FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Οι μαγειρικές του… Αγίου Πνεύματος!

Ημερομηνία: 18-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος προσφέρεται για εξορμήσεις, αλλά ακόμα κι όσοι δεν έχετε την τύχη να κάνετε μίνι διακοπές για να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε απο τα… πάντα, μπορείτε να περάσετε το ίδιο καλά στο μικρό σας σπιτάκι στη θάλασσα,  να κάνετε τα μπάνια σας,  να περπατήσετε δίπλα στην παραλία και να ξεχαστείτε!  Το μαγείρεμα είναι βεβαίως στο πρόγραμμα, οι πολυτέλειες  όμως είναι περιττές, μια κουζίνα να μαγειρέψετε θα υπάρχει!

Κι επειδή τα πολύπλοκα μαγειρέματα όπως είπαμε δεν προσφέρονται, προτιμήστε απλά μαμαδίστικα φαγητά, που γίνονται γρήγορα για να έχετε όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο χρόνο.  Μικρή προετοιμασία, λαχταριστό αποτέλεσμα! Κεφτεδάκια φούρνου με πατάτες λεμονάτες που τα λατρεύουν τα παιδιά, χωρίς να μπλέκεται με τηγάνια, τα… φουρνίζετε και σε μια ώρα είναι στο τραπέζι σας. Κι ένα ωραίο παραδοσιακό γιουβέτσι με χοιρινό που μελώνει, είναι ότι πρέπει για την Κυριακή. Οσοι δεν αγαπάτε πολύ το κρέας, σας προτείνω μύδια σαγανάκι, μια συνταγή που γίνεται στο πι και φι και μετά… βουτιές!!

Κι επειδή ποτέ δεν ξεχνάω το γλυκάκι μας, ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ ένα μωσαϊκό, εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και σίγουρα θα το απολαύσετε! Καλά μπάνια λοιπόν, ελπίζω ο καιρός να μην μας κάνει πάλι… τσιριμόνιες με τίποτα ξαφνικές βροχούλες, ήλιο και ζέστη θέλουμε να το απολαύσουμε!

Μια σαλάτα που είναι πλήρες Γεύμα...ακόμη και για το βράδυ - Η Μαγειρική ανήκει σε όλους

Κεφτεδάκια φούρνου με πατάτες λεμονάτες

Υλικά

800γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομένο

2 αυγά

1/2 φλιτζάνι ψωμί μπαγιάτικο

3/4 φλιτζάνι μαϊντανός

μερική ρίγανη

και μέντα και αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση

Μουλιάζετε το ψωμί σε γάλα για μισή ώρα τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει καλά. Στύβετε με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλλά να μη στεγνώσει εντελώς. Ζυμώνετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το ψωμί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και κάνετε ένα δεύτερο καλό ζύμωμα. Πλάθεται τα κεφτεδάκια και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.

Ξεφλουδίστε καθαρίστε και κόψτε σε φέτες 5 πατάτες τις βάζετε στο ταψί μαζί με 1/3 του ελαιόλαδου με χυμό 2 λεμονιών και ριξτε το πάνω από τις πατάτες. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίστε με ρίγανη. Βάλτε τα κεφτεδάκια πάνω από τις πατάτες προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό και ψήστε για 40 λεπτά στους 200, κατόπιν μειώστε σε 180 και καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες.

Η συνταγή είναι από το “Χρυσό σκουφάκι”

Γιουβέτσι με χοιρινό

Υλικά

1 κιλό χοιρινό σε κομμάτια από σπάλα

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 σκ.σκόρδο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά ψιλοκομμένη

2 ντομάτες τριμμένες

1 κ.σ.πελτέ

1 ξυλάκι κανέλα

3-4 κόκκους μπαχάρι

Αλάτι,πιπέρι

1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

500 γρ.κριθαράκι μέτριο.

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρέας στην κατσαρόλα με κρεμμύδι σκόρδο ρίχνουμε μετά το κρασί μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τις ντομάτες τον πελτέ,το καρότο,την πιπεριά,κανέλα,μπαχάρι,αλάτι, πιπέρι βραστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει.

Σε ένα πυρέξ βάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και ψήνουμε στο φούρνο ελέγχουμε το νερό βάζουμε πάντα ζεστό. Μόλις βράσει ρίχνουμε το κριθαράκι και αφήνουμε για μισή ώρα πάντα να ελέγχεται το νερό στους 180 βαθμούς.

Η Συνταγή είναι της Ελένης Τσιουκάνη

Άκης Πετρετζίκης: Μύδια σαγανάκι - Queen.gr

Μύδια σαγανάκι

Υλικά

250 γρ. μύδια, ψίχα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ξερό

αλάτι

πιπέρι

2 ντομάτες

2 σκ. σκόρδο

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ. ρίγανη, ξερή

θυμάρι

1/2 πιπεριά τσίλι

2 κ.σ. σπιτική κέτσαπ

150 γρ. φέτα

Για το σερβίρισμα

ψωμί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

ρίγανη, ξερή

αλάτι

1 κ.σ. μαϊντανό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να καραμελώσει. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε, πιπέρι, αλάτι, σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες, κρυσταλλική ζάχαρη, ξερή ρίγανη, θυμάρι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη.

Ψήνουμε για να πάρει βράση η σάλτσα και να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία.

Προσθέτουμε κέτσαπ, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μύδια και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ. Καλύπτουμε τα μύδια με τυρί φέτα σε κομμάτια, ρίχνουμε ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

Βάζουμε μία γκριλιέρα στη φωτιά να κάψει.

Στο ψωμί ρίχνουμε ελαιόλαδο, ξερή ρίγανη και αλάτι. Μεταφέρουμε το ψωμί στη γκριλιέρα με τη λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω.

Πιέζουμε με τα χέρια μας και ψήνουμε για να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε τα μύδια από τον φούρνο, προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος