FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Η Ελλάδα του κόσμου, η Ηλεία της νέα εποχής

Ημερομηνία: 16-12-2019 | Συντάκτης:

Η διακομματική συμφωνία για την απόδοση του δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες αποτελούσε ένα ανεκπλήρωτο χρέος προς τους Έλληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται εκτός των συνόρων της χώρας μας, αλλά διατηρούν ισχυρούς τους δεσμούς και το ενδιαφέρον τους για την πατρίδαπου,πάντοτε, αποτελεί το σημείο αναφοράς τους.

Το ευτύχημα είναι ότι τα κόμματα παρέκαμψαν τις επιμέρους διαφωνίες τους, και ψήφισανσχεδόν ομόφωνα το σχετικόνόμο, κάτι που εκκρεμούσε επί 18 χρόνια.

Θα έλεγα ότι ο καταλύτης αυτής της εξέλιξης είναι το μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τη χώρα μας κατά τη δεκαετία της κρίσης, κύμα που μετέτρεψε ξανά τη χώρα μας σε χώρα αποστολής μεταναστών, μετά από μια περίοδο που ήταν μόνο χώρα υποδοχής μεταναστών.

Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να στείλουμε το μήνυμα στη γενιά του braindrain, ότι η πατρίδα τους δεν τους έχει γυρίσει την πλάτη,αλλά διευρύνει την πολιτική της κοινότητα και εκτός συνόρων για να χωρέσει  τις δικές τους αγωνίες, τις δικές τους εμπειρίες και τις δικές τους προτάσεις,για την υπέρβαση πολλών από τους παράγοντες εκείνους που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν.

Εκτός, όμως, από τη γενιά του πρόσφατου braindrain, υπάρχουν και παλαιότερες γενιές Ελλήνων μεταναστών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την πατρίδα, αλλά και άλλες κατηγορίες συμπατριωτών μας, όπως οι φοιτητές, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ήταν μια αδικία που έπρεπε να αποκατασταθεί, καθώς μάλιστα ήμασταν από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν δώσει αυτό το δικαίωμα στους αποδήμους τους.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι, μετά από πρόταση του Κινήματος Αλλαγής συμπεριλαμβάνεται ένας τουλάχιστον απόδημος στις λίστες επικρατείας των κομμάτων μέσα στις τρεις πρώτες θέσειςτους. Έτσι, στις επόμενες εθνικές εκλογές θα καλωσορίσουμε τους πρώτους απόδημους βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Γιατί δεν αρκεί μόνο οι απόδημοί μας να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά πρέπει να κατοχυρώνεται και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη στο νομοσχέδιογίνεται μια καλή αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα επιχειρήματα που έλεγαν ότι οι απόδημοι δεν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και, επομένως, δεν μπορούν να έχουν άποψη και δυνατότητα να ψηφίσουν, στερούνταικάθε λογικής. Και αυτό γιατί το θέμα δεν ήτανποιος είχε το εκλογικό δικαίωμα, αλλά ποιος είχε τα χρήματα να ταξιδέψει για να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει.

Από την άλλη πλευρά, στην εποχή της παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας, η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ενημέρωση είναι πλέον ισότιμη για όλους, είτε βρίσκονται εντός συνόρων, είτε βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Μαζί με τη σταθερή και διαχρονική αγάπη για τον τόπο μας, πλέον καθίσταται καθοριστική η συμβολή των απόδημων Ηλείων στην ανάπτυξη και την μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας.

Μπορούμε,πλέον,μαζί μέσα από τιςψηφιακές κοινότητες πολιτικής διαβούλευσης να δημιουργήσουμε φόρουμ διαλόγου προκειμένου η φωνή τους να μετράει και να μεταφέρεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Γιατί είναι κρίσιμο να επανασυνδεθεί ο τόπος μας με τα απόδημα παιδιά του.

Γιατί το κοινοβούλιό μας πρέπει να είναι πραγματικά και ουσιαστικά η Βουλή όλων των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στην Ελλάδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia