FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Ρομαντικό δείπνο στην πανσέληνο

Ημερομηνία: 20-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι θεωρείται από τα ωραιότερα και φωτεινότερα όλου του χρόνου και οι  αθεράπευτα ρομαντικοί πιθανόν να χρειάζονται ακόμη λίγη δόση από πανσέληνο με αέρα καλοκαιριού για να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα αυτήν την ξεχωριστή νύχτα. Με ένα μπουκάλι καλό κρασί, κάτω από το φως της πανσελήνου, ο ιδανικός συνδυασμός είναι βέβαια φεγγάρι και θάλασσα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υπέροχο ρομαντικό δείπνο για δύο, άλλωστε ο έρωτας περνάει από το στομάχι όπως λένε,  ή για την παρέα που θα επιλέξετε, για να περάσετε μια αξέχαστη βραδιά.

Φρόντισα λοιπόν να επιλέξω και να σας παρουσιάσω ένα πλήρες μενού για να εκπλήξετε το ταίρι σας ή τους καλεσμένους σας, με μια γαστρονομική έκρηξη που θα απογειώσει τις αισθήσεις. Χωρίς πολύ κόπο, ακολουθώντας πιστά τις συνταγές μπορείτε να ετοιμάσετε ένα δείπνο υψηλών προδιαγραφών δημιουργώντας ένα σκηνικό ταινίας.

Σαλάτα Καπρέζε για αρχή, με μοτσαρέλα και ντομάτα απλά θεϊκή, ριζότο μανιταριών στη συνέχεια και για κυρίως πιάτο φιλετάκια με μανιτάρια για να κινηθούμε στο ίδιο γευστικό πλάνο. Την βραδιά θα κλείσει το γλυκό σας, ένα μοναδικό ζελέ με σοκολάτα, ελαφρύ και υπέροχο! Εμείς σας ανοίγουμε το δρόμο, την συνέχεια θα την … σχεδιάσετε μόνοι σας! Το φεγγάρι σας περιμένει…

Σαλάτα Καπρέζε (Caprese) - KoitaMagazine

Σαλάτα Καπρέζε

Υλικά

Μοτσαρέλα φρέσκια

Ντομάτα

Βαλσάμικο

Βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Κόβουμε την φρέσκια μοτσαρέλα σε κυβάκια ή ροδέλες. Πλένουμε και κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια ή ροδέλες (ή τις ντομάτες ανάλογα την ποσότητα που θα φτιάξουμε). Τοποθετούμε εναλλάξ μοτσαρέλα – ντομάτα (δείτε φωτογραφία), περιχύνουμε με βαλσάμικο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό. Προαιρετικά μπορούμε να αλατίσουμε.

Pin on Ριζότο μανιταριων

Ριζότο μανιταριών

Υλικά

Μανιτάρια portobello 4 τεμ κομμένα σε χοντρό καρέ

Ρύζι 180 γρ για ριζότο

Ελαιόλαδο 30 ml

Κύβος κότας 1/2 τεμ

Νερό 700 ml καυτό

Κρεμμύδι 1 τεμ μεγάλο ψιλοκομμένο

Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη

Λευκό κρασί 80 ml

Βούτυρο 80 γρ

Πορτοκάλι ξύσμα λίγο (στην μύτη του κουταλιού)

Κάρυ 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό

Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό

Βανίλια 1/2 τεμ σε σκόνη

Ζάχαρη καστανή 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό

Αλάτι – πιπέρι

Παρμεζάνα τριμμένη

Καραμελωμένα φουντούκια προαιρετικά

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα χοντροκομμένα μανιτάρια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να  μαλακώσει τελείως το κρεμμύδι και τα μανιτάρια να έχουν πάρει ένα ωραίο γυαλιστερό χρώμα. Τότε ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει, το κάρυ, την πάπρικα, το αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε μέσα και το ρύζι κι ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε. Διαλύουμε μέσα στο καυτό νερό τον μισό κύβο (αν έχουμε ζωμό κότας ακόμη καλύτερα, δεν χρειάζεται ο κύβος) και προσθέτουμε τόση ποσότητα, όση χρειάζεται για να καλύψουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συνεχώς για αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, λίγο λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή μαλακό ρύζι με υφή κρέμας (να μην μείνει στεγνό). Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε σε κομματάκια το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια και προσθέτουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα και καραμελωμένα φουντούκια

Ψαρονέφρι

Ψαρονέφρι με μανιτάρια

Υλικά

Ψαρονέφρι 500 γρ

Μανιτάρια Portobello 4-5 τεμ

Κρεμμύδι 1τεμ μέτριο

Σκόρδο 2 σκελίδες

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας

Λεμόνια 2 τεμ τον χυμό

Λεμόνι 1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα

Κάρυ 1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι – πιπέρι

Ελαιόλαδο 1/2 κούπα του τσαγιού

Μουστάρδα 1 κουτάλι της σούπας κοφτό

Λευκό κρασί 1/2 κούπα του τσαγιού

Ζωμός κότας 1 τεμ προαιρετικά

Νερό

Εκτέλεση

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια 3 εκ (περίπου) ,τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε ελαφριώς τα μανιτάρια με ένα νωπό πανάκι και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρόλα χαμηλή ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, κουνάμε το τηγάνι για λίγα λεπτά ώστε να ανακατευτούν κι αποσύρουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε ξανά τα μανιτάρια,το ξύσμα λεμονιού,τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και το κάρυ. Έχουμε διαλύσει το αλεύρι σε 1/2 κούπα κρύο νερό και το ρίχνουμε στο τηγάνι τελευταίο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε επιπλέον 1/2 κούπα ζεστό νερό και ζωμό κότας προαιρετικά. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει με μια ελαφρώς πυκνή σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό.

Ζελέ σοκολάτας - Συνταγές Μαγειρικής - Chefoulis

Ζελέ σοκολάτας

Υλικά

Ζάχαρη 200 γρ

Αυγά 4 μόνο τους κρόκους

Γάλα 200 γρ χλιαρό

Φύλλα ζελατίνας 8 μουσκεμένα σε κρύο νερό

Κουβερτούρα 250 γρ ψιλοκομμένη

Σαντιγύ 200 γρ

Εκτέλεση

Χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη και τους  κρόκους καλά και προσθέτουμε το γάλα μας χλιαρό. Σε κρύο νερό μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης, μετά τα στύβουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και την σαντιγύ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα ή σε μικρά φορμάκια και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε στο ψυγείο αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει καλά και είναι η ώρα του σερβιρίσματος , στιγμιαία βουτάμε τον πάτο από τα φορμάκια ή την φόρμα σε ζεστό νερό ίσα ίσα για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας τα φορμάκια (ή την φόρμα) σε πιάτο ή σε μεγάλη πιατέλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος