FOLLOW US: facebook twitter

Μικρή παραγωγή, ανεβασμένες τιμές

Ημερομηνία: 29-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Αισθητά λιγότερο ελαιόλαδο φέτος στην Ηλεία λόγω της ακαρπίας

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σύντομη αναμένεται η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην Ηλεία, καθώς οι αρχικές προβλέψεις για συρρικνωμένη παραγωγή επιβεβαιώνονται από τις καθημερινές παραλαβές στα ελαιοτριβεία και από τα στοιχεία που συλλέγει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας.

Ο πήχυς φαίνεται ότι μπαίνει αρκετά χαμηλότερα από τους 20.000 τόνους, αφού οι εκτιμήσεις των γεωπόνων της ΔΑΟ προσδιορίζουν την παραγωγή κοντά στους 17.000-18.000 τόνους, ενώ διατυπώνονται και πιο εφιαλτικά σενάρια από τους ελαιοτριβείς ακόμα και για μόλις 10.000 τόνους.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Γιώργος Μικέογλου δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης επηρέασαν την καρπόδεση και οι δακοπροσβολές του φθινοπώρου μείωσαν τη φετινή ελαιοπαραγωγή.

«Η καλή ανθοφορία φέτος δεν συνοδεύτηκε κι από ανάλογη καρπόδεση, εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Απριλίου και του Μαΐου, και σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, φαίνεται πως αυτό επέδρασε στη φετινή παραγωγή. Είχαμε άνθη, τα οποία λόγω βροχοπτώσεων δεν έδεσαν όπως θα έπρεπε, ενώ η αυξημένη θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία το φθινόπωρο, επηρέασαν την καλλιέργεια και έκαναν πιο ευάλωτη την ελιά στις εντομολογικές και στις μυκητολογικές ασθένειες, για αυτό και πολλοί παραγωγοί ξεκίνησαν πιο νωρίς την συγκομιδή θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό την προσβολή από τους εχθρούς και τις ασθένειες», τόνισε και επισήμανε πως το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η καλή ποιότητα στην έστω μικρότερη φετινή ελαιοπαραγωγή.

«Οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος έριξαν τις χτυπημένες από δάκο ελιές, οπότε ό,τι έχει μείνει είναι καλό και παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας, έστω κι αν οι αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες», σημείωσε.

Το «χρηματιστήριο» στην τιμή

Η συζήτηση φέτος έχει επικεντρωθεί στην τιμή του ελαιολάδου, η οποία θυμίζει χρηματιστήριο, λόγω των απότομων αυξομειώσεων. Έπειτα από μια «εκτόξευση» στα 9 ευρώ, η οποία προκάλεσε αντίδραση στην αγορά, τώρα φαίνεται πως έχει σταυεροποιηθεί στα 7 με 7,5 ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 8 ευρώ αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, έμπειρος και διεθνώς βραβευμένος ελαιοτριβέας από τη Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, σχολίασε στην «Πρωινή» τη φετινή εικόνα στην ελαιοπαραγωγή διατυπώνοντας προβληματισμό για το πού θα καταλήξει η παραγόμενη ποσότητα στην Ηλεία.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα, η χρονιά θα είναι σύντομη και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου, διότι θα παραχθεί το ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι, που είχαμε φτάσει 28.000 τόνους. Παρότι οι βροχές των τελευταίων ημερών ανέβαλαν τη συγκομιδή, δεν έχουμε εικόνα ότι θα τραβήξει πολύ φέτος. Η μείωση μπορεί να φτάσει το 70 με 80%, κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε και στη συνέχεια εξήγησε τι συμβαίνει με την τιμή καταθέτοντας την άποψή του.

«Αυτή την περίοδο κινούμαστε στα 7,70€ με 8,20€, ανάλογα και με την ποιότητα του ελαιολάδου. Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά η μείωση της παραγωγής ενδεχομένως να οδηγήσει εκ νέου σε αύξηση. Κάποια στιγμή, όταν έφτασε στα 9 ευρώ, η αγορά αντέδρασε και θα περίμενε κάποιος ότι θα οδηγηθούμε σε μια απότομη μείωση της τιμής, κάτι που δεν το βλέπουμε προς το παρόν. Είναι απρόβλεπτες οι καταστάσεις, διότι π.χ. η Πορτογαλία αποφάσισε να φρενάρει τις εξαγωγές», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει να διαμορφωθεί μια τιμή σε βάθος χρόνου που θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη για όλη την αλυσίδα.

«Κατά τη γνώμη μου, το ζητούμενο δεν είναι να πάει τιμή στα ύψη για μία χρόνια και να είναι αποτρεπτική για τους καταναλωτές, διότι αφενός θα τους οδηγήσουμε σε άλλες επιλογές όπως το σπορέλαιο και αφετέρου την επόμενη χρονιά η τιμή θα πέσει απότομα. Το σημαντικό είναι να διαμορφωθεί μια τιμή σταθερή σε βάθος χρόνου, π.χ. πέντε με επτά ευρώ, που θα είναι προσιτή για τους καταναλωτές και ταυτόχρονα θα αφήνει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς και στα ελαιοτριβεία, να είναι δηλαδή βιώσιμη όλη αλυσίδα και όλοι να ωφελούνται.», επισήμανε.

Ο ελαιοτριβέας Γιώργος Γιαννικόπουλος από τη Βαρβάσαινα, τόνισε στην «Πρωινή» πως η χρονιά φέτος θα είναι δύσκολη και σύντομη, λόγω της μεγάλης μείωσης στην ελαιοπαραγωγή, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει και την τιμή του προϊόντος.

«Είναι μια δύσκολη χρονιά και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα, γιατί οι πρώτες εκτιμήσεις από τη συγκομιδή δείχνουν ότι έχουμε σημαντική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου. Οι περισσότεροι παραγωγοί ξεκίνησαν σχετικά νωρίς, αλλά η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών τούς έχει πάει λίγο πίσω. Περιμένουμε να δούμε πού θα φτάσει τελικά φέτος, διότι η τιμή θα επηρεαστεί και ίσως ανέβει λίγο αν είναι αρκετά μειωμένη η ελαιοπαραγωγή», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia