FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Βιταμίνες και φρούτα για τον Κοροναϊό

Ημερομηνία: 06-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Άνω- κάτω μας έχει κάνει ο άτιμος ο Κοροναϊός και πέρα από τις οδηγίες των ειδικών για τις προφυλάξεις και το καλό πλύσιμο των χεριών, θεωρώ ότι καλό είναι να  φροντίσουμε λίγο και την διατροφή μας και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με πολλές βιταμίνες. Βιταμίνες που περιέχουν κυρίως τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή  και να τα συμπεριλάβουμε όπου και όπως μπορούμε στην καθημερινότητά μας. Φτιάξτε για παράδειγμα στα παιδάκια σας ροφήματα και smoothies με φρούτα, γάλα και γιαούρτι και σας προτείνω ένα υπέροχο μιλκσέικ με φρούτα εποχής και εν προκειμένω με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Κάντε τους κι ένα αφράτο μυρωδάτο κέικ λεμονιού με βελούδινη κρέμα λεμόνι για να έχουν ένα πολύ ωραίο γλυκάκι. Όσο για το φαγητό μας, ανακάλυψα ένα υπέροχο αρνίσιο κότσι με κυδώνια που είναι και στην εποχή ακόμα,με άλλα αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα και βερίκοκα και σίγουρα θα έχετε ένα εξαιρετικό Κυριακάτικο πιάτο. Τα φιλιά μου, να προσέχετε, δε υπάρχει λόγος πανικού, αν πλένετε χεράκια και απολυμαίνετε τους χώρους σας και την κουζίνα φυσικά!

Αποτέλεσμα εικόνας για side dish

Αρνίσιο κότσι με κυδώνια

Υλικά

6 κότσια απο αρνί

3 κ.σ ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά (μέτρια κομμένα σε χοντρές φέτες)

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου με ρόδι και βανίλια

1 φλ. ζωμό κότας ή βοδινού

Για τα κυδώνια

3 ώριμα κυδώνια

1 κ.σ Χωριό βούτυρο αγελάδος

10 αποξηραμένα δαμάσκηνα

10 αποξηραμένα βερίκοκα

2 κ.σ ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου με ρόδι και βανίλια

1/2 φλ. ξηρό λευκό κρασί

αλάτι

πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

λίγο μαϊντανό

λίγο ρόδι

Αρωματικά συνταγής

1 δαφνόφυλλο

1 ξύλο κανέλα

2-3 μπαχάρια

λιγο κόλιανδρο (πρεζες)

λιγο κύμινο (πρεζες)

Εκτέλεση

Αφήνουμε το αρνίσιο κότσι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε πλασοτέ κατσαρόλα με χοντρή βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω. Αν τα κότσια είναι μεγάλα τότε τα ροδίζουμε λίγα λίγα για να μην πέφτει η θερμοκρασία της κατσαρόλας.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.  Στο ίδιο ελαιόλαδο ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες  και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά για να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι, την πάστα πιπεριάς φλωρίνης, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Περιχύνουμε με τον ζωμό, σκεπάζουμε με βαρύ καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα για να μισομαλακώσει το αρνί.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Αφήνουμε επάνω τη φλούδα. Κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια τα φρούτα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Ροδίζουμε τα κυδώνια για λίγα λεπτά. Τα σβήνουμε με  το λευκό ξηρό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για να κρατήσουμε τα αρώματά του. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου.

Αφού βράσει μέσα στον απαιτούμενο χρόνο της 1 ώρας και  και 15 λεπτών το κρέας, τότε προσθέτουμε τα έτοιμα κυδώνια στην κατσαρόλα και τα αποξηραμένα φρούτα. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού -ίσως χρειάζεται να προσθέσουμε λιγο ζωμό επιπλέον. Σκεπάζουμε ξανά το φαγητό και συνεχίζουμε τον βρασμό του για περίπου 20 λεπτά.

Όταν μαλακώσει καλά το αρνί και γίνουν τα κυδώνια (προσοχή μην παραβράσουν) τα βγάζουμε σε πιατέλα και δένουμε για λιγα λεπτά την σάλτσα  να πυκνώσει. Περιχύνουμε το φαγητό.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αποτέλεσμα εικόνας για κεικ με κρεμα λεμονιου

Κέικ λεμονιού με κρέμα λεμόνι

Υλικά

125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γραμ. ζάχαρη

3 μικρά αυγά

2 λεμόνια (ξύσμα)

125 ml φρέσκο γάλα

2 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ

250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα λεμονιού

200 ml νερό

70 γραμ. ζάχαρη

1 μέτριο λεμόνι (χυμός και ξύσμα)

2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ

1 κ.σ. βούτυρο

1/4 κ.γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το κέικ λεμονιού με κρέμα λεμόνι, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν σε ψιλή σήτα.

Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το φτερό που αναμειγνύουμε το κέικ χτυπάμε το μείγμα για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ώστε το μείγμα να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Μάθετε όλα τα μυστικά για ένα επιτυχημένο κέικ εδώ. 

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κιτρινόριζα. Με σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Την αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά, πάντα ανακατεύοντας. Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε για να μην κάνει πέτσα.

Χωρίζουμε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι. Αλείφουμε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς. Μόλις κρυώσει καλά κόβουμε σε φέτες.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αποτέλεσμα εικόνας για frozen orange creamsicle drink

Μιλκσέικ πορτοκάλι

Υλικά

400ml χυμό πορτοκαλιού

250ml άπαχο γάλα

1 κουτ. μέλι

6 παγάκια

Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Πλένετε καλά 4 πορτοκάλια, το ένα από αυτά ξύστε το εξωτερικά και κρατήστε το ξύσμα στην άκρη. Στίψτε όλα τα πορτοκάλια έτσι ώστε να έχετε περίπου δύο φλυτζάνια χυμό. Βάλτε το χυμό για 15 λεπτά περίπου στο ψυγείο Στον κάδο του μπλέντερ ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα παγάκια. Χτυπήστε το μίγμα μέχρι αυτό να γίνει πηχτό. Μοιράζετε το μιλκσέικ σε ψηλά παγωμένα ποτήρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος