FOLLOW US: facebook twitter

Μονόδρομος η συνεργασία και η εξωστρέφεια στον τουρισμό: Μιλούν στην «Πρωινή» οι πρόεδροι των Συλλόγων Ξενοδόχων & ο αντιπερ/ρχης Ν. Κοροβέσης

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105801″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 

Την ανάγκη βελτίωσης της εξωστρέφειας της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, με αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, υπογράμμισαν στην «Πρωινή» οι πρόεδροι των ξενοδοχειακών συλλόγων του νομού, στον απόηχο της έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ που δημοσιεύτηκε χθες, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια εισπράττει μόλις το 1% των εσόδων του ελληνικού τουρισμού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δ. Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι η μείωση κατά 50% του εσωτερικού τουρισμού, καθώς επηρεάζει σημαντικά τα έσοδά τους.

«Από την έρευνα διαπιστώνουμε ότι έχουμε αύξηση την τελευταία πενταετία, από την άλλη όμως η αύξηση είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με άλλες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση του εσωτερικού τουρισμού κατά 50% από το 2011 σε αφίξεις και 30% σε διανυκτερεύσεις, γεγονός που μας προβληματίζει, γιατί δουλεύουμε 10 μήνες με ελληνικό τουρισμό. Ο εσωτερικός τουρισμός, από άνοιξη έως Οκτώβριο, βοηθά όλες τις μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, που είναι η πλειονότητα, και κρατά όρθιο το άρμα του τουρισμού στην Ηλεία», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Ζαχαρόπουλος και επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της εξωστρέφειας.

«Η τουριστική περίοδος στον Πύργο διαρκεί ένα με ενάμιση μήνα το καλοκαίρι. Άρα πρέπει να αποκτήσουμε εξωστρέφεια. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε επαφή με τον δήμο και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Γίνονται αξιόλογες κινήσεις, όπως με το καρναβάλι έπειτα από χρόνια και με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αλλά δεν μας βοηθούν γιατί πρέπει να βελτιώσουμε την εξωστρέφεια και να μάθει όλη η Πελοπόννησος τις εκδηλώσεις μας και να φέρουμε στον Πύργo κόσμο από άλλα μέρη», εξήγησε.

Υστέρηση σε υποδομές και αναγνωρισιμότητα

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας και ταμίας του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Βασίλης Τυλιγάδας, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι το χαμηλό μερίδιο της Περιφέρειας στον τουρισμό είναι αναμενόμενο, δεδομένης της υστέρησης σε τομείς όπως οι υποδομές και η αναγνωρισιμότητα.

«Η Ηλεία και όλη η Δυτική Ελλάδα αδικείται από τη θέση που έχει στον ελληνικό τουρισμό, διότι υστερεί πολύ σε υποδομές και εγκαταστάσεις, με συνέπεια να μην είναι ελκυστική όπως άλλες περιοχές. Χωρίς αυτοκινητόδρομο και χωρίς σύγχρονο τρένο πώς να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες; Αν δεν υπήρχαν και τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία, η επισκεψιμότητά μας θα ήταν ακόμα χαμηλότερη. Όσον αφορά την προβολή μας, πρέπει οι δύο περιφέρειες να συνεργαστούν ώστε ολόκληρη η Πελοπόννησος να προβάλλεται ενιαία τουριστικά, σαν νησί. Έχουμε κάνει κάποιες σχετικές κινήσεις, αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα. Μόνο έτσι θα πάμε καλύτερα, όπως το κάνει η Κρήτη», δήλωσε.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, επισήμανε στην «Πρωινή» ότι πρέπει να αναπτυχθεί στενή και οργανωμένη συνεργασία της Περιφέρειας με τους επαγγελματίες, με τη συνδρομή τεχνοκρατών που κατέχουν επαρκώς το αντικείμενο.

«Οι πολιτικές της προηγούμενης περιφερειακής αρχής δεν ήταν οι κατάλληλες. Υστερούμε σε αναγνωρισιμότητα και έχουμε λίγα καταλύματα σε σχέση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Δύο τρόποι υπάρχουν για να βελτιωθεί η τουριστική ανάπτυξη: Είτε το μοντέλο της Μεσσηνίας, όπου αξιοποιείται μια ισχυρή προσωπικότητα με διασυνδέσεις στις αεροπορικές εταιρείες είτε με την πρόσληψη ενός καταρτισμένου τεχνοκράτη, ο οποίος θα συνεργάζεται με τους επαγγελματίες του τουρισμού και δεν θα λειτουργεί συγκεντρωτικά και μόνο με βάση τα όσα του υπαγορεύει η εκάστοτε περιφερειακή αρχή. Η έλλειψη υποδομών είναι εν μέρει αρνητικός παράγοντας, αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ένας διαχειριστής (μάνατζερ) που θα οργανώσει τον σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη μέσα από προγραμματισμό και όχι με αποσπασματικές ενέργειες», επισήμανε.

Τέσσερα εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για τουριστική προβολή

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, τόνισε στην «Πρωινή» ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε τέσσερα εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα αναγνωρισιμότητας της Περιφέρειας και, με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία, να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

«Επειδή διαπιστώσαμε ότι χωλαίνουμε στην προβολή, εξασφαλίσαμε 4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για τρία έτη, και δρομολογούμε διεθνή διαγωνισμό αξιoποιώντας το ισχυρό brandnameτης Αρχαίας Ολυμπίας και όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία προβολής, με στόχο να δώσουμε κίνητρα για περισσότερες αφίξεις στη Δυτική Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κοροβέσηςπαραδεχόμενος την ισχύουσα αρνητική κατάσταση.

«Η εικόνα είναι απογοητευτική. Η Περιφέρεια  δεν υφίσταται στον τουριστικό χάρτη όταν αντιπροσωπεύουμε το 2% των επισκεπτών και 1% των εισπράξεων της χώρας. Εμείς το εντοπίσαμε από νωρίς παρότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή μάς παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα περί αύξησης 36% τη διετία 2016-18. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε επειδή το 0% έγινε 1%.Είχαμε 510.000 επισκέπτες και πήγαμε στους 700.000. Με τέτοιο αριθμό επισκεπτών δεν υπάρχει τουρισμός στην Περιφέρεια…» σχολίασε.

Με σήμα το γαϊδουράκι

Όποιος έχει ζήσει ή έχει ιδέα από Ολλανδία και τον Ολλανδικό τρόπο ζωής, γνωρίζει ότι σαν χώρα δεν έχει και το καλύτερο κλίμα. Την σώζει κι αυτήν, εννοώντας ότι σώζει τους κατοίκους της, το περίφημο ζεστό ρεύμα που έρχεται από τον Κόλπο του Μεξικού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όλα θα πάγωναν. Τούτο δεν σημαίνει ότι ο χειμώνας επί ολλανδικού εδάφους είναι εύκολη υπόθεση. Χαμηλές θερμοκρασίες, βροχή, χιόνι και άφθονο χιονόνερο συνθέτουν το χειμωνιάτικο σκηνικό, το οποίο συναντά κανείς αυτές τις μέρες στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Ακόμη και ο τουρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γιατί οι άνθρωποι έχουν υποδομές, έχουν σύστημα, και γενικώς έχουν ένα πλάνο για όλα. Φίλος, άρτι αφιχθείς από το Άμστερνταμ όπου είχε μεταβεί προκειμένου να παρακολουθήσει ένα συνέδριο, μου εξιστορούσε ότι παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, δεν μπορούσες να περπατήσεις στον δρόμο από τους τουρίστες. Άρχισα λοιπόν και γω να του λέω για το γαϊδουράκι μας. “Ποιο γαϊδουράκι βρε;”, απόρησε εκείνος. Μα, του λέω το σήμα της περιοχής μας. Από πότε, με ρωτάει, και του στέλνω το πρωτοσέλιδο της Πρωινής στο μέιλ του.

Δεν πιστεύω ασφαλώς πως είναι αποκλειστικά θέμα υποδομών. Είναι πρωτίστως θέμα νοοτροπίας. Αλλά πάλι, αυτή η νοοτροπία είναι που ευθύνεται για την ένδεια των υποδομών μας, τοπικών και μη. Μήπως έχει σήμερα η Αθήνα, μία από τις αρχαιότερες και ιστορικότερες πόλεις στον κόσμο, τις υποδομές που πρέπει; Όχι φυσικά. Αν ήταν «Άμστερνταμ», ή πιο σωστά αν επικρατούσε εδώ η νοοτροπία που επικρατεί στο Άμστερνταμ, όλα θα ήταν διαφορετικά. Η Αθήνα όμως σώζεται διότι είναι ηλιόλουστη και κυρίως επειδή αποτελεί εδώ και αιώνες την διοικητική πρωτεύουσα του κράτους. Η Ολυμπία πάλι, παρά το γεγονός ότι είναι το ίδιο, αν όχι και περισσότερο ξακουστή όπως και ηλιόλουστη, δεν σώζεται με τίποτα. Κατά συνέπεια, δεν είναι ένα κλαδί ελιάς αυτό που προβάλλει στο όνομά της. Ένα γαϊδουράκι είναι. Γιατί δυστυχώς, σε αυτήν την εποχή έχουμε μείνει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot