FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Θα πάρουν «φωτιά» τα πιρούνια!

Ημερομηνία: 02-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Σήμερα ξύπνησα με καλή διάθεση, ίσως γιατί μετράω… ανάποδα σαν τους φαντάρους κι εγώ για τις διακοπές μου, καφεδάκι στο μπαλκόνι πρωί- πρωί, ευτυχώς η ζέστη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και η μέρα μου αρχίζει χαλαρά. Όπως κάθε μέρα, σκέφτομαι τι να μαγειρέψω και μια και έχω και το καθιερωμένο ραντεβού μαζί σας, ψάχνομαι λίγο περισσότερο, γιατί πάντα θέλω να σας φροντίζω και να σας δίνω ιδέες, εύκολες και γευστικές.

Λοιπόν τι καλά έχω να σας προτείνω;  Ένα  υπέροχο φιλέτο στήθος κοτόπουλο σε κρεμώδη σάλτσα μελιού και μουστάρδας, πασπαλισμένο με θυμάρι – προτιμήστε φρέσκο  αν έχετε γλαστράκι με φυτό στο σπίτι – που του δίνει μια νότα φρεσκάδας, σερβιρισμένο με πουρέ άλλο συνοδευτικό επιλογής σας. Μια ιδιαίτερα εύκολη συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο για το καθημερινό, Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Τι άλλο σας έχω; Κεφτεδάκια με γέμιση μοτσαρέλας και πατάτες φούρνου, εκτός από την γεύση το φαγητό μας δείχνει ωραία και στο «μάτι» και μπορείτε να το σερβίρεται με το πυρέξ ή το σκεύος που το έχετε βάλει και  σίγουρα οι καλεσμένοι σας θα εντυπωσιαστούν. Δεν ξέχασα όμως και το καθιερωμένο γλυκάκι μας. Μια τούρτα- κόλαση με δύο κρέμες, που θα εξαφανιστεί σε ένα… απόγευμα!

https://akispetretzikis.com/system/uploads/medium/data/3794/recipe_main_akis-petretzikis-keftedakia-gemista.jpg

Κεφτεδάκια με γέμιση μοτσαρέλας και πατάτες φούρνου

Υλικά

500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος

200 γρ. Κιμάς χοιρινός

Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο τριμμένο

Σκόρδο 2 σκελίδες τριμμένες

1 αυγό

Μοτζαρελα φρέσκια μικρές μπαλιτσες κομμένες στη μέση

Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι νερού Φρυγανιά

Αλάτι- πιπέρι- ρίγανη

Χυμό ντομάτας 5 κ.σ

Πατάτες 4-5 μεγάλες κομμένες ροδέλες η όπως σας αρέσουν

Πιπεριές πράσινες 2 – 3 τεμ

Πιπεριά χρωματιστή

3 Ντομάτες κομμένες σε φέτες

Μισό ποτήρι Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο τριμμένο, το αυγό, την φρυγανιά, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και 3 κ.σ απο το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά κι αφήνουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και κόβουμε ροδέλες η σε κύβους τις πατάτες και τις αλατίζουμε. Κόβουμε στα 4 τις ντομάτα. Πλένουμε τις πιπεριές κι αν θέλουμε τις κόβουμε στην μέση. Πλάθουμε τον κιμά σε κεφτεδάκια στρογγυλά, βάζουμε μισή μπαλίτσα μοτσαρελα και πλάθουμε σε μακρόστενα κεφτεδάκια. Τοποθετούμε σε ένα ταψί τις πατάτες, αρωματιζουμε με ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λίγο χυμό λεμονιού, το χυμό ντομάτας και λίγο από το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια να πάνε παντού τα αρώματα. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια πάνω στις πατάτες, τις φέτες ντομάτας ενδιάμεσα, τις πιπεριές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τέλος λίγο νερό ζεστό.
Βρεχουνε ένα χαρτί ψησίματος το τσαλακωνουνε το ανοίγουμε και σκεπάζουμε το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω για 50′ 60′ λεπτά περίπου.

Η συνταγή είναι από το Helena’s greek cooking

Αποτέλεσμα εικόνας για Φιλέτο κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα

Φιλέτο κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα

Υλικά

700 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές φέτες 1 εκ. περίπου

αλάτι πιπέρι

1 κ.γ. σκόνη σκόρδου

2 κ.σ. αλεύρι

Για τη κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας μελιού: 

1 κ.σ. μαγιονέζα

1 κ.σ. κορν φλάουρ (ή 2 κ.γ. αλεύρι)

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες – θυμάρι

1 φλ. τσαγιού γεμάτο (250 ml) ζωμός κότας

1/4 φλ. τσαγιού (70 γρ.) μουστάρδα Dijon

1/4 φλ. τσαγιού (85 γρ.) μέλι

Εκτέλεση

Κόβετε το κοτόπουλο σε φέτες 1 εκ., τις αλατοπιπερώνετε και τις πασπαλίζετε με τη σκόνη σκόρδου και τις 2 κ.σ. αλεύρι και από τις δύο πλευρές.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε ανακατεύοντας καλά τη μαγιονέζα με τη 1 κ.σ. κορν φλάουρ (ή τις 2 κ.γ. αλεύρι). Το αφήνετε στην άκρη.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε, σε υψηλή θερμοκρασία, το μισό ελαιόλαδο, σοτάρετε το κοτόπουλο για 2 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρετε σε ένα πιάτο. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το σκόρδο για 15 δευτερόλεπτα περίπου ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του χωρίς να καεί.

Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου. Μόλις πάρει βράση ρίχνετε τη μουστάρδα Dijon, το μέλι, το μείγμα μαγιονέζας με το κορν φλάουρ και (προαιρετικά) την επιπλέον μουστάρδα με κόκκους και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα, ξύνοντας τη βάση του τηγανιού για 1 ½ – 2 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς η σάλτσα.

Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλο 1 ½ λ περίπου ή μέχρι να ζεσταθεί το κοτόπουλο και πήξει η σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με θυμάρι

Σοκολατένια κρέμα ψυγείου

Υλικά

Για τη κρέμα

1 κιλό γάλα 1,5% λιπαρά

4 κρόκους αυγών

5 κ.σ γεμάτες ζάχαρη

5 κ.σ κοφτές κορν φλαουρ

2 κ.σ βούτυρο

2 βανίλιες

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:

200 γρ. Κουβερτούρα σε κομμάτια

200 γρ. Κρέμα γάλακτος φυτική η light

2 γεμάτες κ.σ νουτέλα

Μπισκότα σαβουαγιάρ 2 πακέτα

Επιπλέον γάλα για τα μπισκότα

Πουράκια για διακόσμηση

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά της άσπρης κρέμας εκτός από το βούτυρο.

Ανάβουμε το μάτι στο δυνατό αρχικά να ζεσταθεί το γάλα και κατόπιν το χαμηλώνουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας κολλήσει η κρέμα. Αφού πήξη προσθέτουμε το βούτυρο κατεβάζουμε από το μάτι και ανακατεύουμε καλά.

Την αφήνουμε στην άκρη. Που και που την ανακατεύουμε να μην μας πιάσει κρουστά.

Βάζουμε την κουβερτούρα μέσα σε ένα γυάλινο μπολ μαζί νε την κρέμα γάλακτος και λιώνουμε στα μικροκύματα. Αφού λιώσει την βγάζουμε και προσθέτουμε την νουτέλα, ανακατεύουμε.

Σε ένα ορθογώνιο πυρέξ στρώνουμε μια στρώση σαβουαγιαρ αφού τα βουτήξουμε στο γάλα. Ρίχνουμε την μισή κουβερτούρα. Άλλη μια στρώση σαβουαγιάρ βουτηγμένα στο γάλα και την υπόλοιπη κουβερτούρα.

Χτυπάμε με λίγο γάλα με το ραβδομιξερ την άσπρη κρέμα που κρατήσαμε στην άκρη, θέλουμε να μην είναι πολύ σφικτή αλλά λεία.

Την απλώνουμε πάνω στα σαβουαγιάρ.

Τρίβουμε πουράκια πάνω στην κρέμα και διακοσμούμε με μισά.

Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν την σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από το Helena’s greek cooking


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος