FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Χριστούγεννα με… άχνη!

Ημερομηνία: 21-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Οι πιο ωραίες στιγμές της κουζίνας έφτασαν! Χριστούγεννα και το σπίτι μας θα πλημμυρίσει μπαχάρια, με την μυρωδιά της κανέλας, του γαρύφαλου, του μελιού  και του φρέσκου βούτυρου που θα γίνουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Φορέστε το πιο ωραίο σας χαμόγελο, την καλή σας διάθεση και οπλιστείτε με υπομονή γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας θέλουν το χρόνο τους και αφιερωθείτε στην παρασκευή τους! Σήμερα σας δίνω τις πιο υπέροχες συνταγές, δοκιμασμένες 100%, για κουραμπιέδες και μελομακάρονα, στρώστε στη κουζίνα για το πλάσιμο και τα παιδιά, πολύ θα το ευχαριστηθούν να είστε σίγουρες και θα περάσω να με… τρατάρετε!!

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Υλικά

2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. σούπας κανέλα

¼ φλιτζανιού μπράντι

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα 3 πορτοκαλιών

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το μέλωμα

2 φλιτζάνια μέλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1½ φλιτζάνι νερό

χυμό από ½ λεμόνι

Για το πασπάλισμα

Καρύδι χοντροκοπανισμένο

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.

Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το ρίχνετε λίγο – λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι όχι όμως πολύ γιατί σφίγγει η ζύμη.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα, δίνοντάς τους σχήμα οβάλ. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι (παράλληλα) σε 3 μεριές.

Λαδώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.

Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη αραδιασμένα στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε κατόπιν να κρυώσουν μέσα στο ταψί. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε στρώσεις σε πιατέλα και πασπαλίζετε κάθε στρώση με το καρύδι ανακατεμένο αν θέλετε και με κανέλα.

Οι κουραμπιέδες της Βέφας

Υλικά

1 κούπα βούτυρο

1 κούπα μαγειρικό λίπος ( φυτινη)

1/2 κούπας ζάχαρη άχνη

λίγη βανίλια

1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα

4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ανθόνερο (προαιρετικά)

ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Χτυπήστε τα δυο βούτυρα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν’αφρατέψουν και ν’ασπρίσουν. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη Βανίλια και τ’αμύγδαλα.

Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπατ αστεράκια ή άλλα σχέδια κι αραδιαστέ τα σε λαμαρίνα.

Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175° για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις βγουν από το φούρνο, Βγάλτε τους με προσοχη επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο. Μ’ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα.

Κουραμπιέδες με σοκολάτα

Υλικά

Οι κουραμπιέδες που έχουμε ετοιμάσει με την παραπάνω συνταγή

20 γραμμάρια μαύρο ρούμι

250 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομμάτια για την επικάλυψη

250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Βγάζουμε τους κουραμπιέδες μας από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, καθώς ετοιμάζουμε τη σοκολάτα για την επικάλυψη.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα και όταν αρχίσει να φουσκώνει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε στην τεμαχισμένη σοκολάτα.

Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφού καλύψουμε τους κουραμπιέδες με τη σοκολάτα, τους αφήνουμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ή κακάο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος