FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: Γενναία μέτρα κι όχι «ασπιρίνες» για την οικονομία της Ηλείας

Ημερομηνία: 10-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”91096″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Απαιτείται ειδικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία.

Σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορωνοϊό, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

«Είναι λάθος η αντίληψη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επιπτώσεων στην οικονομία, ώστε να τις μετρήσουμε και μετά να πάρουμε αποφάσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής, γιατί αντί αυτά να προλαμβάνουν τις επιπτώσεις, μεταθέτουν κάποιες από αυτές για αργότερα, ενώ άλλες δεν τις υπολογίζουν καθόλου.

Οι αποφάσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας θα πρέπει να ληφθούν τώρα με γενναία μέτρα, για να μην γίνει το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει την πρακτική των τραπεζών, που αντί να προσφέρουνβιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες, έδιναν προσωρινή διετή αναστολή καταβολής υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα αντί να περιοριστεί το πρόβλημα, να διογκωθεί υπερβολικά και να δημιουργηθεί ο εφιάλτης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroupδημοσιονομική επέκταση λόγω του κορωνοϊού, τέτοιες αποφάσεις για τη στήριξη σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται επιχειρηματικά από τον κορωνοϊόθα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν:

1. Απαλλαγή από την καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που δημιουργούνται κατά την περίοδο που θα διαρκέσει η έκτακτη κρίση,συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων που παραμένουν σε ισχύ.Όχι απλώς ασπιρίνες αναστολής που θα μεταθέσουν το πρόβλημα για αργότερα και θα το διογκώσουν.

2. Χορήγηση χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων κίνησης

3. Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικές ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

4. Κάλυψη του μισθού των εργαζομένων, μέσω ειδικού επιδόματος, σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατά το διάστημα που διαρκεί η κρίση, ώστε ούτε οι επιχειρήσεις να κλείσουν, ούτε οι εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.

5. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων του νομού που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, κατά την έκτακτη περίοδο αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.

6. Μέτρα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για την αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματος των επιχειρήσεων που πλήττονται, ανάλογα με το τζίρο τους κατά την αντίστοιχη περίοδο των δύο τελευταίων ετών.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εξειδικευμένες παρατηρήσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων της αγοράς (Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών κλπ).

Πέρα,όμως, από το αναγκαίο πακέτο οικονομικών μέτρων για την Ηλεία, πρέπει να υπάρξει και ειδικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία, με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και χορήγηση στα νοσοκομεία του νομού των απαραίτητων υλικών και μέσων, αφού άλλωστε δίνεται αυτή η δυνατότητα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot