FOLLOW US: facebook twitter

Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας δημιουργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 16-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5084″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ανάπτυξη και λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ενέταξε την δράση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι η αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας ως προς την παρακολούθηση και τη διάγνωση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος, για τον σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η Περιφέρεια εκπληρώνει την θεσμική υποχρέωση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν για την συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων και Οργανισμών για τη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας σύμφωνα με τον ν. 4368/2016 (Α’ 21).

«Η προσπάθειά μας για την στήριξη της τοπικής οικονομίας εξελίσσεται βάσει στρατηγικής πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τις δράσεις άμεσης στήριξης της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας με παράλληλη στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και ο δεύτερος, τη δημιουργία μόνιμων θεσμών για την διάγνωση των αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας τα εξής: «Η μείωση της ανεργίας και κατά συνέπεια, η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας χρειάζεται πυξίδα. Σημαντικό κομμάτι αυτής της πυξίδας θα είναι ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών στην τοπική Αγορά Εργασίας».

Σημειώνεται πως ο Περιφερειακός Μηχανισμός θα περιλαμβάνει εργαλεία και αναλύσεις για την πρόβλεψη αφενός των αναγκών σε θέσεις εργασίας ανά επάγγελμα και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες. Η αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης θα είναι κρίσιμη για το σχεδιασμό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (κατάρτισης, δημιουργίας θέσεων εργασίας) αλλά και των δράσεων για τη διαχείριση της αλλαγής και της αναδιάρθρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Από τη λειτουργία του «Μηχανισμού» αναμένεται:

  • Η τροφοδότηση με έγκυρα και επίσημα στοιχεία κάθε ενδιαφερόμενου/αρμόδιου φορέα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
  • Η υποστήριξη της διαδικασίας εξειδίκευσης/ ενεργοποίησης δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στο πλαίσιο του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και άλλων προγραμμάτων με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας
  • Η συμβολή σε δράσεις πρόβλεψης και διαχείρισης των αλλαγών και των αναδιαρθρώσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Η τροφοδότηση με στοιχεία του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia