FOLLOW US: facebook twitter

Εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το βακτήριο Xylellafastidiosa μετά από εισήγηση του Κώστα Μητρόπουλου

Ημερομηνία: 24-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74388″ img_size=”full”][vc_column_text]Έκτακτο σχέδιο για τον επιβλαβή Οργανισμό καραντίνας Xylellafastidiosa ( ΞΥΛΕΛΑ ΦΑΣΤΙΝΤΙΟΖΑ) ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Κώστα Μητρόπουλου.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, προληπτικού χαρακτήρα, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος έλαβε υπόψιν του την σημερινή πραγματικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί η Xylellafastidiosa ιδιαίτερα σε ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και άλλα φυτά.

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του βακτηρίου στον Ελλαδικό χώρο.Σημείωσε ωστόσο ότι επέλαση του επικίνδυνου αυτού οργανισμού στις ευρωπαϊκές χώρες οδήγησαν στη ψήφιση της Εκτελεστικής Απόφασης για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος της εξάπλωσης του, που γίνεται με τη μεταφορά μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε μακρινές αποστάσεις και από φυτό σε φυτό δια μέσω του εμβολιασμού όσον αφορά τις κοντινές αποστάσεις.«Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι, εάν προκύψει αντίστοιχο κρούσμα και στη Περιφέρειά μας, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες στον οικονομικό τομέα, στο αγροτικό οικοσύστημα και στο τουρισμό..Το 2019 το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ συνέταξε εθνικό σχέδιο Δράσης για τον επιβλαβή οργανισμό, γνωρίζοντας στις Περιφέρειες την υποχρέωσή τους για κατάρτιση αντίστοιχου σχεδίου δράσης στην επικράτειά τους.» σημείωσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο επισήμανε ότι η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ συγκρότησε Ομάδα Εργασίας από γεωπόνους που συνέταξε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο εν κατακλείδι καθορίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των Εμπλεκομένων Φορέων δηλαδή της Περιφέρειας, των Δήμων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε κάθε επίπεδο κρίσης.

Στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος ακολουθούμε τις διαδικασίες που ορίζει η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

«Οφείλουμε να ενεργούμε προληπτικά προστατεύοντας την αγροτική μας παραγωγή, θωρακίζοντας την οικονομία του τόπου μας και διασφαλίζοντας τις εξαγωγές μας, καθώς η απουσία της Ξυλέλα μας επιτρέπει να παράγουμε 100% υγειές πολλαπλασιαστικό υλικό.Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομάδα Εργασίας Γεωπόνων για τη σημαντική δουλειά τους στην εκπόνηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.» κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot