Μιχάλης Κατρίνης: «To Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κερδίσει τους νέους»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”89916″ img_size=”full”][vc_column_text]
Κριτική για το επιτελικό κράτος και για τις μεταγραφές στη ΝΔ από τον χώρο της Κεντροαριστεράς-Τι υποστηρίζει για το πανεπιστημιακό άσυλο και τον εκλογικό νόμο
–Κύριε Κατρίνη, πώς κρίνετε τη νέα κυβέρνηση από τα πρώτα δείγµατα γραφής;
Είμαστε ακόμα στην αρχή, υπάρχουν όμως δύο ζητήματα που δεν αποτελούν καλό δείγμα γραφής. Αναφέρομαι στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, με το οποίο η λειτουργία της κυβέρνησης προσαρμόζεται στη λειτουργία ανώνυμης εταιρείας. Αν υπήρχε η περίπτωση να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της κυβερνητικής μηχανής και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, δεν θα υπήρχαν ενστάσεις. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο έχει ως ψευδεπίγραφο σημείο αναφοράς το επιτελικό κράτος γιατί στην πραγματικότητα χτίζει ένα Πρωθυπουργοκεντρικό κράτος. Το δεύτερο αρνητικό σημείο είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναίρεσε τη μετεκλογική του δέσμευση και προχώρησε στην επιλογή κομματικών στελεχών για τις επιτελικές θέσεις του κράτους.
-Πρόσφατα οριστήκατε υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής. Ποιες είναι οι προτάσεις και οι στόχοι σας;
Το βασικό είναι να υπάρχουν σταθεροί κανόνες για όλους. Όποιος επενδύει στην Ελλάδα να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτοί οι κανόνες. Η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για το Ελληνικό, με την οποία αλλάζουν οι όροι για το ύψος των κτιρίων, στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα. Το μήνυμα είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει μια σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό Κράτος με έναν επενδυτή.
Από εκεί και πέρα το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι πρέπει να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας με μείωση των έμμεσων φόρων σε τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά και με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με αιχμές του δόρατος την καινοτομία, τους νέους επιχειρηματίες και με την παροχή κινήτρων σε όσους επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας
-Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης έθεσε ως στόχο για ανάπτυξη το 4% την επόμενη χρονιά. Το θεωρείται εφικτό;
Είναι πολύ φιλόδοξος στόχος, τη στιγμή μάλιστα που οι προβλέψεις της Κομισιόν βάζουν πολύ χαμηλότερα τον πήχη. Το ζητούμενο είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να πηγαίνουν στους πολίτες, κάτι που μεταφράζεται σε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και αύξηση του ΑΕΠ.
-Την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει δεσμευτεί, η νέα υπουργός Παιδείας θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Η πραγματική έννοια του ασύλου δεν έχει καμία σχέση με την ασυλία που έλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (δια χειρός Γαβρόγλου) οι Ρουβίκωνες και οι υπόλοιπες ομάδες, προκαλώντας επεισόδια και διαπράττοντας έκνομες ενέργειες που προκαλούν τους πολίτες.
Η έννοια του ασύλου σχετίζεται με την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών και την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία .
Όλα αυτά διασφαλίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.4009/2011, νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που είχε τύχει τότε ευρύτατης αποδοχής και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Εμείς προτείναμε την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, που περιγράφουν και συνιστούν την πραγματική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου. Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδέχεται, εν τέλει, την πρόταση που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά την πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων, όπως φάνηκε από τη δευτερολογία του δύο ημέρες μετά.
-Ποια θα είναι τελικά η θέση του ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόµου;
H χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα που θα εγγυάται το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπει και την αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό.
Είναι μία πρόταση που είναι δίκαιη, αναλογική και εξασφαλίζει πραγματικές συνθήκες διακυβέρνσης της χώρας. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε να δούμε την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και θα τοποθετηθούμε επίσημα. Θεωρώ πάντως ότι πριν την διαμόρφωση και κατάθεση του εκλογικού νόμου θα πρέπει να γίνει ένας ενδελεχής και ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στα κόμματα και όχι να επιβάλλει η πλειοψηφία τις απόψεις της.
-Σας ανησυχεί η φημολογία που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει περαιτέρω διεμβολισμό του χώρου σας αξιοποιώντας και άλλα στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά;
Αδυνατώ να αντιληφθώ πως αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι ως Κεντροαριστεροί συμμετέχοντας σε ένα κυβερνητικό σχήμα που εφαρμόζει συντηρητικές πολιτικές. Από εκεί και πέρα ο πολιτικός μας χώρος, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν διεμβολίζεται με μεταγραφές ανθρώπων, που αποδεδειγμένα δεν πιστεύουν σε τίποτα και αναζητούν απλά καρέκλες. Αυτή η παράταξη στηρίζεται στους δημοκρατικούς πολίτες, σε ανθρώπους που μένουν πιστοί σε αρχές και αξίες και δεν σηκώνουν σημαίες ευκαιρίας. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκινάει την πορεία του ως πρωθυπουργός υιοθετώντας τις ίδιες, ανοίκειες, πρακτικές με τον κ. Τσίπρα. Ίσως θα έπρεπε να ανησυχεί και τον ίδιο.
-Ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διαλόγου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Ποια είναι η γνώµη σας;
Η έννοια της ‘»Κυβερνώσας Αριστεράς» κακοποιήθηκε και διαστρεβλώθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα, ότι η ίδια η έννοια της αριστεράς αλλοιώθηκε με την αλλοπρόσαλλη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που προέχει σήμερα δεν είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο κορυφής αλλά ένα διάλογο με τη βάση, με τους δημοκρατικούς πολίτες, ειδικά με όσους δεν μας προτίμησαν στις πρόσφατες εκλογές. Ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η παλινόρθωση της Δεξιάς δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό για τους ανθρώπους της εργασίας και τους νέους.
Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επανασυνδεθεί με όλους αυτούς τους ανθρώπους που στήριξαν τη δημοκρατική παράταξη.
Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κερδίσει τους νέους ανθρώπους οι οποίοι απέχουν από την πολιτική. Αυτό, ίσως, είναι και το μεγαλύτερό μας στοίχημα. Και η πραγματική ανάταση της παράταξης θα συμβεί όταν εκφράσουμε αυτές τις δυνάμεις και τα νέα κοινωνικά αιτήματα της εποχής.
Η συνέντευξη του Ηλείου βουλευτή δόθηκε στην εφημερίδα Νέα Σελίδα[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]