FOLLOW US: facebook twitter

Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη

Ημερομηνία: 13-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, το οποίο πήρε παράταση για ακόμα έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31.12.2019.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει καταθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, το νέο πλαίσιο, που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα «πατήσει» πάνω στην επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για το πλαίσιο προληπτικής αναδιάρθρωσης, τη δεύτερη ευκαιρία και τα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης κ.λπ., που θα ψηφιστεί τον Απρίλιο 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας είναι το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες, που θα αφορά τους πάντες, να είναι έτοιμο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο του 2019 ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

Αυτό πάντως που διευκρινίζεται είναι ότι όπως και στην περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις, έτσι και για τα φυσικά πρόσωπα οι ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες, καθώς οι οριζόντιες λύσεις (τελευταία ήταν αυτή των 100 δόσεων) είναι μεν εύκολες για το σύστημα και τους ίδιους τους οφειλέτες, αλλά κρύβουν ηθικούς κινδύνους καθώς αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι πλούσιοι οφειλέτες και αυτοί που βρίσκονται σε αντικειμενική δυσκολία να αποπληρώσουν συσσωρευμένες από τα χρόνια της κρίσης οφειλές.

Και επιπρόσθετα, όπως συμβαίνει και για τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν στον Εξωδικαστικό, θα παρέχονται ρυθμίσεις-λύσεις που θα είναι βιώσιμες για τα νοικοκυριά, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των οφειλών που έχουν.

Ο νέος μόνιμος εξωδικαστικός μηχανισμός οφειλών θα στηριχτεί στην υφιστάμενη πλατφόρμα, που θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω προκειμένου να σηκώσει χωρίς προβλήματα τα νέα αιτήματα, ενώ θα απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία ώστε να εκκαθαρίζονται ταχύτερα οι αιτήσεις των οφειλετών.

Σε ό,τι αφορά τον τωρινό εξωδικαστικό μηχανισμό, που συμπλήρωσε 70 εβδομάδες, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, τονίζει ότι ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών επιβεβαιώνει τη βούλησή τους για επανεκκίνηση και για είσοδό τους σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ετσι, με την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου που δεν αφορά φυσικά πρόσωπα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής και από τη νέα χρονιά, ζητώντας ρύθμιση οφειλών, ενώ από τον Ιούνιο του 2019 θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και οι οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος