FOLLOW US: facebook twitter

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τους αγρότες

Ημερομηνία: 02-02-2024 | Συντάκτης:

Κ. Μητσοτάκης για αγρότες: Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024 – Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο

Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, καθώς και μια πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι:

Θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Όπως είπε, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

Σημαντική τομή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Όπως είπε, μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. «Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική» ανέφερε.

«Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους.

Είπε επίσης ότι δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στην Ολομέλεια για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας. «Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας» τόνισε.

Όπως είπε, επιλέγει «την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα» και «την προσέγγιση από την ένταση», ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες:

Στήριξη των κατοίκων για να ξαναχτίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους.

Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού.

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. Μίλησε επίσης για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.

«Τα σχολεία στη Θεσσαλία θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και σε καλύτερη κατάσταση, τον Σεπτέμβριο»

Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Ανέφερε, δε, ότι δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα.

«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» ανέφερε. Αναφορικά με τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ στάθηκε στις αυτοψίες σε υποδομές, προκειμένου να αποκατασταθούν.

«Άντεξαν τα έργα του Ιανού»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel». «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» είπε και στάθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 3,3 δισ., υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε μεγαλύτερη ευελιξία από το νέο ΕΣΠΑ. Ανέφερε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα είπε ότι θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

3 συμπεράσματα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 3 συμπεράσματα για τη Θεσσαλία:

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή θεομηνία. Προφανώς το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Κινήθηκαν διαδικασίες για μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο.

«Τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς δικαιολογητικά»

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που έχουν ήδη δοθεί σε αγρότες. «Έχουμε ήδη διαθέσει 40 εκατ. ευρώ σε πρώτη αρωγή» σημείωσε και τόνισε «Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει αποζημίωση». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας στους επτά έχουν υποβάλει φάκελο. «Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς δικαιολογητικά», τόνισε.

Στήριξη αγροτών

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος κρατικής αρωγής, παράλληλα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «Ποτέ ο ΕΛΓΑ δεν είχε κινηθεί με τέτοια ταχύτητα» ανέφερε και σημείωσε ότι έως το τέλος του μήνα ξεκινά η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα fake news μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα, όμως δεν είναι ούτε σωστή ενημέρωση, ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, τη συνεργασία». Ζήτησε, δε, από τον κ. Χαρίτση που κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση να παρουσιάσει τις προτάσεις του και από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.

Αφού αναφέρθηκε σε μέτρα έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024. Είπε ακόμη ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα ‘όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά’»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα ‘όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά’» και τόνισε ότι «οι εποχές των λευτόδεντρων έχουν περάσει».

«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά και με ειδικές πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή δέσμευση του υπουργού που απαντά σε ένα βασικό αίτημα» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα».

Πηγή: Νaftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot