FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής Ηλείας ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση για τις ζημιές στις σταφιδοκαλλιέργειες και στα αμπέλια 

Ημερομηνία: 09-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ερώτηση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη για το ζημιές που έχουν προκληθεί στις σταφιδοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες του Δήμου Ωλένης, κατέθεσε στη βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.

Οι σταφιδοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί της περιοχής έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση και αιτούνται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, έπειτα από τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή μέσα στο μήνα Αύγουστο και προκάλεσαν εκτεταμένη ζημιά στις καλλιέργειες τους.

Ο ΕΛΓΑ, χωρίς να έχει προσκομίσει επίσημο πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του Οργανισμού,  απέρριψε αυθαίρετα το αίτημα των παραγωγών, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως οι ζημιές στις καλλιέργειες δεν οφείλονται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ο βουλευτής Ηλείας προσκόμισε στοιχεία του Μετεωρολογικού σταθμού Πύργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αποδεικνύουν πως η θερμοκρασία για εκείνη την περίοδο, ξεπέρασε τους 40°C.

Η καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή της Ηλείας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που προσφέρει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού. Για μια τόσο σημαντική, παραδοσιακή καλλιέργεια, αλλά και για την αμπελοκαλλιέργεια, ο ΕΛΓΑ πρέπει να βρίσκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο, παρέχοντας ουσιαστική μέριμνα στους παραγωγούς οι οποίοι τον εγκαλούν για εμπαιγμό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τι προτίθεται να πράξει σχετικά με το αίτημα των αγροτών για αποζημίωση, αλλά επαναφέρει και το καίριο ζήτημα της χάραξης συνολικής στρατηγικής και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αυταπόδεικτα δεν ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος