Αλ. Μητρόπουλος για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη: «Αντικοινωνικό πακέτο που θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111215″ img_size=”full”][vc_column_text]Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το εργασιακό-ασφαλιστικό ζητά ο Ηλείος πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, επισημαίνοντας τις σημαντικότερες διατάξεις και τις επιπτώσεις τους στον κόσμο της εργασίας και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στη σελίδα της ΕΝΥΠΕΚΚ, πρόκειται για ένα απαράδεκτο αντεργατικό και αντικοινωνικό πακέτο που ακυρώνει και τις τελευταίες κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων, με διατάξεις που συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο.
«Το νέο εργασιακό Μνημόνιο θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“workingpoors”),δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη, θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “braindrain”) και θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος και παραθέτει τις ρυθμίσεις που θα φέρουν ριζικές ανατροπές στην εργασία.
«Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα. Τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, είναι η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ), η εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης, η “ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, το ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, η κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας (!), η κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο), η εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους της οικονομίας, η μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.
Κριτική για την «απελευθέρωση» των απολύσεων
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θεσμική βαρβαρότητα που παραβιάζει το Σύνταγμα.
«Ο εργάτης που θα απολύεται και θα δικαιώνεται από τα Δικαστήρια, δεν θα επιστρέφει πλέον στην εργασία του, αλλά θα εισπράττει μικρή πρόσθετη αποζημίωση. Καταργείται ο νόμος του Εθνάρχη Βενιζέλου 2112/1920, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3198/1955! Την αντισυνταγματική κατάλυση του δικαιώματος εργασίας μετά από δικαστική δικαίωση, περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, όπως αποκαλύπτει η σημερινή “Real News” (δημοσιογράφος Αργυρώ Μαυρούλη). Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να μην εισηγηθεί αυτή τη θεσμική βαρβαρότητα και να μην καταργήσει διάταξη που προστατεύει τους εργατοϋπαλλήλους εδώ και 100 χρόνια!», επισήμανε, ενώ με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ανέφερε μεταξύ άλλων σε άρθρο του πως «τώρα μπαίνουμε πλέον στην περίοδο της απο-νομιμοποίησης της Μισθωτής Εργασίας, των κοινωνικών θεσμών, συνολικά του πολιτισμού της Εργατικής Τάξης. Για να καταλήξουμε στην ανεμπόδιστη κατεδάφιση και των τελευταίων κεκτημένων του Εργατικού Δικαίου που γίνεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κατόπιν των υποδείξεων της Έκθεσης Πισσαρίδη και εντός του πνεύματος του γ’ γενικευμένου και ανακεφαλαιωτικού Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η απο-νομιμοποίηση της Μισθωτής Εργασίας, η νεοφιλελεύθερη διάβρωση του Εργατικού Δικαίου και η συστημική ενσωμάτωση της συνδικαλιστικής και πολιτικής Αριστεράς θα επιδεινώσουν βίαια την κατάσταση της Εργατικής Τάξης τα επόμενα χρόνια».
Δικαίωση από το ΣτΕ για τα «αδήλωτα αναδρομικά»
Μετά τις προχθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πενταετή παραγραφή (ΑPIΘMOΣ 616-618/2021, OΛOM.), σύμφωνα με τις οποίες για την πενταετία λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος κοινοποίησης της πράξης καταλογισμού και όχι ο χρόνος έκδοσής, τα καταλογισθέντα ποσά για «αδήλωτα αναδρομικά» των ετών 2000-2012, εισπραχθέντα το 2013, είνα παράνομα. Τα επιβληθέντα ποσά φόρων και προστίμων πρέπει να διαγραφούν ως άκυρα και όσα ποσά έχουν ήδη εισπραχθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ, θα πρέπει να επιστραφούν εντόκως στους συνταξιούχους που τα εξόφλησαν.
Ο Ηλείος παν/μιακός και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος, είχε πρώτος προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η διάταξη του άρ. 72 του ν.4174/2013, όπως ισχύει με το άρ. 1 του ν.4254/2014, είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική και είχε ενημερώσει τους συνταξιούχους ότι τα ποσά, όταν τους καταλογίστηκαν στις αρχές του 2000, ήταν ήδη παραγεγραμμένα.
«Η ΕΝΥΠΕΚΚ χαιρετίζει τη σημαντική αυτή δικαστική εξέλιξη που δικαιώνει χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι, αντί να εισπράξουν εντόκως τα αναδρομικά που τους οφείλονταν από παράνομες περικοπές των συντάξεών τους, κλήθηκαν αντισυνταγματικά να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους και δρακόντεια πρόστιμα και προσαυξήσεις», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]