FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Μητρόπουλος: Για πολλούς μαγείρευε… Το φαγητό όμως έφτασε για λίγους εκλεκτούς…

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συγγραφέας:
Του Κώστα Μητρόπουλου*

Κύριοι της Περιφερειακής Αρχής,

Εμείς σας προειδοποιήσαμε για την αποτυχία του εν λόγω προγράμματος, αλλά για άλλη μία φορά αγνοήσατε τις παρατηρήσεις μας και δεν κάνατε καμία προσπάθεια για να τις υιοθετήσετε ή έστω να τις επεξεργαστείτε.

Πιο συγκεκριμένα:

✖δεν προχωρήσατε στη μείωση του ανώτατου ορίου των 50.000 € για κάθε επιχείρηση όπως σας είχαμε προτείνει και όπως έκανε η Δυτική Μακεδονία, η Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, δίνοντας λιγότερα σε περισσότερους αντί για πολλά σε λίγους.

✖δεν προχωρήσατε στην ένταξη και άλλων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που διαπιστώθηκε ότι έλειπαν από τους πίνακες των επιλέξιμων δραστηριοτήτων, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ).

✖δεν προβήκατε στις απαραίτητες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο και τις Ειδικές Υπηρεσίες διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν και τα δίκτυα πρακτόρευσης και οι αλυσίδες επιχειρήσεων δικαιόχρησης (franchise). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να εξετάσει το πρόγραμμα μας επιδερμικά και να μην εγκρίνει την ένταξη επιχειρήσεων με το παραπάνω καθεστώς. Αντίθετα, περιφέρειες που ασχολήθηκαν επισταμένως και πίεσαν προς την κατεύθυνση αυτή όπως η Αττική και η Πελοπόννησος κατάφεραν να επιδοτήσουν και αυτές τις επιχειρήσεις από αντίστοιχο πρόγραμμα.

✖προβήκατε σε λανθασμένη κατανομή του προϋπολογισμού από κατηγορία σε κατηγορία με αποτέλεσμα στην Α κατηγορία (Πρωτογενής και Δευτερογενής τομέας) η βάση να προσδιορίζεται πολύ χαμηλότερα από ότι στην Β (Εμπόριο -Υπηρεσίες) και στην Γ (Τριτογενής Τομέας) με αποτέλεσμα να υπάρχουν εταιρείες που ενώ συγκεντρώνουν υψηλότατη βαθμολογία να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν.Πραγματικά, δεν μπορούσατε να κάνετε χειρότερη κατανομή από αυτή.

Δυστυχώς, ακόμα και αφού διαπιστώσατε τα λάθη σας δεν κάνατε ούτε μία διορθωτική ενέργεια για να επανορθώσετε αυτήν την λανθασμένη κατανομή αυξάνοντας τουλάχιστον τον προϋπολογισμό στην Β κατηγορία, εξασφαλίζοντας έτσι και την μείωση της βάσης σε αυτή αλλά και εξομαλύνοντας την διαφορά με τις άλλες, ώστε να ενταχθούν επιπλέον επιχειρήσεις σε αυτό το πρόγραμμα δίνοντας άμεσα χρήμα στις επιχειρήσεις που σήμερα έχουν ανάγκη. Ακόμη και στα κριτήρια που βάλατε στην πρόσκληση του προγράμματος αστοχήσατε μιας και αν αναλύσετε τους πίνακες που έχετε ανακοινώσει θα δείτε ότι με βαθμολογία 60-61 έχετε πάνω από 400 επιχειρήσεις!!!

✖Αφήσατε, ουσιαστικά, εκτός τις εποχιακής λειτουργίας επιχειρήσεις λόγω της αρχιτεκτονικής του προγράμματος.

Κύριοι της Περιφερειακής Αρχής,

Όσο και αν προσπαθείτε να αντιστρέψετε την πραγματικότητα η αλήθεια είναι μία και δείχνει ότι 7 στις 8 επιχειρήσεις που αποτόλμησαν να κάνουν αίτηση έμειναν εκτός.

Μάλιστα δε, δεν φαίνεται καν να σας προβληματίζει ότι περίπου το 30% των αιτούντων μένουν εκτός λόγω δικαιολογητικών ή άλλους λόγους, γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές για διαδικασία που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πραγματικά, περιμένουμε να δούμε τι θα απαντήσετε σε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες.

Επειδή εμείς και βλέπουμε και αξιολογούμε, σας κάνουμε την εξής πρόταση, την οποία ελπίζουμε να μην διαχειριστείτε όπως και τις υπόλοιπες. Κάντε τις απαραίτητες πολιτικές παρεμβάσεις στην Κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασυνδεθεί το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) με το αντίστοιχο της ΑΑΔΕ και της ΕΡΓΑΝΗ και τα στοιχεία να επιβεβαιώνονται αυτόματα χωρίς να ταλαιπωρείται ο επιχειρηματίας με την εισαγωγή στοιχείων στο σύστημα και να μη απορρίπτεται λόγω μη πληρότητας δικαιολογητικών.❗

‼Αφήστε, λοιπόν, τους πρόσκαιρους πανηγυρισμούς και τρέξτε το δεύτερο πρόγραμμα, άμεσα, για να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τις αστοχίες και τα λάθη σας.

Εμείς, ως αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε εποικοδομητικά προς όφελος της κοινωνίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των θεσμών. Όπως ακριβώς κάναμε και με την πρόταση στήριξης της επιχειρηματικότητας την οποία αναγκαστήκατε να ακολουθήσετε κατόπιν και της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

*Ο Κώστας Μητρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος, πρωην αντιπεριφερειαρχης αγροτικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων