποδυναμώνει για ακόμα μία φορά το μέτωπο του Νότου, αν πράγματι αυτό υπάρχει.
Είναι περιττό να πούμε ότι αν την Τρίτη επικρατήσει αυτή η τακτική, η Ε.Ε., εκτός από την τραγωδία της πανδημίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσει και την περιπέτεια αυτοδιάλυσής της.
Πηγή: efsyn.gr
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]