FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ζήτω τα λαχανικά!

Ημερομηνία: 12-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5377″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο σημερινό μας ραντεβού, είπα να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαχανικά εποχής, που αρχίζουν σιγά- σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές, όπως οι αγκινάρες, οι μελιτζάνες, ωραία φρέσκα κρεμμυδάκια, καρότα  και πατατούλες και να στήσουμε ωραία φαγητά, με υλικά απλά από την μάνα γη, αλλά φτιαγμένα λίγο διαφορετικά και πεντανόστιμα. Στην κλασική συνταγή με αγκινάρες αλά πολίτα, μπορείτε να προσθέσετε και γαρίδες για να κάνετε το φαγητό πιο ελκυστικό και για τα παιδιά. Επίσης σας έχω ένα ωραίο σουφλέ μελιτζάνας για μεσημεριανό με τυράκι και μπέικον και ένα ρολό πατάτας που θέλει λίγη προσοχή στο τύλιγμα. Όσο για το γλυκάκι μας, γαλακτομπούρεκο «πειραγμένο» κι αυτό, με κανταΐφι, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγκινάρες αλά πολίτα με γαρίδες

Αγκινάρες αλά πολίτα με γαρίδες

Υλικά

8 αγκινάρες

500 γρ. γαρίδες

1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός

1 σκελίδα σκόρδο

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

3 καρότα κομμένα σε ροδέλες

2-3 μικρές πατάτες κομμένες σε κύβους

1 ½ φλιτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο

1 κ. σούπας αλεύρι

½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι, τα πόδια και το κέλυφος, αφήνοντας μόνο τις ουρές. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρείτε και το εντεράκι της πλάτης.

Τοποθετείτε τις γαρίδες σε ένα πιρέξ, τις πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και το σκόρδο. Προσθέτετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Τις αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις αγκινάρες.

Καθαρίζετε τις αγκινάρες κρατώντας τις καρδιές και 3 δάχτυλα από το πάνω μέρος του κοτσανιού τους.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε για 1 λεπτό το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνετε τα καρότα και τις πατάτες, και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτετε τον αρακά και τις αγκινάρες στην κατσαρόλα

Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τα ¾ του άνηθου, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και καυτό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα λαχανικά. Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώσουν τα λαχανικά στην κατσαρόλα.

Ρίχνετε το αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό, ώστε να δέσει η σάλτσα. Βράζετε για 15-20 λεπτά ακόμη ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα λαχανικά σας και να χυλώσει η σάλτσα του φαγητού. Στο μεταξύ σοτάρετε τις γαρίδες ελαφρά σε ένα τηγανάκι και την τελευταία στιγμή πριν σβήσετε τη φωτιά τις προσθέτετε στην κατσαρόλα με τις αγκινάρες.

Πηγή: Protothema.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για Σουφλέ μελιτζάνας

Σουφλέ μελιτζάνας

Υλικά

5 ή 6 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες (ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε)

20 φέτες μπέικον

20 φέτες τυρί του τοστ

2 συσκευασίας των 250 ml η μια, κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά

ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες, τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο νερό και τις “ταμπονάρετε” με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. [*]

Αλατοπιπερώνετε τις μελιτζάνες και αντί  να τις τηγανίσετε, τις λαδώνετε με ένα πινέλο και από τις 2 πλευρές, τις αλατίζετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 8-10 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ και στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω στρώνετε τις μισές φέτες μπέικον και πάνω από το μπέικον τις μισές φέτες τυριού. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την ίδια σειρά δηλ. στρώσεις μελιτζάνας, μπέικον και τυριού (2 στρώσεις σύνολο).

Με ένα καλαμάκι τρυπάτε τα υλικά μέχρι τη βάση του πυρέξ, σε αρκετά σημεία και από πάνω περιχύνετε, σε όλη την επιφάνεια, τη κρέμα γάλακτος. Αφήνετε το σουφλέ σας στην άκρη για 10 λ ή μέχρι να απορροφηθεί όλη η κρέμα γάλακτος.

Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί η κρέμα γάλακτος (χωρίς να στεγνώσει όμως το σουφλέ) και να ροδίσει η επιφάνειά του.

Από τις συνταγές της μαμάς

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρολό πατάτας

Ρολό πατάτας

Υλικά

Ι κιλό πατάτες ωμές

1 ποτήρι γάλα

2-3 αυγά

Αλάτι- πιπέρι

Αλλαντικά της επιλογής σας

Εκτέλεση

Τρίβουμε τις πατάτες στον τρίφτη και προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Στρώνω το μίγμα σε λαδόκολα και το βάζω στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς με αέρα για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.  Το βγάζω από το φούρνο, στρώνω φέτες τυρί, ή κασέρι και ότι αλλαντικά επιθυμώ,προσούτο, γαλοπούλα κλπ  και με την βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγω σε ρολό, όπως ακριβώς κάνουμε με το ρολό- γλυκό. Το βάζω ξανά στο φούρνο μέχρι να κάνει το ρολό μας κρούστα και σερβίρω ζεστό.

Οι συνταγές της Γκόλφως

Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

Υλικά

Για το φύλλο:

1 πακέτο Καταΐφι [450 γρ.]

1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα

Για τη κρέμα:

1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 λίτρο και 1 φλιτζάνι γάλα

4 κουτ. της σούπας βούτυρο

4 κρόκοι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 βανίλια σκόνη

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για το φύλλο: Παίρνετε ένα ταψί διαστάσεων 25 Χ 30 περίπου. Ανοίγετε το καταΐφι και το χωρίζετε σε δύο μέρη. Βουτυρώνετε το ταψί, ανοίγετε το ένα μέρος καταϊφιού, το ραντίζετε με την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνετε στην βάση του ταψιού. Καλύπτετε τα τοιχώματα με λίγο καταΐφι ακόμη.

Για τη κρέμα: Ζεσταίνετε το γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας και όταν διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνετε το σιμιγδάλι και την βανίλια. Χτυπάτε τους κρόκους και τους ρίχνετε στην κρέμα. Προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Αφήνετε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει για να την χρησιμοποιήσετε.

Αδειάζετε και απλώνετε την κρέμα στο ταψί. Σκεπάζετε με το καταΐφι που περίσσεψε και το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 180° C για 45 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι: Βάζετε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και το πορτοκάλι κομμένο στην μέση. Βράζετε το σιρόπι για 7-8 λεπτά, βγάζετε το πορτοκάλι και περιχύνετε το καταΐφι με το σιρόπι. Το κόβετε σε μερίδες και το αφήνετε να μουσκέψει στο σιρόπι για 1 ώρα πριν το σερβίρετε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot