Μήπως τελικά φοβάσαι την αλλαγή;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85654″ img_size=”full”][vc_column_text]
Έξι δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου για να αποφύγεις την αλλαγή.
Κατά γενική ομολογία όλοι θέλουμε να μεγαλώσουμε και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Αυτός είναι εξάλλου και ένας βασικός στόχος ζωής. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αλλαγή, η πραγματική αλλαγή μπορεί να μας προκαλεί ανησυχία και για αυτό πολλές φορές θέλουμε να την αποφύγουμε.
Είναι πολύ πιθανό, επομένως, ακριβώς επειδή φοβόμαστε την αλλαγή να επιμένουμε σε συμπεριφορές, συνήθειες ακόμη και σε δεσμούς με ανθρώπους που δεν μας κάνουν καλό. Πιο κάτω σου παραθέτω τις πιο συχνές δικαιολογίες που μπορεί να σε αποτρέψουν από το να προχωρήσεις σε μια αλλαγή στη ζωή σου.
Δικαιολογία Νο1: «Θέλω να ξέρω επακριβώς τα στάδια και τις συνέπειες της αλλαγής προτού αποφασίσω να προχωρήσω σε αυτήν».
Η αλήθεια: Η ζωή περιλαμβάνει τόσα απρόοπτα σημεία που είναι αδύνατον να τα ελέγξεις όλα. Είναι λοιπόν αδύνατον να ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια και αυτό γιατί οι αποφάσεις που παίρνεις σήμερα είναι αυτές που θα επηρεάσουν τα γεγονότα αύριο. Βρες το κουράγιο να προχωρήσεις παρακάτω ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα συμβεί.
Δικαιολογία Νο2: «Θα το κάνω αύριο γιατί πιστεύω θα είναι πιο κατάλληλη στιγμή τότε».
Η αλήθεια: Όσο αναβάλλεις αποφάσεις για αύριο, θα νιώθεις παροδικά ανακούφιση γιατί έχεις αποφύγει κάτι προς το παρόν αλλά αργότερα η ματαίωση και οι ενοχές που θα βιώνεις θα είναι μεγαλύτερες. Εδώ, χρειάζεται η θέληση και η επιμονή για να μπορέσεις να κάνεις σήμερα αυτό που θες να αφήσεις για αύριο.
Δικαιολογία Νο3: «Μπορώ να αλλάξω τους άλλους.»
Η αλήθεια: Η συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων είναι δική τους ευθύνη και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να την ελέγξεις, να την κατευθύνεις ή να την τροποιήσεις. Για να αλλάξει κάποιος κάτι στον εαυτό του, χρειάζεται πρώτα ο ίδιος να νιώθει δυσφορία με αυτό που θέλει να αλλάξει και να έχει το κίνητρο να κάνει την τροποποίηση. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πάρει ποτέ απόφαση για αλλαγή.
Δικαιολογία Νο4: “Αν μια κατάσταση ή σχέση δεν βαδίζει σύμφωνα με τις προσδοκίες μου χρειάζεται να την αλλάξω ή να την εγκαταλείψω”.
Η αλήθεια: Η τελειότητα απέχει πολύ από οτιδήποτε αφορά στη ζωή. Καμία δουλειά, φιλία, ερωτική σχέση δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Χρειάζεται να δεις ποιες υπερβάσεις μπορείς να κάνεις, ποια σημεία σε ενοχλούν στον άλλον και τι λέει αυτό για σένα. Με λίγα λόγια, χρειάζεται να γίνει προσπάθεια, διαπραγμάτευση και γενικότερα αλλαγές ακόμη και στη δική σου στάση και συμπεριφορά.
Δικαιολογία Νο5: «Είναι πολύ αργά για να αλλάξω»
Η αλήθεια: Κάποιοι χρησιμοποιούν την ηλικία τους ως πρόσχημα για να αποφύγουν την αλλαγή. Λένε συνήθως: “Είμαι πολύ μεγάλος για να αλλάξω”. Κι όμως. Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή. Αντίθετα, όσο περνά η ηλικία, οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο κίνητρο από τους ανθρώπους. Μεγάλη έμπνευση για μένα είχε αποτελέσει μια κυρία που παρακολουθούσα, 75 ετών, η οποία τροποποίησε τη ζωή της λαμβάνοντας αποφάσεις και υποστηρίζοντας τις και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τη σκέφτομαι πάντα με θαυμασμό.
Δικαιολογία Νο6: «Αυτός/αυτή είμαι».
Η αλήθεια: Αν κάποιες συνθήκες, συνήθειες και προτιμήσεις συντέλεσαν στο να διαμορφώσεις κάποτε αυτόν τον χαρακτήρα, σίγουρα μπορούν να τροποποιηθούν είτε βάση εξωτερικών, είτε λόγω εσωτερικών συνθηκών. Ένας άνθρωπος που αρνείται να αναθεωρήσει, να αλλάξει και να εξελιχθεί κρύβει φόβο και αδυναμία βαθιά μέσα του. Η ακαμψία και η αδιαλλαξία δεν είναι εξάλλου γνώρισμα των γοητευτικών ανθρώπων.
Στο δρόμο για την αλλαγή
Για να αλλάξεις, θέλει θάρρος και αποφασιστικότητα. Χρειάζεται να ξέρεις ότι υπάρχει και κάτι άλλο από αυτό που βιώνεις, κάτι το οποίο ονειρεύεσαι και το οποίο θες να γίνεις. Και φυσικά μπορείς να τα καταφέρεις. Ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, έχει απίστευτη δύναμη μέσα του. Σταμάτα να διστάζεις, λοιπόν, και βάδισε με θάρρος τον δρόμο προς την αλλαγή.
www.thriveglobal.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]